donderdag 17 januari 2013

Rob Thalen over een onschuldig schokje in België

Rob Thalen (rechts) (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)

Rob Thalen woont nu 12 jaar in een land dat hem “omarmt en gedoogt”. Door dat land voerde een schok die hem deed denken aan de aardbeving die Limburg in 1992 trof. Hij sliep bovenin de Schacht van Nulland. De toren begon te schudden. Het was te laat om langs de trappen weg te komen. Hij bleef liggen en wachtte af. Er gebeurde niets. Rob Thalen woonde en werkte zo’n twintig jaar in de Schacht. Na zijn vertrek naar Francorchamps, waar hij met zijn zoon Jaap een zilversmidatelier opende (klik), begint het verval van van Schacht van Nulland. Hondenpoep en zwerfvuil domineren het gebied. Het onkruid overwoekert het mijnmateriaal. Industrion nam het gebouw over, maar door vocht en problemen met de brandveiligheid werd het snel verlaten. Sindsdien ligt de Schacht er troosteloos bij. 
Schacht Nulland-Kerkrade waar Rob Thalen ruim 20 jaar woonde en werkte.

Na de Limburgse schok kwam een Belgisch schokje. Premier Di Rupo ontdekt dat koningin Fabiola de kluit belazert. Haar erfenis schermt ze af van de fiscus. Ze heeft een stichting opgericht die geld uitkeert aan de oprichters en bestuurders. Dat mag niet. Dus Fabiola krijgt binnenkort een 300.000 euro minder. Van 1 miljoen euro in plaats van 1,3 miljoen euro. Gelukkig hoeft ze nog niet op een Social sofa (klik) plaats te nemen. Het lijkt een beetje op wat de Fransen zongen, toen zij in 1790 op straat kwamen omdat ze de uitbuiting door adel en kerk beu waren. Rob Thalen was meer geschokt omdat de sport in België is om de fiscus beentje te lichten. Fabiola is dus een goede, prototypische Belgische. 
Fabiola (Foto ontleend aan AP/Volkskrant)
Thalen: "In België valt nog wel wat te bezuinigen. Veel meer dan die drie ton van Fabiola. Er zijn zes regeringen. Het is onbestuurbaar. Het Rekenhof gaat kijken naar wat Fabiola krijgt. Dat gaat een hoop geld kosten." De schok is voorbij. Er is eigenlijk niets gebeurd, net zo min als twintig jaar geleden toen de Schacht begon te schudden. Maar over dit onderwerp wilde Rob Thalen vandaag (16 januari 2013) in Heerlen niet verder praten. Waarover dan? Zie het volgende bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten