dinsdag 17 september 2013

Leo van Breugel over de Slag bij Arnhem (17 september)

Leo van Breugel over de Slag bij Arnhem (17 september)

Leo van Breugel op 17 september 2013 sprekend over de Slag bij Arnhem (Foto: J. von Grumbkow).
Op de bijeenkomst van de Past Rotarians Parkstad (17 september)
analyseerde Leo van Breugel de verloren slag om Arnhem (Operatie Market garden) die op 17 september in 1944 plaatsvond en duurde tot 25 september van dat jaar. Waarom ging de slag mis? Er was rivaliteit tussen de Engelsen en de Amerikanen, met Montgomery aanvankelijk ondergeschikt aan Eisenhouwer, maar door enig geschuif met generaalsterren werd dit rechtgetrokken. De Amerikanen wilden breed oprukken tot de Elbe, maar de Engelsen wilden snel doorstoten naar Berlijn. Eisenhouwer ging onder politieke druk akkoord. Engeland wilde zijn positie als koloniale mogendheid niet kwijt. 
(ontleend aan: www.innl.nl)
De luchtlandingstroepen moesten te ver van Arnhem landen en met de beperkte middelen van para's kom je niet ver. Omdat er niet voldoende vliegtuigen beschikbaar waren, werden zij in drie ‘lifts’ vanuit Engeland overgevlogen. De Engelsen hadden informatie van het Nederlandse verzet genegeerd dat er twee sterke Duitse SS-pantserdivisies lagen, terwijl luchtfoto's dat bevestigden. De Duitse troepen konden snel reageren. Men verwachtte slechts geringe tegenstand van de Duitse troepen. De landingsgebieden moesten worden bewaakt door troepen uit de 1e dropping om landing van de volgende shifts mogelijk te maken. Dit ging ten koste van gevechtskracht benodigd voor de gevechten om de brug. De radioverbindingen tussen Arnhem en Londen werkten niet. De radioverbindingen tussen de troepen zelf waren gebrekkig. Op een gegeven moment was een divisiecommandant zoek omdat deze zelf in een jeep op zoek ging naar zijn eenheden maar vast kwam te zitten in een gevecht.
Leo van Breugel op 17 september 2013 sprekend over de Slag bij Arnhem (Foto: J. von Grumbkow).
Op 25 september werden de eenheden teruggehaald. Een deel bleef aan de overkant van de Rijn en moest onderduiken. Er werd een operatie op touw gezet om ze terug te halen. De eerste keer lukt het om in de duisternis een groep bij de Rijn te verzamelen om overgezet te worden, mede omdat er een grote evacuatie op gang was gekomen. De tweede keer mislukte. Deze mensen bleven ondergedoken of werden krijgsgevangen. Door de  mislukte slag heeft de oorlog langer geduurd. De hongerwinter erna is mogelijk meer te wijten geweest aan de spoorwegstaking. Door John Boumans werd opgemerkt dat precies op 17 september 1944 Heerlen door de Amerikanen werd bevrijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten