donderdag 27 september 2012

Sociale Media (4):
Met en Onder Invloed

Nog even wachten... op agressie bij middelengebruik (Ontleend aan:  animalslook.comdrinking-with-the-guys)
Gisteren (26-9-2012) kwam het Trimbos-instituut met een rapport (klik) waarin staat dat publieke professionals niet goed kunnen omgaan met agressie bij middelengebruik. Dat is ook hels moeilijk. Het rapport gaat over het opwindingsdelier dat in mijn studie in Leiden behandeld werd en veroorzaakt kan worden amfetamine en cocaïne. Je krijgt die persoon niet met fysieke kracht onder controle. Bij een langdurige worsteling kan die persoon zelfs overlijden. In minder extreme gevallen is de-escalerend optreden mogelijk, zoals ook het rapport schrijft. Allemaal ellende waarom ik het vak Klinische psychologie na de eerste colleges aan de kant zette.
Internet zorgt voor een chaotische janboel. Anarchie en geweld roepen een tegenreactie op. Deze is: beheersing van het internet want putjesscheppers en informatici kunnen alles op het internet zetten. Maar, internetvrijheid 
stimuleert economische en sociale vooruitgang. Vrijheid van meningsuiting, van religie, van het verkrijgen van informatie zorgen voor behoud van de democratie. De vrijheid om verbinding te maken is als vrijheid van vergadering, maar dan in cyberspace. Het ontbreken van centrale aansturing veronderstelt zelfcontrole in brede lagen van de samenleving tot minderheden en jongeren toe met een hoge Klout-score (klik). Hier zit de spanning waarop Tocqueville doelde toen hij over de democratie schreef. Spinoza zocht een combinatie van democratie, aristocratie en monarchie, maar de basis ligt in zelfcontrole. Onder een roes van middelen in massale manifestaties verdwijnt die zelfcontrole en slaat om in geweld. Internet, middelen en massa's vormen een explosief mengsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten