maandag 16 december 2013

Kerstontmoeting 2013: Trots zijn op Rotary

Kerstontmoeting 2013: Trots zijn op Rotary

Kerstontmoeting-2013 in het prachtige Chateau St. Gerlach waarvan de geschiedenis naar verluid teruggaat tot het jaar 1201 (Foto: Bas Schoonderwoerd).
Op de kerstontmoeting van 15 december 2013 hield voorzitter Bas Schoonderwoerd een vlammende toespraak over "Trots zijn op Rotary; het mag weer…" Hij zei:
"Toen de dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest gisterenavond na anderhalf uur een prachtig gespeelde Mahler 6 aftikte, bedacht ik dat de musici terecht trots mochten zijn op dit hoogstaande samenspel door deze gekwalificeerde instrumentalisten. Ik hoopte echt dat ze eergevoel hadden en heb hen daartoe opgeroepen. Dat deed me denken aan wat ik u wil gaan zeggen…"
Zondag 15 december 2013 speelden tijdens de traditionele kerstontmoeting Vladimir Kirasirov (gitaar), Evgenia Markova (domra/mandoline) en Vasileios Mantoudis (accordeon; volgens Ghiel Pijpers een Kwetsjbuul). Deze musici werden die avond niet gemarginaliseerd, want met een gul applaus beloond (Foto: Bas Schoonderwoerd).
 Bas Schoonderwoerd:
"De laatste decennia lijkt het in onze samenleving in ongebruik geraakt om trots te mogen zijn, het lijkt ongepast of zelfs arrogant. Ook goed werkende ambachtslieden, schoonmakers of wegwerkers verloren hun status en werden gelijktijdig als ‘mindere’ gepositioneerd. Ook ultiem presterende musici of kunstenaars werden gemarginaliseerd. Zelfs goede bazen (of zo u wilt ‘leiders’) werden verafschuwd, want niemand ‘staat toch boven de ander’. Een second opinion prevaleerde boven de mening van die goede dokter." 
Bas Schoonderwoerd mailde uw blogger: "Jan Stoot en Wil Pécasse deden een duit in het zakje. De toespraak van Marcus Vankan hebben we helaas niet digitaal, zo ook niet het muzikaal intermezzo dat Wil Pécasse zo briljant verkoos én introduceerde en we hebben ook niet de teksten die Jan Stoot sprak. De ambiance en de keuken droegen bij aan een positieve indruk. Al met al een verdere positieve stap in een nog betere Rotary Heerlen!"  (Foto: Bas Schoonderwoerd).
Bas Schoonderwoerd:
"Niet zijn kennis, maar hooguit door zijn ‘maatjesgedrag’ onderscheidde de docent zich in de klas! Iedereen is gelijk lijkt het adagium geworden, niemand onderscheidt zich. Status bouw je daarbij blijkbaar niet meer op als je het goed doet, maar eerder als je roeptoetert en/of populistisch bent."
(Foto: Jan Stoot)
Bas Schoonderwoerd vervolgde zijn kersttoespraak met:
"Vroeger, heel vroeger dwong het respect af als je lid van de Rotary was. Je was uiteindelijk verkozen om toe te mogen treden tot het meest illustere gezelschap in de stad. Neen, het was geen sekte of iets dergelijks. De leden van de club hanteerden alleen een vijftal belangrijke basisprincipes. Alle leden werden daarbij niet alleen geacht tot de besten in hun vakgebied te behoren, ze waren bovenal ook uitermate dienstbaar aan de samenleving en hadden respect voor de ander."
(Foto: Jan Stoot)

 Bas Schoonderwoerd:
"Rotarians waren in hun denken en handelen billijk voor alle betrokkenen. Ze werkten vanuit de idee van onderling vertrouwen en vriendschap. Ook vroegen Rotarians zich altijd af of wat ze deden alle betrokkenen ten goede kwam. Tegenwoordig voegen we er nog aan toe dat we jonge mensen helpen de volgende generatie leiders, visionairs en vredestichters te worden. Moderne Rotarians delen niet alleen deze simpele principes nog steeds, maar schuwen ook niet ze met elkaar tegen het licht te houden en steeds opnieuw te toetsen."
(Foto: Jan Stoot)

Bas Schoonderwoerd eindigde zijn kersttoespraak met:
"Ja, u mag trots zijn om een goede Rotarian te zijn. Ik wens u, namens een ontzettend goed en fijn Rotarybestuur, een waardig 2014, maar eerst nog een gezellig kerstdiner als zelfbewuste Rotarians onder elkaar!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten