donderdag 17 oktober 2013

Vandaag 17 oktober 2013 Wereldarmoededag

Vandaag 17 oktober 2013 Wereldarmoededag

(Illustratie ontleend aan United Nations MDG)
Sinds 1987 is 17 oktober de dag voor internationale actie tegen armoede. In 1992 werd die dag door de Verenigde Naties erkend en benoemd tot International Day for the Eradication of Poverty. Er zijn veel 'Stand Up' acties om bekendheid te geven aan de Millenniumdoelen. In 2008 stond bijna 2% van de wereld op tegen armoede, ruim 116 miljoen mensen, waarmee een Guinness Wereldrecord werd gehaald voor 'Biggest mass mobilization  for a single issue'.
(Illustratie ontleend aan United Nations MDG)
De Millennium Development Goals (MDG's) zijn de meest succesvolle vorm van de armoedebestrijding in de geschiedenis. Regeringen, internationale organisaties en maatschappelijke organisaties helpen om de komende jaren de helft van extreme armoede in de wereld op te lossen: meer meisjes naar school, minder kinderen die sterven, bestrijding van dodelijke ziekten (malaria, tuberculose, aids).
(Illustratie ontleend aan United Nations MDG)
Vanmorgen hoorde uw blogger op het Radio-1 Journaal dat in Nederland op verschillende plaatsen hier aandacht aan wordt besteed. In Tilburg kwam de Quiet 500 Magazine als glossy in de handel en was meteen uitverkocht. Het blad gaat over de armsten met in de titel een knipoog naar de Quote 500. Een aantal bladenmakers besloot een actie te ondernemen om portretten van mensen die in armoede leven onder de aandacht te brengen. Staatssecretaris Jette Klijnsma neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Het blad kost 10 euro. Inclusief verzending € 13.40, te bestellen hier. De opbrengst gaat naar de Voedselbank en naar de legendarische Tilburgse welzijnswerker Gerrit Poels.
(Foto ontleend aan Omroep Brabant)
Volgens de cijfers die uw blogger uit de Quiet 500 haalde, zou in 2012 de economie met 1,2% en de industriële productie met 0,7% gekropen zijn en was de inflatie 2,5%. Ruim eenderde van de eenoudergezinnen met minderjarige kinderen moest in 2012 rondkomen van een uitkering. Een op de zes kinderen gaat zonder ontbijt naar school. In 2012 groeiden in Nederland 371.000 kinderen op in armoede, dat was ruim 55.000 meer dan het jaar daarvoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten