woensdag 17 april 2013

Uitnodiging Lustrum (7): Feike Sijbesma

Feike Sijbesma houdt op 26 april om 16:00 uur in de schouwburg te Heerlen een lezing over “110 jaar transformatie van DSM” en de impact voor de regio nu en in de toekomst. In "Room for discussion" (klik hier) bevestigt dat Feike Sijbesma als CEO vanaf zijn aantreden bij Koninklijke DSM een turbulente periode heeft gekend. Vlak na zijn aantreden brak de financiële crisis uit. Er werd een winstwaarschuwing gegeven en fabrieken werden stilgelegd. Vijf jaar later is de situatie compleet omgedraaid en draait Koninklijke DSM stabieler dan ooit.

Feike Sijbesma in zijn studententijd. Bedrijfskunde, Erasmus Universiteit Rotterdam (1987) en Medische biologie, Universiteit van Utrecht (1984). In 1987 begon hij zijn carrière bij Koninklijke Gist-brocades NV als strategisch planner bij de divisie Industrial Pharmaceutical Products. Drie jaar later werd hij directeur Marketing & Sales bij deze divisie. Vanaf 1993 gaf hij leiding aan het onderdeel Savoury Ingredients en in 1995 werd hij benoemd tot directeur van de divisie Food Specialties, waarvan Savoury Ingredients inmiddels een businessunit was geworden. In datzelfde jaar trad hij toe tot het Executive Committee van Gist-brocades. In 1998, na de overname van Gist-brocades door chemie-multinational Koninklijke DSM NV, werd hij directeur van de businessgroep DSM Food Specialties. In 2000 trad Sijbesma toe tot de Raad van Bestuur van DSM. In 2002 en 2003 leidde hij de overname van de vitamine- en fijnchemiedivisie van het Zwitserse farmacieconcern Roche. In de jaren daarna leidde hij vanuit Bazel (Zwitserland) de integratie van deze divisie met DSM, naast zijn overige verantwoordelijkheden als bestuurslid. Feike Sijbesma kreeg van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) het blauwe bord 2011. Chemiebedrijf DSM werkt al ruim tien jaar aan het omzetten van een bedrijf dat zich toelegde op basischemicaliën, naar een concern actief in Life Sciences en Materials Sciences, tot een "truly global corporation". Door deze strategie is DSM minder cyclisch geworden en daarmee ook winstgevender en innovatiever. Aandeelhouders hebben daarvan geprofiteerd, aldus de VEB (Foto ontleend aan de website van DSM).

Feike Sijbesma kreeg op 14 januari een eredoctoraat van de Universiteit Maastricht voor de wijze waarop hij de kernwaarde van DSM, duurzaamheid, belichaamt. Het bedrijf is betrokken bij initiatieven voor het bestrijden van klimaatverandering, het ontwikkelen van alternatieve energiebronnen en bij programma’s gericht op wereldwijde voedsel- en voedingszekerheid. DSM is vele malen uitgeroepen tot de wereldwijd meest duurzame chemieonderneming volgens de Dow Jones Sustainability World Index, en is partner van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Feike Sijbesma is voorzitter van de Global Agenda Council van het World Economic Forum.
Uitreiking eredoctoraten Maastricht, waaronder aan Feike Sijbesma (Foto ontleend aan Website DSM)
Zie verder:Lustrum (6): Klik hier
Lustrum (5): Klik hier 
Lustrum (4): Klik hier 
Lustrum (3): Klik hier 
Lustrum (2): Klik hier 
Lustrum (1): Klik hier 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten