woensdag 11 december 2013

Sinterklaas van de Pijnsweg naar de Corisberg

Het was een worsteling. Onder het gewaad van de Sint bleken allerlei uitrustingsstukken te zitten, zoals een avondjapon die voor een soiree wordt gebruikt, een wit onderhemd, een overhemd, een paarse broek, en allerlei andere zaken die uw blogger niet kan benoemen. Tenslotte nog een wit touw dat alles bij elkaar houdt. Het vraagt inderdaad oefening voordat een Sint een Sint is (Foto: J. von Grumbkow).
Zoals elk jaar wordt de Sint geholpen en wel door een vrouw. Vervrouwelijkt de kerk? In ieder geval heeft dit proces van feminisering op de Pijnsweg toegeslagen. Dat is al jaren het geval. Meer vrouwen dan mannen zijn actief  in kerkelijke aangelegenheden. Maar de dame in kwestie droeg een paarse outfit om het contrast niet te groot te maken (Foto: J. von Grumbkow).
Op de foto is het niet goed te zien, maar de Sint draagt in zijn rechterhand een prachtige zwarte Sinterklaas, waarmee hij wilde aantonen dat die hele kwestie van die zwarte Pieten overtrokken is. Er bestaan zelfs zwarte (hulp) sinterklazen. Het bewijs werd door de Sint zelf geleverd! (Foto: J. von Grumbkow).
Deze Sint durft: omringd door maar liefst drie zwarte Pieten! Van zulke Sints hebben we er meer nodig. Terwijl de Nederlandse bisschoppen met hun allen in Rome zaten te palaveren, was onze Sint de enige bisschop die Nederland op 5 december nog rijk was. De enige! En deze Sint zat precies die dag op de Pijnsweg! Zelf was de Sint ook een beetje beduusd dat hij als enige bisschop "de baas van Nederland" was. Hij zei tegen uw blogger: "Ik begin er nu echt zin in te krijgen" (Foto: J. von Grumbkow).
De Sint te midden van de curie, het bestuursapparaat van de Sint. De curie wordt gevormd door de organen van de Heilige Stoel die hem bijstaan in het vervullen van zijn taak als Goedheiligman  (Foto: J. von Grumbkow).
De Sint deed in een onbewaakt moment even de mijter af om hem af te kloppen. Een mijter is het traditionele hoofddeksel van de bisschop. De mijter maakt deel uit van de pontificalia, ofwel de uiterlijke tekens van zijn waardigheid, net als de bisschopsring. De mijter bestaat uit twee stijve, gelijke delen met een (afgeronde) vijfhoekige vorm, uitlopend in een punt. Op de foto is ook het touw te zien waarmee de samenhang tussen de delen, waaruit de uitmonstering van de Sint is opgebouwd, gegarandeerd wordt (Foto: J. von Grumbkow).
De bisschopsring is een ring die de Sint krijgt als hij gewijd wordt. De ring wordt over de handschoen gedragen. De ring is een teken van zijn waardigheid. De ring is het symbool van zijn trouw aan de hem toevertrouwde Pieten, kinderen en grote mensen. Aan de Pijnsweg is nog even geoefend hoe de Sint moest worden begroet. De enige manier om hem te begroeten bestaat uit het knielen en het kussen van zijn ring. Deze handeling van nederigheid wordt dan door de Sint beloond met de vergiffenis van dagelijkse zonden (dus niet alleen met pepernoten en cadeautjes). De ring van onze Sint bleek vervaardigd uit zilver en versierd met een zo bijzondere edelsteen dat daarover nog lang op de Pijnsweg is nagepraat (Foto: J. von Grumbkow).





Geen opmerkingen:

Een reactie posten