woensdag 4 december 2013

Oud-lid Chris Groothoff (1): schilderij terug naar de club

Chris Groothoff (1): Schilderij terug naar de club

Het portret van Chris Groothoff dat eind jaren zestig geschonken is (of zou zijn) door Rotaryclub Heerlen aan Chris Groothoff zelf en dat in november 2013 na het overlijden van zijn weduwe mw. Margreet Groothoff-Wetzels als legaat weer terugkwam naar deze club. Dat was dus ruim veertig jaar later. Mevrouw Groothoff-Wetzels was op 2 april 1919 geboren in Kerkrade en overleed op 28 oktober 2013 in Heerlen. De opzet van het portret lijkt sterk op de portretten die Harry Koolen maakte in opdracht van de Staatsmijnen van directieleden van de Staatsmijnen. (Foto: J. von Grumbkow).
Eind oktober 2013 kreeg voorzitter Bas Schoonderwoerd een telefoontje van een neef van de weduwe van een zekere Chris Groothoff dat de Rotary een legaat was aangeboden bestaande uit een schilderij en een ketting. De vraag was of de Rotary bereid was deze over te nemen. Niemand van de bestuursleden kende de man die op het schilderij vereeuwigd was: Chris Groothoff. Ook de twee oudste leden van Rotaryclub Heerlen (bijna 90 jaar en meer dan veertig jaar lid) wisten niet wie de geportretteerde was. De secretaris (uw blogger) moest het uitzoeken. Op de website van de RAN (de administratie van Rotary Nederland) kwam de naam van Chris Groothoff niet voor. Bij de landelijke administratie was hij onbekend. Maar in het ledenboek stond zijn naam in de lijst van de oud-gouverneurs. Chris Groothoff was in het Rotaryjaar 1967-1968 gouverneur geweest, twee jaar voordat hij overleed. 
Het voorzitterslint van Chris Groothoff

Volgens het ledenboek zou hij zijn overleden op 28 februari 1970. Volgens de site van de mijnen zou de overlijdensdatum 29 juni 1969 zijn. Merkwaardig, maar in ieder geval was duidelijk waarom de oudste leden hem niet gekend hebben: zij waren lid geworden in 1971. Terwijl uw blogger met dat onderzoekje bezig was en contact opnam met deze neef, belandde bij het Grand Hotel (want postadres van de Rotary) het overlijdensbericht van mw. Margreet Groothoff-Wetzels. Zij was 28 oktober 2013 overleden in de leeftijd van 94 jaar. Zij had haar man 44 jaar overleefd. 


Aan de keten hangt prominent het blauwe Rotary-wiel. De andere elementen zijn moeilijk te beschrijven want ze zijn in vrij brede penseelstrepen opgezet. De keten zou na het overlijden van mw. Groothoff-Wetzels naar een van de kleinkinderen zijn gegaan die deze graag wilde hebben, want hij herinnerde zich dat hij er vroeger mee had gespeeld, dat bericht kreeg ik van de neef die de nalatenschap regelde. (Foto: J. von Grumbkow).


De naam van de weduwe van Chris Groothoff bleek bekend bij een van de leden. Deze weduwe, mw Margreet-Groothoff-Wetzels, was na de dood van haar man, Chris Groothoff, een tijd lang opgetrokken met drie andere weduwen van oud-leden (Logister, Theunissen en Winants). Zij was in vroeger jaren uitgenodigd geweest voor fellowshipactiviteiten tot zij te kennen gaf daar geen prijs meer op te stellen. De neef vertelde uw blogger dat hij Chris Groothoff nauwelijks had gekend en, meer dan veertig jaar geleden, één keer had kennisgemaakt. Hij vertelde dat mw. Groothoff-Wetzels slechts twee jaar met Groothoff getrouwd was geweest. Verder wist de familie weinig van Groothoff zelf. Voor de familie was hij even mysterieus als voor de club.


Achterzijde van het schilderij waarop vermeld de schilder (Harry Koolen) de afmeting van het doek 70 x 90 cm en de eigenaresse, mw. Groothoff. Een jaartal ontbreekt. (Foto: J. von Grumbkow). 


De familie wilde dat het schilderij weer terugging naar de schenker. Uw blogger heeft het schilderij opgehaald en afgesproken dat de familie op de hoogte zou worden gehouden wat er met het schilderij zou gaan gebeuren (Rijckheyt? Mijnmuseum? De stichting die de werken van de schilder Harry Koolen verzamelt en beheert?). Een kleinzoon had belangstelling voor de ketting (want hij had er vroeger als kind mee gespeeld). Dus nu zat de club met een schilderij van een persoon die niemand kende.... Wie was die Chris Groothoff? Mogelijk zou Groothoff een meer dan lokale beroemdheid zijn.

Aanvullende informatie (november 2014): Inmiddels is er natuurlijk meer bekend en is deze weblog verder aangevuld (zie de meer recente berichten).

1 opmerking:

  1. Deze Chris Groothoff was mijn grootvader. Zelf heet ik ook zo. De informatie hierboven klopt. Over zijn overlijdensdatum ben ik niet zeker.

    Ben benieuwd naar waar dat schilderij zich bevindt. Mocht iemand ermee zitten dan wil ik het graag ophalen.
    Chris Groothoff (25-07-1957)

    BeantwoordenVerwijderen