dinsdag 22 oktober 2013

Henk Duyverman over schaliegas

Henk Duyverman over schaliegas

Henk Duyverman, foto genomen op 18 oktober 2013 met een Apple iPhone om 13:16 uur (overgenomen uit het verslag van Steph Vaessen).
Op een drukke Rotarybijeenkomst (18 oktober; vooral druk door de aanwezigheid van een negental Rotarians uit clubs uit de regio) legde Henk Duyverman met een dia-presentatie de werking uit van het winnen van schaliegas. De spreker is werkzaam bij Cuadrilla, een bedrijf dat de kennis heeft om te boren naar schaliegas. Uw blogger was bij de presentatie niet aanwezig, dus neemt hij het verslag van secretaris Steph Vaessen over:
"Schaliegas is te vinden op ca. 3000 tot 4000 meter  diepte en zit opgeslagen in gesteente. Schaliegas is gelijk aan aardgas alleen het gesteente is door de diepe ligging vaster op elkaar gedrukt waardoor het niet, zoals ons aardgas,  spontaan naar boven komt. Schaliegas moet geholpen worden en dit gebeurt met een mengsel van water en zand (bijcoorbeeld zilverzand) en voor 0,15% een anti- algenmiddel en poluacylamide (oplosmiddel voor het gesteente),  het zogenoemde "frakken".De proefboringen zullen plaats vinden in  Boxtel of Haren (Noord-Brabant)  en op een nog te bepalen plaats in de N.O. Polder. Er zijn vergunningen voor nodig om dit te mogen doen (van het rijk en een omgevingsvergunning van de gemeente)."
Henk Duyverman, foto genomen op 18 oktober 2013 met een Windows Phone (Nokia-Lumina 902) om 13:16 en doorgestuurd door Bas Schoonderwoerd naar uw blogger.
"Wij hebben veel aardgas en het plan was om 2050 een energie duurzaam beleid te voeren (wind- en zonne-energie, bijvoorbeeld)  Hadden wij geen aardgas gehad dan was de staatsschuld 6,5% groter dan deze nu is. Nu wij over een grote hoeveelheid extra aardgas gaan beschikken, wordt dit beeld verstoord en zou het goed mogelijk zijn dat wij nog lang na 2050 aardgas hebben. Het zal volgens de tegenstanders de extra inspanningen die het CO2-neutraal maken van ons land vertragen. Natuurlijk zijn er bij de winning van schaliegas nadelen, de kans op aardbevingen zal zeker toenemen en vermenging met het grondwater is mogelijk, al is het percentage haast te verwaarlozen. De weerstand komt vooral door de bevolkingsdichtheid in ons land.  Henk Duyverman verwacht dat over 2 jaar de eerste proefboringen zullen plaats vinden."
Henk Duyverman had nog wat tijd om vragen te beantwoorden:
  • Hoeveel putten heeft men nodig om het schaliegas te winnen? Er zijn circa 3 tot 4 extra putten nodig dan bij gewoon aardgas winning
  • Hoe groot is een site?  Deze is een voetbalveld groot.
  • Shell heeft 2 miljard afgeschreven op de exploitatie van schaliegas; is dit wel interessant genoeg voor ons? Shell is te laat in het project gestapt in de Verenigde Staten. De prijs is door de enorme vondsten in Canada en Verenigde Staten danig omlaag gegaan (geeft deze landen een enorme voorsprong op energie gebied). Shell moest derhalve afschrijven om een winstgevende exploitatie over te houden.
  • Zitten er veel schadelijke stoffen in het water dat gebruikt wordt voor het frakken  (benzeen, radon, kwik) ? De gehaltes worden door de tegenstanders overdreven, het komt voor maar in zeer kleine hoeveelheden.
  • Is de kostprijs niet de belangrijkste en tevens bepalende factor voor de winning van dit aardgas? Dat klopt,  echter ons gas is aan de olieprijs gekoppeld m.a.w. gas is in Nederland duur. De opbrengst moet volgens de spreker tot wel 20 miljard mogelijk zijn, dat zou betekenen dat wij geen tekorten meer op de betalingsbalans zouden hebben.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten