dinsdag 30 april 2013

Lustrum (13): Hub de la Haije van onderwijzer naar ondernemer

Hub de la Haije te midden van het jaren vijftig meubilair (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Het bedrijf van Hub de La Haije met de naam Highlite vierde recent het 20-jarig bestaan. Voor hij als ondernemer startte, was hij onderwijzer op een basisschool in Kerkrade. Door een uit de hand gelopen hobby stak hij steeds meer tijd in het verzorgen van het licht en geluid bij evenementen: feesten met licht en geluid.
Highlite op Dentgenbach (zie www.highlite.nl)
Het werk breidde zich uit. "Ik hield van Dance classics, Earth, Wind & Fire, U2 en maakte nog het laatste staartje van de Rolling Stones mee.  Mijn vader hield van Hoempapa, maar mijn moeder zei: 'Laat die jongen toch.'" En zo ging het verder. Het bedrijf levert audio-visuele producten zoals beamers, schermen, maar ook de grote LED-schermen, verder mixers, versterkers, speakersystems, audio-hulpmiddelen voor de verwerking, audio-kabels, connectoren, flightcases en hardware. Voor informatie, klik op www.highlite.nl.
Hub de la Haije in de Vebego-foyer voorafgaand aan het simultaan-interview met Gerrie Coerts (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Gerrie Coerts maakt microfoon gereed (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
In Kerkrade werden steeds minder kinderen geboren zodat hij zijn ontslag als onderwijzer kreeg. Hij besloot definitief uit het onderwijs te gaan. Hub de La Haije: "Het besluit was niet uit zuiver economische overwegingen, want je moet ook passie hebben. Van mijn hobby heb ik toen mijn beroep gemaakt." 
Sjeng Kremers, Hub de la Haije en Monique Goedmakers (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Gerrie Coerts op weg naar het podium (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Het bedrijf is bij zijn ouders thuis begonnen. Zijn vader heeft hem nog wat geld geleend: "Maar die moet gedacht hebben: krijg ik dat geld ooit wel terug?" Zijn bedrijf heet Highlite en heeft zo'n 150 medewerkers in dienst. 
In de Vebego-foyer (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)

Gerrie Coerts: "Hoeveel van deze mensen komen uit Zuid-Limburg?" Van het personeel van Highlite zitten er twintig in het buitenland, maar de overigen zijn vrijwel allen medewerkers uit de regio." Hub de la Haije heeft een technisch servicecentrum op Dentgenbach met een enorme hal van 25 meter hoog.
In de Vebego-foyer (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Hij reist over de wereld en haalt veel van zijn producten uit China.  "Als ik vertrek uit China, dan roepen mijn Chinese relaties mij toe: Adieë Wa" (Kerkraads voor dààg).
Tweede van links Plattenteich, voorzitter Rotaryclub Düren (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Hub de la Haije: "Je moet blijven investeren. We leven in een nieuwe wereld en in die wereld ontstaan kansen." 
Gerrie Coerts: "Hoe stel je je op in de nieuwe cultuur?" "Dat kan alleen maar als je de dingen samen doet." Hij krijgt veel open sollicitaties. Hij zet zijn vacatures op www.limburgvac.nl.
Hub de la Haije en interviewer Gerrie Coerts (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Voorzitter Henk Goei Thè (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Volgens Hub de la Haije krijgt de maakindustrie het erg moeilijk: "We willen het allemaal zo goedkoop mogelijk en dat heeft consequenties." Hij ziet wel toekomst voor het toerisme en samenwerking met bijvoorbeeld de RWTH in Aken. Het grootste probleem is volgens hem: "Kansen benutten in plaats van wauwelen." Gerrie Coerts: "Moeten we terug?" Hub de la Haije: "Wat is een stapje terug? Je moet je afvragen of dan jouw levenskwaliteit achteruit gaat."
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten