dinsdag 3 september 2013

Ruud Hagenouw over Bevolkingsonderzoek darmkanker

Ruud Hagenouw over Bevolkingsonderzoek darmkanker


Ruud Hagenouw, lid van Rotaryclub Kerkrade en van de Past-Rotarians van Parkstad (Foto: J. von Grumbkow)
Terwijl op 3 september 's morgens Radio-1 het bevolkingsonderzoek naar darmkanker aankondigt, gaat  's middags Ruud Hagenouw voor de Past Rotarians van Parkstad in op de achtergronden van dit onderzoek. Is dat toeval?
"Toeval bestaat niet", zegt Ruud Hagenouw die directeur was van de GGD Oostelijk Zuid-Limburg en aan de wieg stond van de samenvoeging van de drie GGD’s in de regio Zuid-Limburg. Hij was ooit voorzitter van het hoofdbestuur van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering van de Geneeskunst (KNMG). 
Het bevolkingsonderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM. Het is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. In die leeftijdsgroep is de kans het grootst dat je aan darmkanker overlijdt. Na de 75 wordt de kans groter dat je aan iets anders overlijdt. Het is het afwegen van kansen op het niveau van de groep (niet op het niveau van het individu). De leeftijdsgroep zal iedere twee jaar een uitnodiging voor het onderzoek krijgen.  Het geheel kost per jaar ruim 1,8 miljoen. De meerkosten zijn lager dan de verwachte zorgkosten als de groep kanker krijgt. Het zou gemiddeld 1.400 sterfgevallen per jaar voorkomen. Voor de deelnemers kost het niets. Het is vrijwillig. 

Ruud Hagenouw (Foto: J. von Grumbkow)
Er wordt gekeken of er bloed in je poep zit. Dat is met het blote oog doorgaans niet te zien. Je krijgt een potje in een paarse enveloppe thuis gestuurd. Daarin stop je wat poep. Dat stuur je in een enveloppe op. Liever niet in het weekend, zo zei Ruud Hagenouw, want dan licht Post-Nl de postbussen niet meer. Dus je moet op het goede moment naar een brievenbus waarvan Post-NL er 7000 wegbezuinigd heeft. Het potje wordt in een laboratorium geopend en bekeken. Dan krijg je een brief of er bloed bij zit. Is dat zo, dan gaan ze inwendig een kijkje nemen met een lampje en een camera aan een flexibele buis (coloscopie). Als je daar ten minste zin in hebt, maar doodgaan is niet echt een alternatief.
Ruud Hagenouw legt uit dat darmkanker meestal als een poliep begint. Ben je ouder dan 55 jaar dan kan je al wat poliepen hebben. Daarom die leeftijdsgrens. De meeste van die poliepen zijn goedaardig maar er zitten ook een paar rotzakken tussen.
Ruud Hagenouw (Foto: J. von Grumbkow)
Een belangrijke risicofactor is het eten van voorbewerkt vlees. Dus vlees dat is geconserveerd door toevoegingen. Eten van rood vlees vergroot de kans op dikkedarmkanker (rundvlees, varkensvlees, lamsvlees). Was het toeval dat Henri Beckers van De Rousch ons die middag een prachtig bord met vis voorzette? Nee want Ruud Hagenouw beaamt: Toeval bestaat niet. Er zijn ook zaken waar je geen invloed op hebt want er is een erfelijke factor. En natuurlijk de leeftijd. De kans op darmkanker neemt met de leeftijd toe. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten