maandag 1 oktober 2012

Erik & Lucy Sweers:
Probus

Lucy en Erik Sweers met hun spiegelbeeld en zittend achter de vleugel van Schunck op 30 september 2012 (Foto: J. von Grumbkow). Klik om te vergroten.
Gisteren (30/9/2012) zaten Erik Sweers en Lucy Sweers aan de vleugel van het Glaspaleis, overigens zonder te spelen. De deksel van de vleugel weerspiegelde hun beeld. Met zilveren bollen als een aureool omkranst. Ik vroeg Erik Sweers, oudlid van Rotaryclub Heerlenwat hij van zijn overstap naar de Probus vond. Probus (klik) is een acroniem voor Professional and Business. Probus komt tweewekelijks bijeen. De leden zijn postactieven of bijna-geheel-postactieven van 55 jaar en ouder. Het doel van Probus is om de vriendschap te bevorderen. Bindende elementen zijn onderlinge hulpvaardigheid, verbreding van kennis en interesse, en natuurlijk ontspanning. De kern is Fellowship. Het moet misschien zo'n 7-8 jaar geleden zijn geweest dat Erik Sweers de overstap maakte. Bij Probus speelt het attendanceprobleem niet. Je doet jezelf geen schuldgevoelens aan als je een tijdje niet komt of als je weet dat je weinig met de (beperkte) activiteiten kan meedraaien. Rotary Heerlen kent dat probleem: actieve leden haken volgens mij af uit een gemoed dat ze minder kunnen doen dan ze willen. Of te weinig kunnen komen dan ze willen. Dan is een radicale manier om schuldgevoelens kwijt te raken: stoppen. Het dilemma van de pinguïn uit een vorige blog (klik). Misschien doet Rotary een te groot beroep op haar leden, maar dat is wellicht inherent aan een serviceclub. Bij Probus is er alleen een programmacommissie en een commissie die een paar ladiesdays organiseert. 
Veel Rotarians zullen het enthousiasme herinneren waarmee Lucy Sweers, altijd positief en vrolijk, steeds een volle bak wist te regelen in die monumentale kloosterbibliotheek van Wittem met haar Cultuurkring. Altijd tot de laatste plaats bezet. Pas dit jaar is ze daarmee gestopt. Erik en Lucy Sweers vertoeven vaak in Frankrijk. Desondanks kon Erik bij Probus gemakkelijk een aantal jaren voorzitter zijn en in de programmacommissie meedraaien. Bij Probus doen ze continu aan verjonging. Nieuwe leden van boven de zeventig worden niet aangezocht. Anders gaat de veroudering erg hard. De spreekbeurten van de leden worden goed voorbereid en hebben een hoog niveau. Er zijn in het land ruim 400 heren-, dames- of gemengde clubs. In Zuid-Limburg zijn een stuk of tien clubs. Erik Sweers heeft het naar zijn zin. Hij komt een keer wat op de club vertellen. Beiden doen de hartelijke groeten aan de club. Waarvan akte!
Kloosterbibliotheek Wittem die Lucy Sweers tot begin van dit jaar regelmatig vulde met cultuur. Op de foto staan Ditte Merle en Bas Haring (Foto: J. von Grumbkow). Klik om te vergroten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten