dinsdag 9 april 2013

Uitvaartzorg (1): het laatste ritje

Rainier Vrouenraets is nu bijna tien jaar werkzaam in de uitvaartbranche. Hij heeft jaren voor een grote begrafenisonderneming gewerkt. Dat was in Londen en in Nederland. Vorig jaar besloot hij zelfstandig ondernemer te worden. Door nationale en internationale ervaring is hij een specialist geworden op de talloze facetten die het uitvaartvak rijk is. Hij heeft tegenover het stadhuis "de Uitvaartzaak" met op de etalageruit de woorden "Een doodgewone zaak". Er is een kantoor op de Schaesbergerweg. Op de Rotarybijeenkomst van 5 april 2013 presenteerde hij zijn nieuwe zaak voor een stil luisterend publiek (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Rainier Vrouenraets is in Breda geboren uit ouders afkomstig uit Heerlen. Hij houdt van drummen. Op Facebook (klik hier) staat een actiefoto van hem als drummer met een prachtig doorzichtig blauw drumstel. Drummen is gezond want hart en bloedvaten krijgen zoals bij aerobic dansen een flinke boost. Volgens onderzoek zou drummen hetzelfde effect hebben op de hersenen als diepe meditatie. 
Omslagfoto van Rainier Vrouenraets' Facebookpagina
Ik ken een studie (klik hier) waaruit zou blijken dat drummen de IQ-score verhoogt en dus het intelligentieniveau. Maar daarover zijn de geleerden het niet altijd eens. Er bestaat ook drumtherapie. Mogelijk heeft Rainier Vrouenraets door het drummen die frisse, vrolijke uitstraling gekregen die je niet meteen associeert met zijn beroep, maar hij timmert er mee aan de weg.
De Uitvaartzaak tegenover het stadhuis te Heerlen, die zeker niet somber oogt zodat de wandelaar met enig animo binnenstapt en misschien goesting krijgt in een fleurige begrafenis.
Ook de Uitvaartzaak op het Stadhuisplein heeft die bijzondere uitstraling die hijzelf heeft. De urnen zijn meerkleurig en afwisselend. Ze zijn geschakeerd zonder opzichtig te zijn. Niets is zwart en droefgeestig. Je staat niet gedeprimeerd rond te kijken. Even later loop je monter en opgewekt de straat op. Uitvaart met (voor sommigen waaronder uw blogger) een kleine knipoog.  
Interieur van de Uitvaartzaak.
Rainier Vrouenraets heeft gewerkt in Londen bij Barry Albin. Albins Funeral is  een oude familiezaak die bekend is doordat het bedrijf de vele gevallen soldaten uit Irak repatrieerde. 
Rainier Vrouenraets met Barry Albin
In Engeland gebruiken ze Daimlers, hier Amerikaanse auto's. Op de website van zijn Uitvaartzaak (klik hier) is te zien welke eigentijdse vervoersmogelijkheden er zijn. Ook hier hebben het persoonlijke en de individualisering toegeslagen. Een uitvaart sluit aan bij de levensstijl. Je kan eventueel een zuurstokroze Chevrolet Caprice huren. Die roze auto wordt wel gebruikt als een jong meisje overlijdt. In plaats van een span paarden kan je ook een brave rouwkoe voor de kar zetten. 
Rouwkoe: op de zwart glimmende kar ligt de kist. De kar is eenassig, heeft bladvering (dat schokt minder) en twaalfspakige wielen. De begeleider draagt doorgaans een zwarte hoed. De lichte wandelstok dient om de koe aan te sporen, maar heeft tot nu toe geen dienst hoeven te doen.
In plaats van een span paarden kan je ook een rouwkoe huren. Koe Leentje is een zevenjarige Brandrood. Zij schijnt erg lief te zijn. Recentelijk heeft ze nog gekalverd en een gezond kalfje op de wereld gezet. Met name voor het platteland en voor mensen die van dieren houden is de rouwkoe een uitkomst. De voorkeur van Ditte Merle ligt bij geiten, omdat het ondeugende beesten zijn die de stemming erin houden, nieuwsgierig zijn en niet zo duf ogen als een koe.
Een rustige koe is veel beter dan een zenuwachtig paard. De tuigkoe moet wel even getraind worden om aangespannen te lopen, maar de training is korter dan bij een paard. Van te voren wordt de koe zorgvuldig geborsteld. Ze is heel goed te mennen. Zeker voor wat oudere koeien is dit een uitkomst want dan hoeven ze niet meteen naar de slager, waar tegenwoordig het paardenvlees als rundvlees wordt verkocht. 
Het is ook mogelijk om "Met de vlam in de pijp naar het crematorium" te gaan. Een Uitvaarttruck staat klaar voor wie de laatste rit in een echte truck wil beleven. Bijvoorbeeld als de overledene in de sector transport en logistiek heeft gewerkt. Een representatieve chauffeur neemt het vervoer voor zijn rekening. Het is mogelijk dat een nabestaande zelf de truck bestuurt onder begeleiding van de chauffeur. De uitvaarttruck is een Scania van het type: C114LA 4 x 2 NA-340 (deze gegevens zijn voor de liefhebber).
De Uitvaarttruck is in stijl uitgevoerd. De bak is van binnen en van buiten voorzien van een stemmige zwarte kleur. In de bak zelf is verlichting aanwezig. Voor het aan boord brengen en het van boord halen van de kist is er een liftinstallatie. Dus er hoeft niet gesjouwd, getrokken of geduwd te worden. Rouwkransen worden vervoerd aan de ophanghaken in de bak. De truck wordt voorafgaand aan elke laatste tocht gewassen en gepoetst. De maten waarmee rekening moet worden gehouden: hoogte 3.60 mtr. breedte 3.00 mtr. lengte 8.70 mtr. Gewicht : ± 10 ton. 
De Uitvaartbus heeft vijftien comfortabele zitplaatsen. De bus heeft airconditioning en er is een prettige muziekinstallatie. De stoelen zijn met leer bekleed. De strokenvloer is van bruin hardhout. Het kistplateau is zwenkbaar. De Uitvaartbus is makkelijk toegankelijk, ook voor ouderen en minder validen. Er is een van buitenaf bereikbare bloemenruimte. Er kan eventueel een extra bloemenrek boven de kist geplaatst worden. De uitvaartleider heeft een discrete plaats.
Rainier Vrouenraets levert, zoals zijn website toont, alle mogelijke vervoersmiddelen. Het persoonlijke staat voorop: "Een gevoel van: kijk dat was een persoonlijke dienst en al die dagen eraan voorafgaand een dienstverlening waarmee de overledene alle respect betoond is en rekening gehouden is met de persoonlijke wensen." Evenzeer een klassieke, traditionele uitvaart: "Ik maak zelf graag gebruik van oude tradities omdat daar veel waardigheid uit spreekt."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten