zaterdag 22 september 2012

Leun naar links en de Eiffeltoren lijkt kleiner

Dr Anita Eerland, een van de Ig Nobelprijswinnaars en docente van de  Faculteit Psychologie OU
Nog even de Ig Nobelprijs van Frans de Waal over die billen van gisteren (vrijdag 21-9-2012). De winnaars op het podium werden vroeger vanuit de zaal bestookt met papieren vliegtuigjes. Dit keer zwom er een vis door de lucht. Toch is het een beroemde prijs. Ik kon mij gisteren (vrijdag) koesteren in de glorie van anderen, want ik feliciteerde Anita Eerland, een van de psychologen van onze (ja, onze) faculteit. Vereenzelvigen met een champion, heerlijk. Anita Eerland doet onderzoek in een forensische context naar het Feature Positive Effect. De prijs kreeg ze samen met Rolf Zwaan (met wie ze vandaag, zaterdag, trouwt). Ze zette proefpersonen op een gemanipuleerd Wii Balance Board, een hulpstuk voor de spelcomputer dat op een weegschaal lijkt. Ze dachten rechtop te staan, maar in werkelijkheid stonden ze een beetje uit het lood. Als we getallen langs de ‘mental number line’ leggen en van 0 tot 10 tellen, dan zetten we de 0 in gedachten links en de 10 rechts. Links associëren we met kleine getallen en rechts met grote getallen. Kennelijk brengt onze lichaamshouding die associatie op gang. 
De Eiffel langs een mentale kronkellijn (J. von Grumbkow)
Ik weet niet of de gemiddelde Rotarian te veel overhelt naar links. Politiek en godsdienst zijn taboeonderwerpen, want ruzie. Ik denk dat de modale Rotarian rechts of misschien in het midden zit. Het aardige van de Ig Nobelprijs is dat je niks aan het bekroonde onderzoek hebt, maar wetenschap, je weet nooit hoe het loopt... 
Hierboven staat de YouTube-uitreiking (klik). Deze duurt een half uur, maar een korte samenvatting van het onderzoek staat hier (klik) 

1 opmerking:

  1. Een prijs ging naar een Zweed die ontdekte waarom mensen in het plaatsje Anderslöv plotseling groen haar kregen. Er waren prijzen voor tips om te voorkomen dat patiënten ontploffen, voor de berekening van de krachtenbalans in de menselijke paardenstaart en waarom klotst de koffie zo makkelijk over de rand van je kopje als je er mee gaat lopen.

    BeantwoordenVerwijderen