Rotary en Witwassen
Belastinginspecteur Steef Claessen (Foto: J. von Grumbkow). Klik om te vergroten. |
Belastinginspecteur Steef Claessen hield voor Rotary Heerlen op 14 september 2012 een verhaal over witwassen. Simpel googlen met de trefwoorden “Rotary” en “Witwassen” leverde zoveel hits dat hij bezorgd de zaal in tuurde. Op zijn hoede zei hij dat hij op persoonlijke titel zou spreken, maar keek monter rond en zei dat hij zich meer richtte tot de ondernemers dan tot de particulieren in de zaal, waarmee hij de man die geen vragen mag stellen verder rustig hield.
Hij ging de stelling aan dat bijna alle aanwezigen aan witwassen deden. "Heeft u nooit een keertje met een Macropasje een pak koffie privé gebruikt en de BTW ten onrechte teruggeclaimd?" Daarna ging hij uit de startblokken en memoreerde de oplichting met een frauduleus kassasysteem van de firma De Haan uit Almere met een verborgen "afroommodule" of "afroomknop". Daarmee draai je de kassa terug zodat je minder belasting hoeft af te dragen. Door op die knop te drukken, wordt alles in een keer aangepast: inkoop, verkoop, koppelverkoop. Er volgden invallen bij enkele bedrijven. De woning van directeur Yvonne de Haan werd doorzocht. Zij reageerde aangedaan op de verdenkingen, want volgens de Telegraaf gaat ze naar de kerk en is zelfs lid van de Rotary. Ik begon mij in alle gemoede af te vragen: wat is erger? Bij de actie werden kluizen en sieraden in beslag genomen. Steef Claessen waarschuwt het steeds meer geconcentreerd luisterende publiek dat zo'n huiszoeking onprettig is. 's Ochtends vroeg staan 25 rechercheurs voor je deur. Je hoeft echt niet nog even te gaan douchen. "Het is kleren aan, in de auto zitten, afgevoerd worden en na twee dagen mag je naar huis." Bij een huiszoeking ligt er altijd wel een boekje waar de bedragen in staan "want de mensen willen graag weten hoe rijk ze zijn".
Meer dubieuze praktijken in de private dan de publieke sector? (Ontleend aan www.8tracks.commartiestuloneliness-cure)) |
Bolletjes van bolletjesslikker (Ontleend aan: httpwww.mamjo.comforumindex.phptopic=237381.0) |
Claessen geeft nog een definitie van witwassen en van de achtergrond van de term. Al Capone (naar verluid geen Rotarian) kocht wasserettes op. Het criminele geld bestond uit kleine bedragen, vaak munten. Het opslaan van veel kleine munten is een probleem. Al Capone liet de wasjes dag en nacht draaien. Dus je kon spreken van het witwassen van geld. Of er werden hotels opgekocht op een foute plek, maar je zegt dat het hotel elke dag vol is en iedereen dagelijks van een driegangendiner geniet.
Witwassen (Ontleend aan httpkakonarodkaze.comarchives5921) |
Tot de jaren tachtig was er weinig interesse vanuit de overheid. Toen kwam de 'war on drugs'. Na 2001 veranderde alles, want de aanslagen waren mede via drugs gefinancieerd. Nu is er een meldingsplicht. Wie met een pak geld het land uitgaat moet het melden. Claessen toonde een foto van een jacht in de haven van Saint Tropez (niet de Quintus van Rotaryvoorzitter Henk Goei Thè). Als zo'n jacht in korte tijd wordt verkocht met vermogenswinst en het jacht is van een ondernemer, dan wekt dat interesse van de belastingdienst. Of je koopt een Renoir voor € 100,- op de rommelmarkt en verkoopt het door. Of uw partner maakt een schilderijtje. U koopt het voor 35.000, - in contanten. Je verkoopt in feite een waardeloos schilderij aan een jezelf. Claessen komt met voorbeelden van leenconstructies van een Chinees restaurant en van de ABC-constructie in de vastgoed. De waarde van onroerend goed is evenals antiek en kunst moeilijk te bepalen. Dit maakt onroerend geschikt voor de ABC-truc om gefingeerde winst te behalen. Het goed wordt voor een steeds hoger bedrag doorverkocht. De verkoop is schijn want de partijen A, B, C, D, behoren tot hetzelfde netwerk.
Steef Claessen begint er zin in te krijgen en illustreert tot schrik van de aanwezigen hoe hij Rotarians gewoonlijk in de houtgreep neemt (Foto: J. von Grumbkow) Klik om te vergroten. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten