zaterdag 20 oktober 2012

Museum aan het Vrijthof (2):
29 oktober 2012

Museum a/h Vrijthof: klein museum met bijzondere architectuur (Foto: J. von Grumbkow). Klik om te vergroten.
De Rotaryclub Heerlen bezoekt samen met Rotaryclub Land van Rode op 29 oktober 2012 het Museum a/h Vrijthof. Ga naar het eerdere bericht (klik). Als je een ruimte binnenkomt, dan zijn de sensoren zo ingesteld dat je een verhaal uit het Maastrichtse verleden hoort. De "audiodouches" concentreren het geluid vrij specifiek zodat andere bezoekers er weinig last van hebben (wel een beetje). Het gebouw reageert op de aanwezigheid van de bezoeker: verlichting gaat aan en uit, stemmen spreken en projecties verschijnen. De bezoeker krijgt een RFID-chip (Radio Frequency Identification) om de nek. Door deze chip weet Big Brother waar de bezoeker is. In alle ruimten zijn daarvoor wifi-punten ingesteld die verlichting, beeld en geluid activeren. Dat is de toekomst thuis: domotica.
Projectie in een ruimte die start als de bezoeker met de RFID-chip om de nek de ruimte binnenstapt. Je hoort een gesprek dat gevoerd wordt in een deftige Maastrichtse eetkamer. In de tweede van links herkende ik Miranda van Kralingen, maar die leeft toch nog? (Foto: J. von Grumbkow). Klik om te vergroten.
In een gereconstrueerde eetkamer volgde ik een passage uit een dagboek van een meisje dat in Maastricht bij een rijk gezin was ondergebracht. Tweede van links op de foto van dit gezin ontdekte ik tot mijn schrik Miranda van Kralingen (klik) die ook al bij het Orlando rondliep. Beeldhouwer Appie Drielsma (Maastricht, 1937) houdt in het Museum een expositie. Hij schijnt af en toe binnen te lopen om met een stofdoek zijn werk af te stoffen. Drielsma maakte veel Nationale Monumenten (Concentratiekamp Mauthausen, Nationale Herdenkingsmonument in Gulpen, Haags oorlogsmonument 1940-1945). Ook veel penningen: op een kleine oppervlak een groot verhaal vertellen. Hij was als Joods jongetje ondergedoken. Dus dat kunnen we ook zien (aanmelding kan nog bij Jan Stoot).
Drie maal Miles Davis van Appie Drielsma in het Museum a/h Vrijthof. Miles Davis was een schitterende trompettist uit de bebop en de cooljazz. Ook al weer een tijdje overleden. (Foto: J. von Grumbkow). Klik om te vergroten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten