vrijdag 5 april 2013

Steun het Exodushuis

Wilt u deze pagina lezen, dan moet u hier klikken (let op: het kost tijd want het is een groot bestand).
De Limburger en het Limburgs Dagblad hebben op 23 maart 2013 en op paaszaterdag een pagina geplaatst over Exodus. Klik hier (het duurt even want het is een groot bestand) De lezers krijgen informatie en er wordt een oproep om steun gedaan. Exodus ontvangt van het Ministerie een vergoeding. Die vergoeding is onvoldoende om alle kosten te betalen. Exodus heeft dus hulp nodig. Die komt van kerken & fondsen en van donateurs. Wilt u het werk steunen, dan kunt u een gift overmaken op rekeningnummer 43.24.414 ten name van Exodus, met vermelding: voor Exodus Heerlen. De gift is fiscaal aftrekbaar. 

Exodus werd 30 jaar geleden gestart door een gevangenispastor. Nu zijn er over ons land verspreid 11 Exodushuizen waar jaarlijks zo’n 450 (ex-)gedetineerden worden opgevangen en begeleid naar werk en een zinvol bestaan. Exodus Nederland heeft een landelijk netwerk van 1800 vrijwilligers die zowel binnen als buiten de muren van de gevangenis (ex-)gedetineerden als ‘maatje’ begeleiden.
Een bijzondere activiteit van Exodus is het Ouders Kinderen Detentieprogramma (OKD). Hierin begeleiden vrijwilligers kinderen bij het bezoek aan een ouder die 'vast' zit.

Frans Theunissen is teamleider van het Exodushuis in Heerlen. ‘Voordat wij in 2010 begonnen was er veel weerstand. Gelukkig loopt het contact met de buurt uitstekend. Onze bewoners helpen mee bij het jaarlijks onderhoud van de speeltuin, in onze timmerwerkplaats zijn de bloembakken voor het winkelplein in Zeswegen gemaakt en een ploeg trekt er regelmatig op uit om te helpen de buurt schoon te houden. Onze bewoners leren weer verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven. Vanaf dag één zorgen we voor zinvolle dagbesteding. Taken in en rond het huis worden door bewoners uitgevoerd, het huis schoonhouden, koken en dergelijke. Onder leiding van onze werkmeester en met begeleiding van vrijwilligers onderhouden ze de grote moestuin en werken ze in de timmerwerkplaats waar van alles wordt gemaakt. Mensen aan betaald werk helpen is tegenwoordig niet makkelijk. Sommigen zijn ook bang dat er met grote letters EX-GEDETINEERDE op hun hoofd staat. Probeer maar eens werk te vinden als je geen verklaring van goed gedrag kunt overleggen. Net zo belangrijk is dat bewoners leren om weer gezonde relaties op te bouwen met hun familie en dat ze nadenken over de zin van hun leven. Ze leren hier dat hun leven weer waardevol kan zijn en dat ze iets kunnen betekenen voor anderen. We zien steeds meer bewoners weer een goede plek in de samenleving vinden. Waarbij we nazorg geven aan mensen die inmiddels weer zelfstandig wonen.’


Geen opmerkingen:

Een reactie posten