donderdag 4 oktober 2012


Dierenwelzijn & Rotary:
Dierendag 4 oktober

Grote kip (geen plofkip) met kuikentje dat voor het eerst nieuwsgierig de wereld inkijkt. Beide lopen vrij rond en krijgen vandaag wat extra graantjes (Foto: Ditte Merle). Klik om te vergroten.
Vandaag nemen kinderen een huisdier of knuffel mee naar school. Het is dierendag (klik), de sterfdag van Franciscus van Assisi. Een goed mens want Franciscus zou een preek voor de dieren hebben gehouden. Veel baat heeft zijn gepreek niet gehad, want de dieren kunnen meer welzijn gebruiken. Dat ligt niet aan het aantal goede doelen voor dierenwelzijn. Daar zijn er veel van. Maar op de sites van Rotary Nederland (klik) en Rotary International (klik) heb ik niets kunnen vinden met de trefwoorden "Dierenwelzijn" of "Animal welfare". Rotary is een goedlopende goede-doelenmachine, .... voor andere knuffels dan voor de dieren. Goede-doeleninstellingen dingen mee naar publieke aandacht. De NRC schenkt advertentieruimte aan doelen met de mooiste advertentie en die in de Kennisbank Filantropie (klik) zitten. De mooiste krijgt de NRC Charity Awards. Vorig jaar ging de Award naar de Kiloknallers (klik). Vorige week kreeg Wakker Dier (klik) samen met Amnesty International (klik) weer de prijs. Ze ontvingen € 300.000,- advertentieruimte. 255 goede doelen hadden ingeschreven. Meer dan 100.000 stemmen waren uitgebracht! De Plofkip (klik) was de meest indrukwekkende advertentie. Een kuikentje van 50 gram wordt in 6 weken opgepompt tot vleeshomp van meer dan 2 kilo. Van alle soorten vee die voor vlees worden gehouden, scoort de plofkip het slechtst op dierenwelzijn. Ik zie de Rotary niet zo snel voor plofkippen en kiloknallers op de bres springen. Net zo min als voor nieuwe Rotarybestuursleden of -voorzitters. Het zijn geen echte knuffels. Maar dat is die orang oetan (mensaap op onderstaande foto), die in Manilla stevig wordt vastgehouden door een misdienaar om plechtig gezegend te worden door de plaatselijke Franciscus in bruine pij, ook niet. In zijn blauwe plastic slippers wachtte onze mensaap met gekromde tenen de volgende knuffel af. Eigenlijk niet leuk, want dierenmishandeling. Een vergeten Rotary-thema. Deze blog begon onschuldig met kinderen & knuffels, maar eindigt wrang met empathie voor een dier dat, volgens onderzoekers als Frans de Waal (klik) en Jane Goodall (klik), net als wij empathie kent. Leve dierendag!
De nieuwe Rotaryvoorzitter van Club Heerlen (2013-2014) wordt gezegend door een priester. Een misdienaar houdt hem stevig in de greep voor het geval hij zich bedenkt. Arme orang oetan! Eigenlijk geen leuk bijschrift en geen leuke foto, want waarom zwerft die mensaap niet vrij rond in een groot en beschermd natuurgebied? Waarom? Omdat wij met de dieren kunnen doen wat we willen. (Foto ontleend aan Xinghua-Reuters Photo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten