zondag 7 oktober 2012

Parkstad Bibliotheken
(1): 12 oktober 
Fred Geelen
Toen deze foto van Fred Geelen (directeur Bibliotheek Parkstad) werd genomen verscheen op de tv achter hem het bericht "... om zijn ploeg naar de beste plaatsen te leiden...". Toeval? (Foto: J. von Grumbkow). Klik om te vergroten. 
Fred Geelen over zijn functie: "Leiding geven aan de publieke zaak in verandering". Hij is directeur van Parkstad Bibliotheken (klik) samen met zijn collega van OB-Kerkrade, en geeft leiding aan een ploeg mensen om de veranderende bibliotheken naar de top te voeren. Toen ik gehaast de foto nam, verscheen op de tv achter hem een intrigerend onderschrift over leiding geven. Er stond ineens: "... om zijn ploeg naar de beste plaatsen te leiden… ." Dat kwam best goed uit, maar hij kijkt wel beduusd in de lens want dat kan geen toeval zijn. 
Bibliotheken maken snelle ontwikkelingen door:
- opschaling van bibliotheken,
- minder vestigingen en meer uitgiftepunten,  
- e-book en informatie via internet,
- van clientserver naar cloudoplossingen,
- van bibliothecaris tot mediacoach,
- een innovatieve positie in een netwerk van culturele instellingen (theaters, galeries, erfgoedinstellingen e.d.,
- kunstuitleen,
- aandacht voor speciale doelgroepen zoals laaggeletterden, allochtonen, leesgroepen, senioren,
- en vooral nadruk op de educatieve functie voor kinderen en scholen met een speciale leesaanpak (klik). 
Welke ontwikkeling zijn er? Iedereen ziet dat de uitleningen al lange tijd dalen en dat daar een groei van andere activiteiten tegenover staat. Iedereen kan zien dat de bibliotheken een innovatiever uitstraling krijgen. Fred Geelen (klik op zijn LinkedIn-profiel) gaat op vrijdag 12 oktober 2012 bij Rotary meer vertellen over de ontwikkelingen in Parkstad Bibliotheken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten