zondag 29 september 2013

Rosalie van Knippenberg en Lizzy Boots (2): Elk uur 4 mensen met dementie erbij

Rosalie van Knippenberg en Lizzy Boots (2): Elk uur 4 mensen met dementie erbij 

Foto's van Rosalie van Knippenberg 
en Lizzy Boots op hun verzoek

verwijderd op 15 oktober 2019




De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende hersenaandoening in de westerse wereld. De intellectuele vermogens nemen dan progressief af (dementie). Onder de mensen ouder dan 65 jaar komt het bij 5-10% voor. Volgens beide dames komen er in Nederland elk uur 4 mensen met dementie bij. Wat zijn de cijfers volgens de hersenstichting? Zie www.hersenstichting.nl

  • 1 op de 10 mensen boven de 65 jaar krijgt de ziekte van Alzheimer, en ongeveer de helft van de mensen boven de 85 jaar.
  • Bij mensen boven de 70 jaar komt de ziekte van Alzheimer twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
  • Wie een vader, moeder, broer of zus heeft met Alzheimer heeft, heeft een grotere kans de ziekte ook te krijgen.
  • Totaal aantal Nederlanders met Alzheimer: naar schatting 200.000 (met een verwachte verdubbeling in het jaar 2030).
  • Wereldwijd: naar schatting 20 miljoen mensen met de ziekte van Alzheimer.

Klik om te vergroten: de rode lijn geeft de groei aan van het aantal mensen met dementie in Nederland. Dit is een voorspelling (x 1000). De lijn laat zien dat er een sterke stijging wordt verwacht. De gele lijn geeft weer het aantal werknemers dat voor de zorg moet zorgen. Dat aantal daalt onder andere door de vergrijzing. 
We zien in Nederland ongeveer 10.000 tot 15.000 jong dementerenden (Landelijk Zorgprogramma Jong Dementerenden, 2004). Dat wil zeggen dat de diagnose voor het 65e levensjaar is gesteld. Het is vaker frontotemporale dementie met zeer ingrijpende consequenties. Er zijn weinig specifieke begeleidings- of opvangmogelijkheden want de voorzieningen zijn vooral gericht op ouderen. Jong dementie wordt vaak slecht herkend en gediagnosticeerd. Het duurt lang voor de diagnose wordt gesteld want er wordt vaak gedacht aan depressie of een burn-out. Het zijn veelal jonge mensen midden in het werk, kinderen thuis en midden in het leven. 
Zie eerder bericht. Klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten