zaterdag 14 december 2013

Samenwerken in de regio

Samenwerken in de regio

(Ontleend aan oratie Marie-José Enders: themonstersundermybed.wordpress.com)
Klik om te vergroten.
Rotaryclub Heerlen werkt samen met regioclubs in fellowshipactiviteiten (Schouwburg Heerlen). Rotary Brunssum-Onderbanken organiseert een middagje naar de tunnel in Maastricht en werkt regionaal samen in het Teddyberen-project (Kika). Door routines, verwachtingen en automatismen over en weer raken clubs op elkaar afgestemd. Door ‘frame analysis’ (analyseren van korte tijdintervallen van losse filmbeeldjes) is de coregulatie te bestuderen. 
Regionale samenwerking van Rotaryclubs in regio Parkstad
Als een wolf een onbekende wolf tegenkomt, maakt hij met symbolisch gedrag duidelijk of hij toenadering wil of de ander wil vermijden. Het andere dier herkent dit gedrag en stemt zijn gedrag daarop af. Een hondenbezitter kan deze ‘coregulatie’ herkennen bij zijn hond. Gaan dieren op hun baasjes lijken of omgekeerd? Gaan de clubs meer op elkaar lijken en gaan ze meer van elkaar houden? 
Oxytocine, het liefdes hormoon (never date a biologist)
Emoties en gedrag van zoogdieren worden gereguleerd door activatie van het autonome systeem.  Mogelijk door de stressreducerende interacties met het dier (aaien) komt oxytocine vrij. Oxytocine is het knuffelhormoon. Zij speelt een rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties. Dat leerde uw blogger vorige week op een inaugurele rede van een nieuwe hoogleraar in de antrozoölogie (Marie-José Enders-Slegers).
Zie de eerdere blogs:
Klik hier, hier, hier, hier, hier en hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten