vrijdag 25 oktober 2013

Wereld Polio-dag 24 oktober...

Wereld Poliodag 24 oktober...

Illustratie ontleend aan www.rotary.org
Jaarlijks wil Rotary International op 24 oktober aandacht vragen voor de wereldwijde strijd tegen polio. Het doel is om steun te verwerven van het publiek voor de laatste stappen om deze virusziekte uit te roeien. Steun van het publiek kan bestaan uit financiële bijdragen. Belangrijker is dat het publiek bij de politiek blijft aandringen dat de in het verleden gedane toezeggingen (o.a. financiële) gestand worden gedaan. In het voorgesprek van het bestuur van Rotaryclub Heerlen met Rotary-gouverneur Jan Hol benadrukte de laatste dat het goed is als in de sociale media van de club aandacht wordt besteed aan de Wereldpoliodag van 24 oktober. 
Rotary-gouverneur Jan Hol (Foto: J. von Grumbkow)
Nu was dat voorgesprek precies een dag na Wereldpoliodag, maar het bestuur kon de gouverneur geruststellen want de leden waren al eerder via Rotary Nederland van deze dag op de hoogte gesteld en elders op de blog is regelmatig aandacht besteed aan polio, zoals hier, hierhier, hier, en hier. Maar uw blogger beloofde polio opnieuw onder de aandacht van de club te brengen.
Illustratie ontleend aan www.rotary.org
Polio heet ook wel kinderverlamming. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Zij verloopt vaak zonder symptomen of met wat griepachtige verschijnselen. Het virus kan cellen in het ruggenmerg aantasten met als gevolg verlamming. Een deel van de getroffenen herstelt volledig. Bij anderen blijven meer of minder ernstige 
restverschijnselen bestaan. 
Illustratie ontleend aan www.rotary.org
Het Postpoliosyndroom (PPS) is een geheel van potentieel invaliderende symptomen die zelfs tientallen jaren na de eerste polioziekte verschijnen. De klachten worden veroorzaakt doordat zenuwtakjes die na de polio werden gevormd en de verbinding van de spiervezels met het ruggenmerg gedeeltelijk herstelden, geleidelijk hun functie verliezen.
illustratie ontleend aan www.wortundtat.de
Het virus wordt via de ontlasting van besmette personen uitgescheiden. Door slechte hygiëne kan het virus van de ene op de andere mens gaan. Polio verloopt tegenwoordig meestal zonder ernstige verschijnselen. Deze mensen verspreiden wel het poliovirus. Bij minder dan 1% van de besmette personen treden spierverlammingen op. In de chronische fase zijn de verlammingen ongeneeslijk. Bij opgroeiende kinderen leidt polio tot misvormingen of soms tot de dood als de ademhalingsspieren verlamd raken. 
Illustratie ontleend aan netterimages.com
Wereldwijd was polio vrijwel uitgeroeid toen in enkele islamitische staten van Nigeria onder druk van enkele moslimgeestelijken het vaccinatieprogramma werd gestopt. In 2011 en 2012 zie je een daling in het aantal gevallen. Met name in Azië is vooruitgang geboekt. In India is sinds 2011 geen polio meer voorgekomen en naar verwachting zal het land in 2014 officieel polio-vrij zijn. 
Illustratie ontleend aan www.rotary.org
De laatste grote polio-epidemie in Nederland was in 1956 met als gevolg dat bijna 1800 mensen verlammingen kregen (beademing in ijzeren long) en dat zo'n 70 mensen overleden. Toen kwam er een Rijksvaccinatieprogramma. In het begin van de jaren zeventig brak een epidemie uit op de Veluwe en in Staphorst. De kinderverlamming trof de bevindelijk gereformeerden uit de 
biblebelt omdat zij hun kinderen niet vaccineren. Antroposofen zijn ook tegen inenten maar die wonen veel minder op een kluitje.
Illustratie ontleend aan www.rotary.org
Op de websites http://www.polioeradication.org/ en http://www.endpolio.org/ staat actuele informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten