maandag 29 april 2013

Lustrum (12): Banken transparant maken

Angelique Paulissen van het bedrijf Montesquieu, klik op http://www.montesquieu.nl/nl. Haar bedrijf draagt de naam van de Franse denker Montesquieu. Die is bekend van onder andere de Trias Politica ofwel de scheiding der machten. De filosofie van haar bedrijf is dat advies en verkoop van financiële diensten los van elkaar dienen te staan. Banken adviseren én tegelijk hun eigen diensten verkopen aan degenen die ze adviseren. Dat is geen gezonde situatie. Haar bedrijf beoogt aankopen te toetsen op marktconformiteit. Sommige banken zijn, volgens haar, niet blij met haar bedrijf (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten). 
Angelique Paulissen wilde straaljagerpiloot worden. Ze kwam de keuring door, maar hield niet van die hiërarchische militaire omgeving en heeft altijd last van heimwee naar Kerkrade. Zelfs nu Kerkrade terugloopt, want haar geboorteplaats Kerkrade (geb. 1972) is niet meer wat het vroeger was. De stad gaat achteruit. Gerrie Coerts vroeg haar hoe Kerkrade er nu uitziet. Zij: "Het marktplein lijkt op het Rode Plein, terwijl het vroeger knus was. Er is veel leegstand." 
Blik op de magnifieke Vebego-foyer voorafgaand aan de Lustrumbijeenkomst van  Rotaryclub Heerlen (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Op het gymnasium kon Angelique Paulissen goed rekenen. Na haar gymnasium-B ging zij naar Aken naar de Technische Hochschule om scheikunde te studeren. Studeren was daar goedkoop. Zij moest het lab van de Hochschule na een jaar vaarwel zeggen omdat ze huiduitslag kreeg. Uiteindelijk studeerde zij af als bedrijfseconome aan de Universiteit van Maastricht. "Met dat vak kon je alle kanten op. Ik begon na mijn studie bij het ABP op de treasury-afdeling en was daar met derivaten en financiële producten bezig."
Angelique Paulissen krijgt van Gerrie Coerts (rechts) een vrij ongelukkig plaatsje aangewezen te midden van het kringloopmeubilair. Het grote tuinkussen dat voor hem bestemd was, verborg hij snel achter de coulissen (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten). 
Gerrie Coerts: "Waarom juist het ABP?" Zij: "Mijn vader was elektriciën en mijn moeder was verkoopster. Mijn vader zei dat je bij het ABP zeventig jaar kon worden." Als 21-jarige zat ze op bergen geld: "Het was een mooie tijd en ik heb daar veel geleerd." Angelique Paulissen ging weg bij het ABP omdat ze niet naar de randstad wilde verhuizen. Toen ging ze naar ABN Amro. 
Angelique Paulissen probeert voorzichtig de stoel uit. Naast haar kijkt Hub de la Haije enigszins bezorgd toe. Op de stoel naast haar is nog net het kussen te zien dat bestemd was voor Sjeng Kremers. Op dat kussen prijkt pontificaal het logo van de vrede: een cirkel met een verticale streep in het midden van waaruit twee schuine strepen naar beide zijden lopen. Het is het internationale symbool voor de vrede (☮). Het logo werd het eerst gebruikt in protestdemonstraties tegen atoomwapens en kernenergie. Het was ook het logo van de voormalige Nederlandse politieke partij PSP. Sjeng Kremers plantte zijn achterste er bovenop, maar even later had hij dat kussen toch liever in zijn rug  (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Het beviel de directie van ABN Amro niet dat Angelique Paulissen bastrombone speelde bij het carnaval. De afdeling van ABN-Amro waar ze werkte werd gecentraliseerd en vertrok. Angelique Paulissen belandde in de dealingroom in Amsterdam. Ze wilde terug naar Zuid-Limburg en ging naar AZL in Heerlen. Vermogensbeheer van AZL, waar ze werkte, werd vervolgens overgenomen en ging naar het westen van het land. Dus zij belandde van de regen in de drup.
Sjeng Kremers (goed gesteund door het PSP-kussen) en Angelique Paulissen (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Voorzitter Robert Muhlig (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Vervolgens zette Angelique Paulissen in 2003 samen met twee compagnons het bedrijf Montesquieu Finance op. Zij bracht toen heel wat ervaring mee. Zij: "Een factor is dat ik een echte Limburgse ben. Ik wil nergens anders wonen. Heimwee bracht mij hier terug. Mijn ouders wonen vlakbij. Mijn vader zei altijd: je moet weten waar je vandaan komt."
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Wat haar steeds verbaasde, is hoe goed de banken voor
klanten verborgen houden welke marge de klanten voor hen opleveren. "Alles wat banken verkopen maken wij transparant voor de klant." Ze kan zien wat banken verdienen. Zo is zij begonnen. "In de markt is behoefte is aan transparante en onafhankelijke financiële dienstverlening." Ze zag hoe banken veel marge op derivaten verstopten voor hun klanten. Het ging daarbij volgens haar soms om enorme bedragenHaar bedrijf is nu gespecialiseerd in strategische advisering en risicomanagement voor pensioenfondsen en verzekeraars.
De sprekers samen met Gerrit van Vegchel (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Jan Hol, gouverneur Rotary (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
In de loop der jaren breidde Montesquieu haar dienstverlening uit. Een tweede pijler is de financieringsbegeleiding van publieke instellingen en wel projecten die moeilijk te financieren zijn. Zoals voor grote zorginstellingen. "Er zijn nu 25 mensen in dienst waarvan er 24 uit Zuid-Limburg komen. Het is gelukt omdat we veel vertrouwen hebben gekregen van Limburgse ondernemers."
Zie ook:
Lustrum (3): klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten