donderdag 18 oktober 2012

Middagclub, avondclub of combinatie (1)? Het blijft een gepuzzel

Op de Y-as staan de attendancepercentages. Op de X-as staan links de 25 bijeenkomsten die in de tweede helft van 2011 op de vrijdagmiddagen zijn gehouden.  Daarnaast staan er de 18 vrijdagmiddag- en de 20 woensdagavondbijeenkomsten die in 2012 (tot oktober) zijn gehouden. Helemaal rechts het totaal van die laatste periode. Klik om te vergroten.
Op 1 januari 2012 ging Rotaryclub Heerlen van een vrijdagmiddagclub naar een club die afwisselend vrijdagmiddag en woensdagavond bijeenkomt. We zaten in de overgang. Ja, de overgang dat is lastig, maar die overgangsperiode zou in juni geëvalueerd worden. Het is wat later geworden. Op zich niet zo slecht, want nu krijg je een beter beeld van de mate van aanwezigheid (attendance). Fred Frumau heeft het netjes in Excel bijgehouden. We zien een afname van de attendance. Komt dat door de verandering of komt dat door iets anders? Vooral die woensdagavond wordt niet goed bezocht. Dat was niet de bedoeling. Onze winstverdubbelaar laat het even afweten. Gisteravond (17 oktober 2012) zijn wat cijfers over tafel gegaan. Veel commentaar was er niet. Wat opvalt (maar dat staat niet in de figuur) is dat jongere leden iets vaker op de vrijdagmiddag aanwezig zijn dan op de woensdagavond. Hoe kan dat nu weer? Wie onderzoek doet, blijft puzzelen. 
Formule en redenering ontleend aan Rotary International om de clubattendance te verdubbelen, zodat 1 = 2. Vergelijkbaar met de winstverdubbelaar van Dexia. Deze redenering is nog niet toegepast op de bovenstaande gegevens. Pas ik de redenering toe op de gegevens van 2012 en niet op die van 2011, dan heeft het dit jaar storm gelopen in de club.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten