woensdag 4 december 2013

Oud-lid Chris Groothoff (2): Harry Koolen

Chris Groothoff (2): schilderij van Harry Koolen

Zelfportret van Harry Koolen: de schilder van het portret van Chris Groothoff (ontleend aan www.harrykoolen.nl).
Het portret van Chris Groothoff is geschilderd door Harry Koolen.
Het merendeel van het werk van Harry Koolen zit in particuliere collecties en is niet openbaar toegankelijk. De Stichting Harry Koolen (SHK) inventariseert de nalatenschap en organiseert tentoonstellingen. Daarvoor heeft zij een website in het leven geroepen: www.harrykoolen.nl. De navolgende informatie is voor een deel aan deze website ontleend.


Harry Koolen in 1926 (Ontleend aan de website: www.harrykoolen.nl).

Harry Koolen werd geboren in Meerssen (1904) en overleed in kasteel Terworm (1985). Toen hij zestien was vertrok hij met de twee jaar oudere Charles Eyck naar Amsterdam, waar hij in 1922 aan de Rijksacademie werd toegelaten. Hij kreeg een jaarwedde van de gemeente Meerssen. Hij trouwde in Amsterdam met Ali Smit van wie hij later scheidde. Hij had verschillende exposities. In Engeland werd zijn werk opgenomen in een reizende tentoonstelling samen met werken van Jan Sluijters, Charley Toorop, Carel Willink, Dick Ket en Piet Mondriaan. 


Harry Koolen in 1945 (Ontleend aan de website: www.harrykoolen.nl).
In 1944 verwoestte een verkeerd afgeworpen brandbom tijdens de bevrijding van Houthem zijn atelier. Zijn werk ging volledig verloren. Direct na de oorlog documenteerde hij de slachtoffers van de Holocaust met tekeningen in het boek "Menschen aan flarden" van Frits Dohmen, uitgegeven door boekhandel Winants te Heerlen, waarvan de eigenaar, Chrit Winants, lid was van Rotaryclub.


Harry Koolen aan het werk in zijn atelier (1958) (Ontleend aan de website: www.harrykoolen.nl).


Harry Koolen in 1974 (Ontleend aan de website: www.harrykoolen.nl).
Vanaf 1946 woonde en werkte hij in het leegstaande kasteel Terworm, waar hij in 1985 overleed. Hij exposeerde onder meer in het nieuwe raadhuis van Heerlen (Frits Peutz). Hij bezocht bijeenkomsten in Huize Meuleman (directeur vroedvrouwenschool) dat toen trefpunt was van kunstenaars en intellectuelen. Omstreeks 1958 maakte hij schilderijen en tekeningen van het mijnbedrijf. Hij kreeg opdrachten voor het maken van portretten van leidinggevende figuren van de Staatsmijnen. 
Directeur van de Staatsmijnen dr. Frowein (1876-1958) met wie Groothoff heeft samengewerkt (portret van Harry Koolen). Frowijn studeerde rechten in Utrecht, promoveerde tot doctor in de rechten en nogmaals in de staatswetenschappen. Volgens Rijkheyt werd Frowein in 1908 op 31-jarige leeftijd voorzitter van de directie van de Staatsmijnen. In die tijd stond de mijnindustrie in de kinderschoenen. Er was veel buitenlandse con­currentie. Men was bang dat het staatsbedrijf  te bureaucratisch zou worden. Frowein voorkwam dat. Hij maakte de Staatsmijnen tot een modern bedrijf. Hij woonde op het landgoed Goedenrade in Eys-Wittem. Hij zat in het hoofdbestuur van de Christelijk Histo­rische Unie (CHU) en was president-kerkvoogd van de Centrale Her­vormd­e Gemeente Heerlen.
Directeur van de Staatsmijnen dr. Van Iterson met wie Groothoff heeft samengewerkt (portret van Harry Koolen). Volgens Wikipedia was Van Iterson (1877 - 1957) in 1910 in Delft hoogleraar. In 1913 werd hij benoemd tot directeur van de Staatsmijnen. Hij verwierf internationale faam met zijn koeltoren. De hyperboloïde vorm ervan zorgde voor de zelfdragende structuur en een natuurlijke trek in de "schoorsteen".
Chris Groothoff (Foto: J. von Grumbkow)
Het is juist de overeenkomst tussen het schilderij van Groothoff en de bovenstaande schilderijen van Frowein en Van Iterson zou doen vermoeden dat de Staatsmijnen de opdrachtgever was van het schilderij van Groothoff en mogelijk niet de Rotaryclub Heerlen.... maar wie weet. Dat de club de opdrachtgever zou zijn, was best mogelijk. Harry Koolen zou het voor een vriendenprijsje hebben gemaakt en op de andere schilderijen ontbreken zaken als kettingen en andere ornamenten.
Directie Staatsmijnen (1953): van links naar rechts: Groothoff, Frowijn, Van Iterson en Mous (ontleend aan www.demijnen.nl)


De directie (weer wat later) naar een schilderij van Harry Koolen: van links naar rechts: van Aken, Jansen, Groothoff en Rottier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten