dinsdag 10 september 2013

Cultura Nova: Romanès Cirque Tzigane

Cultura Nova: Romanès Cirque Tzigane

(Foto: J. von Grumbkow)
In de Limburgzaal was midden op de eerste rij nog een plaatsje vrij en dan meteen ondergedompeld raken in het verhaal van een vrij volkje van zigeuners. Dat is veel flamenco zigeunermuziek, een vrolijke mix van ononderbroken muziek vol energie, vrolijkheid, emotie, maar ook melancholiek, plus acts van acrobaten, en dat vlak voor mijn neus. Dat was Cultura Nova 2013. Gelukkig had ik nog een compactcameraatje bij me.
(Foto: J. von Grumbkow)
Een constante aanwezigheid van zigeunermuziek met veel rauw gezang terwijl de acts worden uitgevoerd, maar de sfeer is warm en bijna huiselijk. 
Een solo trapeze-act op een strak koord met een breed scala aan bewegingen. Het lijken moeiteloos uitgevoerde dansen. (Foto: J. von Grumbkow).
De complete familie Romanès zit op stoelen in een koor. Zij kijkt van daaruit naar het optreden van de familieleden. Maar ook naar de reacties van het publiek: de muzikanten, moeder Delia (met prachtige stem en gloeiende ogen), haar dochters, zoons of schoonzoons. Eén van de dochters houdt een kind op schoot. Ze groeien op in het circus van de familie.
Vader Alexander Romanes, nu met hondje. Ooit was hij leeuwentemmer (Foto: J. von Grumbkow).
Vader Alexander Romanès (1951) regisseert met strakke maar onopvallende hand de familie. Hij was ooit bevriend met Jean Genet en is zelf ook dichter. Zijn dichtbundels zijn uitgegeven door Gallimard en gaan over de zigeunercultuur.
(Foto: J. von Grumbkow)

Alexander Romanès begon zijn carrière in de wereld van het circus, balancerend op de ladder en als leeuwentemmer. Zijn Roemeense vrouw Lydia leerde hem lezen en schrijven. Aan het einde van de show verkoopt Alexander Romanès op het podium zijn dichtbundels. Er is een mooie Wikipedia-pagina over hem. Klik hier.

Schoonheid en behendigheid (Foto: J. von Grumbkow)



Het contorsie-koord (Foto: J. von Grumbkow)

Alle ingrediënten zijn er. Met een contorsie-koord buigt en strekt een van de gezinsleden de ledematen in houdingen die voor gewone stervelingen niet uit te voeren zijn. Een soort slangenmens aan een contorsie-koord: aangrijpend en sierlijk.
Tussendoor komt als korte act een jongleur op die van alles gooit, vangt en soms laat vallen en even snel weer opraapt. Een jongen met magische vingers.  (Foto: J. von Grumbkow).


(Foto: J. von Grumbkow)
Vuur aan kettingen trekken sporen van vuur door de ruimte. Het is een kleinschalig circus (grootschalige zijn er weinig meer). Het is een kleine trotse familie, zonder leeuwen, tijgers of olifanten. Het lijkt een geïmproviseerde avond midden op die eerste rij. Klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten