maandag 15 oktober 2012

Flagship stores (1):
Ook voor onderwijs en zorg?

Hogeschool Zuyd: een van die prachtige open studeer- en overlegruimten voor studenten. Wat opvalt? Ze ogen duur en staan grotendeels leeg. Althans op de dag (vrijdag 2 oktober 2012) waarop de foto werd genomen (Foto: J. von Grumbkow). Klik om te vergroten.
Hoogopgeleiden en jongeren trekken weg als er geen cultuuraanbod is. Cultuur en economie staan met elkaar in verband. Vijftien jaar geleden kwamen begrippen op als de Creatieve stad, de Creatieve klasse, de Creatieve economie. Kunst en cultuur zijn een motor voor een stad. 
Ze zorgen voor de “City branding”. 
Zou een onderwijsinstituut of een zorginstelling ook die kant op gaan? Toen ik op de campus van Princeton en Harvard een kijkje nam, dacht ik nog van wel, maar dat zijn privé gefinancierde Ivy League-universiteiten. De bibliotheek van Princeton is geweldig. De campus van Harvard is enorm en doet tegelijk dorps aan. Zelfs voor de Verenigde Staten zijn deze universiteiten uitzonderlijk. Luxe is verslavend. Vrijdag 12 oktober 2012 was ik op Hogeschool Zuyd met tussen de middag even een uitstapje naar de Rotary waar Fred Geelen zijn verhaal bouwde rond het begrip Flagship store. Op Zuyd ervaar je het Flagship-storegevoel: jonge mensen in luxueuze bijna exclusieve ruimten. Dat kost een lieve cent. Dat gaat ten koste van... ja, ten koste van wat? Raadt u maar.
Bibliotheek Hogeschool Zuyd op vrijdagochtend 12 oktober 2012. Mooi, stil en... leeg. De plantenbakken, de leren barkrukken en luxueuze banken zijn op de foto niet te zien. Prachtig allemaal, maar Zuyd heeft ook andere bibliotheken. Die kunnen niet anders dan minder luxueus zijn (Foto: J. von Grumbkow).
In Groningen en Leiden waren in de jaren zestig en zeventig veel van de universitaire ruimten deplorabel. De stoelen waren hard. In de winters heb ik wat kou geleden. Maar de werkgroepen waren klein en de benadering individueel. Daar is nu minder geld voor. Dat is opgegaan aan universitaire Flagships. Misschien geleuter uit het bejaardenhuis, toen vroeger alles beter was en we Indië nog hadden, maar ik weet wel dat bijvoorbeeld de Open Universiteit veel geld stak in een prestigieus gebouw met onpraktische ruimten die sinds jaar en dag grotendeels leeg staan. De miljoenen zijn ten koste gegaan van onderwijs en onderzoek. Ik ken andere instituten voor hoger onderwijs die een te grote architectonische en financiële broek hebben aangetrokken, maar dit voorbeeld ligt dicht bij huis. En wat te denken van het vlaggenschip van Orbis Medischcentrum Sittard, dat topzwaar was, scheef in het water begon te hangen en bijna zonk, terwijl het windstil was? Prestige kost geld en gaat ten koste van iets anders.
Plasmaschermen in het bestuursgebouw van de Open universiteit waarvan de meeste ruimten leeg staan doordat ze zo'n mooi design kregen dat ze onpraktisch in het gebruik werden (Foto ontleend aan de OU-website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten