zaterdag 27 april 2013

Lustrum (11): Paul Depla over de veerkracht van Heerlen

Paul Depla staande als een visionair voor het panorama van oud en modern Heerlen. Dit panorama symboliseert voor hem de durf en veerkracht van Heerlen: de durf om naast de Pancratiuskerk het moderne Glaspaleis te bouwen (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Paul Depla gaat op het Lustrumcongres van Rotaryclub Heerlen door de geschiedenis van Heerlen heen om de opgaven te laten zien waarvoor Heerlen stond en met welke veerkracht de stad uit diepe dalen wist te komen. Paul Depla: "Welk lef had men toen om naast de oude Pancratius het moderne Glaspaleis te bouwen?" Het panorama waar voor Depla zijn betoog hield is voor hem: "De stad Heerlen in één foto gevangen." Dynamiek en veerkracht.
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
De versnipperde regio kende in de periode 1859-1930 een grote bevolkingsgroei met een diversiteit aan bevolkingsgroepen. Lang domineerden "Mijn, kerk en staat". Veel identiteiten in de lokale gemeenschappen zijn nog steeds herkenbaar. Na de mijnsluitingen vertrok het midden- en het hoger kader. De technische know-how verdween uit de regio. 
Paul Depla voor het beeld uit vroegere tijden van Heerlen: drugs en tippelzone (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Gevolg: armoede, drugs en tippelzones. Paul Depla: "Gedacht werd: het dal, daar komen ze nooit meer uit. Het zal niet lukken om de geest terug in de fles te krijgen." Volgens Paul Depla moest de straat worden heroverd, niet alleen met harde hand maar evengoed met zorgvoorzieningen. Met dagvoorzieningen, tippelzones waarmee het straatbeeld werd veranderd. De criminaliteit daalde. 
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Het tweede punt voor Depla is het versterken van de economie. Een nauwe samenwerking met Sittard en Maastricht is belangrijk. Het gaat om heel Zuid-Limburg. De pendel Heerlen-Maastricht is in beide richtingen even groot. Nedcar in Born is voor Heerlen van groot belang want met een kleine 200 Heerlense medewerkers is het voor Heerlen een relatief grote werkgever. Pas als je dit gebied als een geheel ziet, dan is het mogelijk om dit gebied economisch te versterken. 
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
"Zorg dat er hier wat te beleven valt. Dus zorg voor een 'culturele lente'. Mede door de inspanningen van Bas Schoonderwoerd zien we dat de culturele instellingen hier samenwerken. Maastricht heeft historie. We hebben hier de culturele lente."  
Vooraan: Sjeng Kremers, Hub de la Haije, Gerrie Koers. Daarachter de culturele lente: vader en zoon Schoonderwoerd. Linksboven: Joost Smeets (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).

Depla: "Denk aan Cultura Nova en naar het ieder jaar groeiend aantal toeschouwers in onze schouwburg. Het Koninklijk Concertgebouworkest dat inmiddels voor de zoveelste keer hier optreedt. Geen enkele Nederlandse stad kan  dat navertellen. Dit alles dankzij de durf van de stad om structureel te kiezen voor cultuur."
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
"Veerkracht veronderstelt een strategie. Durf om te kiezen met de moed om los te laten omdat je niet alles kunt kiezen." Na afloop kreeg Paul Depla voor zijn bijdrage aan de Lustrumviering een doosje wijn uit het Weingut Goedmakers waarvan de filosofie is "Slow wine making en duurzaamheid."
Voorzitter van de Lustrumcommissie Jan Stoot bedankt Paul Depla met een bijzonder "Goedmakertje" uit het Weingut Goedmakers  van Rotarylid Ton Goedmakers http://www.goedwinemakers.at/ (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)

1 opmerking:

  1. Een heel geslaagde en memorabele jubileumviering. Mooi gerecenseerd door onze club journalist.

    BeantwoordenVerwijderen