woensdag 4 december 2013

Oud-lid Chris Groothoff (3): een greep uit het leven

Chris Groothoff (3): een greep uit het leven

Groothoff werd een krachtige, maar gesloten persoonlijkheid genoemd. Sommige tijdgenoten noemden hem sfinxachtig. Dit kan ook verklaren waarom hij relatief weinig naar buiten trad. In feite had Groothoff nauwelijks contact met de uitvoerende sector (Ontleend aan historici.nl).
Geboren in Nederlands-Indië: Chris Groothoff was in Nederlands-Indië geboren. Hij huwde daar (1 dochter), werd weduwnaar en hertrouwde (1 zoon). Deze gegevens zijn ontleend aan Biografisch Woordenboek van Nederland. Omdat daarin zijn (waarschijnlijk) derde huwelijk met Margreet Wetzels ontbreekt (mogelijk van 1967 tot zijn dood in 1969), is het de vraag of het gaat om dezelfde Groothoff als het clublid. Na de middelbare school in Nederlands-Indië ging Groothoff naar Delft om als ingenieur terug te gaan naar Indië. Daarna vestigde hij zich in Nederland, promoveerde en ging in 1919 bij de Staatsmijnen werken. Daar maakte hij snel carrière, voerde de wetenschappelijke bedrijfsvoering van Taylor in: tijd- en bewegingsstudies, planning, mechanisatie, akkoordlonen. "Menigeen klaagde over het hoge arbeidstempo dat aan de mijnwerkers werd opgelegd".
Chris Groothoff (Ontleend aan Utrechts archief). "Zijn denken had een nogal rechtlijnig en ethisch getint karakter; opvallend was de levendige belangstelling voor de bedrijfspsychologie en -pedagogie. De eigenlijke kracht van Groothoff lag in zijn leidinggevende en organisatorische kwaliteiten. Daarmee zette hij ruim 30 jaar lang steeds sterker zijn stempel op de Staatsmijnen, in een tijd dat deze grote onderneming van vitaal belang was voor de energievoorziening van Nederland."
Tweede Wereldoorlog: Uit het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldooorlog deel 4 van L. de Jong: " Er waren in Limburg nogal wat Nationaal Fronters en Meyer had Frowein en Groothoff er persoonlijk van over­tuigd dat er een dam moest worden opgeworpen tegen ‘de wassende machts­positie van de NSB."  Via de sociaal-democraat P.J. Tiggers kwam de directeur van de staatsmijnen, dr. ir. Ch.Th. Groothoff, zijdelings in contact met het Nationaal Comité van J.J. Vorrink. Vanwege zijn positie zag Groothoff af van actieve deelname aan het verzet. Hij beperkte zijn bijdrage tot het verschaffen van inlichtingen ten behoeve van de illegaliteit. Daarbij wordt waarschijnlijk verwezen naar een schets van drie sluizen in Zuid-Limburg die men zou kunnen bombarderen. De gegevens vielen echter in handen van V-man A. van der Waals die Vorrinks organisatie had geïnfiltreerd. Dientengevolge werden Tiggers en Groothoff respectievelijk op 30 maart en 1 april 1943 gearresteerd. Op 1 november 1943 werd Groothoff uit het gijzelaarskamp te Haaren ontslagen.

Directeur Groothoff met chauffeur Jacobs voor het huis van de heer Groothoff (1953). (Fotocollectie DSM).
Groothoffwoningen: "Na de oorlog was er woningnood. Er moesten snel nieuwe woningen gebouwd worden. Directeur van de Staatsmijnen Groothoff liet huizen bouwen, later Groothoffwoningen genoemd, die met lokale materialen gebouwd waren. Limburgs hout, cement en stenen. De Staatsmijnen kochten Oostenrijkse woningen aan, waarvan er in Lindenheuvel en elders in de Mijnstreek nog vele staan. De woningnood moest opgelost worden en er werd grootschalig gebouwd. Dat het met de voorzieningen niet altijd goed gesteld was werd verduidelijkt aan het voorbeeld van het Gezellenhuis in Lindenheuvel, waar de rector letterlijk kon baden in groot comfort, maar waar de koempels geen verwarming in de kamer hadden. Het installeren van een centrale verwarming liet daar nog tot 1958 op zich wachten en werd alleen na protest van de koempels ingevoerd. Deze mijnwerkers die ondergronds de kolen voor de kachel omhoog haalden moesten tot die tijd kou lijden." (Ontleend aan DeMijnen.nl).

Samen met prinses Juliana in een personentrein


Bezoek van prinses Juliana aan de Staatsmijn Maurits op 26 april 1948:  prinses Juliana, mej. mr. Sneller, secretaresse van de prinses, dr. ir. Groothoff, president-directeur van de Staatsmijnen (Fotocollectie DSM).


Erepenning van Gemeente Heerlen voor directeur Groothoff (1953).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten