woensdag 4 december 2013

Politieman en diaken: Pieter van de Laarschot

Politieman en diaken: Pieter van de Laarschot

Pieter van de Laarschot (Foto ontleend aan http://www.parochiefederatie-hoensbroek.nl): "399 jaar voor  Christus schreef Socrates reeds dat met de jeugd geen land te bezeilen was. Hij had geen hoge pet op van de jeugd. Maar wij moeten toch even beseffen dat onze kinderen de volgende generatie zijn." 
Pieter van de Laarschot is politieman (meer dan 25 jaar) en diaken-in-opleiding aan het Theologisch Instituut. Op 8 november hield hij een lunchpraatje voor Rotaryclub Heerlen. Bij de politie was hij wijkagent, rechercheur, teamchef en coördineert nu de politiële jeugdtaak en de aanpak van huiselijk geweld. Van de Laarschot zit in het 5e en laatste jaar van de  'minor'' opleiding tot diaken. Daarna ben je “parttime” permanent diaken (niet gesalarieerd). Een diaken is "een gehuwde of ongehuwde man die door handoplegging en gebed van de bisschop deelt in het sacrament van de wijding en daarmee in het bijzonder priesterschap". De opleiding is verbonden met het Grootseminarie Rolduc, de priesteropleiding van het bisdom Roermond. Het bestuur berust bij de bisschop van Roermond. De staf en docenten worden door hem aangesteld.
Pieter van de Laarschot volgde de zes-daagse opleiding voor "ketenregisseur". Dan leer je hoe het jeugdzorgstelsel in elkaar zit, hoe te komen tot een integrale aanpak van risicojongeren, hoe je ongrijpbare risicojongeren in beeld krijgt, welke aanpak wanneer werkt,wat ouders kunnen betekenen in de aanpak van jongvolwassen criminelen.
Secretaris Steph Vaessen tekende het volgende op: "Zijn lunchpraatje gaat over Jeugdcriminaliteit en Jeugdzorg. Beide taken bekleed hij bij de Politie in Limburg. Van de Laarschot laat een filmpje zien waarin kinderen van de lagere school (Puth- Schinnen) een toneelstuk opvoeren over huiselijk geweld. Iets waar circa 125.000 kinderen in Nederland mee te maken krijgen en waarbij 50 kinderen het leven verliezen. 45% van de kinderen komt in aanraking met huiselijk geweld. 10% ondervindt geweld wekelijks (20% van deze groep  meer dan 5 jaar)." 
(Ontleend aan guurcartoons.blogspot.com)
"Per jaar sterven 70 vrouwen, 20 mannen en 50 kinderen aan huiselijk geweld. Tot 2008 gold dat wat achter de voordeur gebeurde, privé was. Nu werkt het bureau Jeugdzorg samen met de politie. Maar... er zitten haken en ogen aan de hulp, want het slachtoffer wil dat het geweld stopt, vaak niet de relatie. Voordat een slachtoffer aangifte doet is het gemiddeld 33 x mishandeld. Van de 125.000 kinderen die met huiselijk geweld geconfronteerd worden zijn er 50.000 die een verhoogde kans op problemen hebben. Het grootste gevaar is dat criminaliteit op de loer ligt."
(ontleend aan rtvnoord.nl)
"Feiten en cijfers over daders. Daders zijn vaak slachtoffer van eigen onkunde: het gaat om 80% mannen en 20% vrouwen. Het verschil tussen mannen en vrouwen is dat de man van de korte tik is en de vrouw is vaak van het lange tergende geweld."
(ontleend aan KULeuven.be)
"Maar volgens onze inspecteur-diaken is dit geweld te keren door:
Adequaat optreden met middelen als 10 dagen huisverbod (tijdelijk hooguit uit te breiden tot 28 dagen). Opvang in een veiligheid huis met een contact verbod. Het belangrijkste is een time-out waarbij 70% direct stopt met het geweld  maar met 5% komt het helaas niet goed; hieruit ontstaan de echte probleem gevallen," aldus notuleerde secretaris Steph Vaessen op 8 november 2013.
(ontleend aan jaak-klunder.blogspot.com)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten