woensdag 28 november 2012

Meezingen met Sjef Hautvast

Drie Messiah-meezingers smeren hun kelen met een bekertje water enkele minuten voor de uitvoering. Ze zitten in de artiestenfoyer van de schouwburg Heerlen. De zanger rechts is oud-Rotarian Sjef Hautvast. Vervolgens van rechts naar links: Lucy Sweers en Ditte Merle. Ik had die dames ook al aangetroffen in een eerder meezingconcert in Schunck (klik) (Foto: J. von Grumbkow).
Het Combattimento Consort (klik) deed op de vroege zondagochtend van 25 november Heerlen aan, zodat de liefhebbers van de Messiah van Händel op het podium van de Limburgzaal konden meezingen. Maximaal 50 zangers en zangeressen mochten zich inschrijven. Natuurlijk met de nodige zelfstudie achter de rug. Om 10:00 uur begonnen de koorrepetities onder leiding van Onno van Ameijde (klik), een bekend koordirigent. Bas Schoonderwoerd kwam die zondagochtend in alle vroegte om vanuit de coulissen een paar foto's maken. 's Middags om 17:00 uur was de uitvoering voor publiek. Onno van Ameijde zong zelf mee want er waren te weinig tenoren. In de koorwereld is er een tekort aan tenoren en bassen. Het onderstaande YouTube-filmpje van het Hallelujah uit de Messiah is van het King's College Choir van Cambridge. Wat zij ten gehore brengen, klinkt bijna zo goed als die zondag in de Limburgzaal.

Geen kerst zonder het Hallelujah uit de Messiah van Händel. Dat vrolijke en hoopvolle Hallelujah vergeet je nooit meer als je het een keer gehoord hebt. Die Messiah is van 1741 en tot de dag van vandaag een tophit. De duur: tweeënhalf uur. We kwamen er met een drie kwartier genadig vanaf. Het Hallelujah is het bekendste deel van de Messiah. Er moet een keer een uitvoering zijn geweest bij de Grand National Celebration of Peace (klik) met 10.000 stemmen en een orkest van 500 leden.
Toen ik de artiestenfoyer binnenglipte, trof ik een aantal bekenden aan waaronder oud-Rotarian Sjef Hautvast. Sjef Hautvast: een stem die je uit duizenden herkent. Alleen al door die stem moet hij de eerbiedwaardige voorzitter zijn geworden van het Koninklijke Harmonie Orkest Heerlen (klik). Ik geloof dat hij ook voorzitter is of was van het Dierentehuis de Mijnstreek (klik). Hij heeft dus hart voor dieren. In zijn wilde jaren bracht hij het tot stadsprins van Heerlen (1985). Sjef Hautvast zei me dat hij al zes jaar met pensioen was, maar muzikaal steeds actief. 
De proclamatie van Prins Sjef I, oftewel Sjef Hautvast, van Carnavalsvereniging De Winkbülle in de Stadsschouwburg (Fotograaf Dries Linssen, foto ontleend aan Rijckheyt Heerlen). Klik om te vergroten.
De vrouw die mij gunstig gezind is, deed ook mee en had een weekje in de avonduren de altpartijen geoefend. Helaas een octaaf te laag. Dus dat werd hard werken op die zondagmiddag met een partituur vol met geel gemarkeerde altpartijen. De koordirigent liet het koor eerst vijf minuten ontspanningsoefeningen doen: zwaaien met je armen, "o- en a-klanken" uitstoten, ronddraaien met de schouders. Alle dames waren superactief, maar de heren bleven kaarsrecht als stijve harken staan, zo zei de vrouw die mij gunstig gezind is. Het werd misschien mede daardoor een prachtig concert van ongeveer een half uur. 
Messiah van Händel in Limburgzaal. Bovenste rij de vierde en vijfde van rechts de twee eerder genoemde meezingdames (Foto: J. von Grumbkow). Klik om te vergroten.
Dirigent Jan Willem de Vriend richtte zich tussen de bedrijven door tot het publiek. Hij is violist en artistiek leider van het Combattimento Consort (klik). Dit Combattimento Consort organiseert meezingconcerten en babyconcerten. Die babies spelen niet mee maar luisteren. Dat zou hun muzikale oor stimuleren. Van zijn Combattimento Consort zijn een aantal CD’s en radio- en televisieopnamen met het cijfer ‘Tien’ van het blad Luister (klik). Een paar dagen geleden kreeg hij de "Radio 4 Prijs" uitgereikt omdat hij op een bijzondere wijze en voor een breed publiek klassieke muziek maakt. De praatjes van die dynamische en beweeglijke man bleken onverwacht geestig en informatief. Een leuke kerel die alles expressief uitlegde en voordeed: tijdens de repetitie bleken de koorleden te moeten zingen als een rinkelende schoolbel of als een stel opfladderende duiven.
Dirigent Jan Willem de Vriend komt tussen de stukken door met anekdotes en wetenswaardigheden over de Messiah. Op de achterste rij derde van links, maar het lijkt tweede van links, zit voor de kenner met een loep: Sjef Hautvast. (Foto: J. von Grumbkow). Klik om te vergroten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten