donderdag 17 januari 2013

Intouchable

Thalen & Thalen: Touchable two
Rob Thalen kreeg zijn opleiding als edelsmit in Schoonhoven (zilver). Daarna volgde hij de studie beeldhouwtechnieken (School of Arts Salt Lake City). Vervolgens ging hij 25 jaar in het brons. Hij is moeilijk in een hokje te duwen. Thalen ontwerpt gebouwen, richt ruimtes in, maakt bronzen portretten, torsen en vrije sculpturen, grafobjecten, meubels, toegepaste kunst en sieraden. In 2006 vatte hij het plan op om met zijn zoon Jaap in modern groot zilverwerk te gaan.
Thalen & Thalen
Rob Thalen (16 januari 2013 op de Rotaryclub Heerlen): "Zilver is uit de mode en in onbruik geraakt. Vroeger werden de zilveren lepeltjes opgepoetst. Dan wist je: er komt een hoogtijdag aan. Mensen zien op tegen het onderhoud. Anderen zeggen dat je het zilver proeft, maar dat kan niet. Vroeger was de kerk een grote opdrachtgever. Die gebruikten zilversmeden, geen kunstenaars. Maar tegelijk met de kerk is het zilver verdampt."


Overzicht van het werk van Rob Thalen  van zijn eerste halve eeuw staat in het boek: Not just a shape.

Rob Thalen: "Zilveren objecten mag je niet aanraken. In een museum mag je niets aanraken. Je krijgt het aan de stok met de suppoost. Iedereen moet witte handschoenen aantrekken, want zilver is fragiel. Als je zilver als een kunstobject behandelt, dan mis je veel. We wilden meedoen aan de Schoonhoven Silver Award (klik). We zeiden: we doen mee, maar dan moeten de mensen het kunnen aanraken. Dat mocht niet. Hier wordt niets aangeraakt. Nou dan gaan we weer naar huis, zeiden we. Toen kon het wel. We hebben zelfs uit Amerika foto's ontvangen van mensen die ons object aanraakten. Er was een blinde mevrouw, die mocht alleen met handschoenen aan de objecten voelen. Moet je indenken! Maar bij ons object mocht ze haar handschoenen uittrekken." 
Thalen & Thalen
Rob Thalen: "Volgende week gaan we naar Palm Beach Florida (klik). Dat is heel spannend. Het kan vreselijk fout gaan. Al het vervoer, de verzekeringen. Het is allemaal kostbaar. We hebben alles op vliegveld Zavetem afgegeven. We gaan door. We willen een groot object maken. Tot  het zilvertechnisch zegt dat het niet meer kan."
In het Palm Beach County Convention Center vindt voor de 16e keer de happening "Art Palm Beach" plaats.  Art Palm Beach wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke hedendaagse Art Fairs op Florida's Gold Coast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten