Rosalie van Knippenberg en Lizzy Boots (4): Alzheimer, hoe bemerk je het?
Foto's van Rosalie van Knippenberg
en Lizzy Boots op hun verzoek verwijderd op 15 oktober 2019
Het eerst bemerk je bij een Alzheimer-patiënt de vergeetachtigheid. Alzheimer gaat gepaard met retrogade amnesie, geheugenverlies voor gebeurtenissen die zich pas hebben afgespeeld (anterogade amnesie is het geval als er moeilijk nieuwe informatie kan worden opgeslagen). Later gaan ook geheugenproblemen van de lange termijn spelen. In dat latere stadium raken de mensen de namen van bekenden kwijt. Ook hun eigen biografie gaat voor henzelf verloren. Iemand weet niet meer of hij of zij getrouwd was of kinderen had. In een later stadium kan de betrokkene ook geen planmatige activiteiten meer uitvoeren. In het begin is er besef en dat kan leiden tot het dwangmatig proberen om te compenseren. Het kan zich ook uiten in achterdocht. Dichtknopen van de schoenen gaat niet meer.
Depressief gedrag komt regelmatig voor. Ook hallucinaties en angst. De patiënt beheerst de impulsen niet meer en dat betekent ongeremd sociaal gedrag. Zoals ongeremd eten, iemand uitschelden, zich uitkleden in gezelschap. Iemand kan sociale situaties niet meer goed inschatten. Het gevoel van schaamte valt weg. Hierdoor kunnen vervelende situaties ontstaan. Iemand plast in een plantenbak. Er is sprake van zelfverwaarlozing. De patiënt vervaagt en uiteindelijk valt een allesoverheersende apathie over de patiënt.
Circa 90% van de mensen met dementie heeft een of meer gedragsproblemen. Dit heeft weer emotionele impact op de mantelzorger (naaste), met name geldt dat voor de apathie en de depressie van de patiënt. Over de impact op de mantelzorger en hoe daarmee om te gaan, daarover doen beide dames promotieonderzoek.
Zie eerder bericht (1). Klik hier.
Zie eerder bericht (2). Klik hier.
Zie eerder bericht (3). Klik hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten