woensdag 20 maart 2013

Zorgacademie Parkstad

Mr. Mark Liedekerken, programmamanager van de zorgacademie Parkstad Limburg, tijdens zijn lezing voor Rotaryclub Heerlen op 20 maart 2013. Zijn profiel en cv staan uitgebreid op LinkedIn (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).

Mark Liedekerken legt uit dat de zorgsector in Nederland één van de grootste werkgevers is. Door de demografische ontwikkelingen in Nederland en met name in Limburg krijgen we op korte termijn te maken met personele tekorten in deze sector. In krimpgebied Parkstad zal de komende vier jaar alleen al een personeelstekort zijn van ongeveer 8% (1.000 fte). De situatie in Zuid-Limburg is nijpend want het grootste tekort wordt verwacht in de MBO/HBO zorgberoepen.
De Zorgacademie is opgezet om dit dreigende tekort aan zorgpersoneel af te wenden. De Zorgacademie is een samenwerkingsverband tussen Arcus College, Atrium Medisch Centrum, Hogeschool Zuyd, Mondriaan, Sevagram (namens een groot aantal regionale partners) en Open Universiteit. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Provincie Limburg, Parkstad Limburg en Het Platform Beroepsonderwijs. 
Mark Liedekerken (Foto: J. von Grumbkow)
De partners van de Zorgacademie ondersteunen zorginstellingen bij het inrichten van een toekomstbestendig strategisch personeelsbeleid. Dwz. ondersteuning bij de planning welk personeel voor de komende 3 tot 5 jaar nodig is en om de opleiding van huidig en nieuw personeel hierop af te temmen. Er wordt gebruik gemaakt van blended learning (combinatie van leren van achter de PC en groepsbijeenkomsten) en praktijk leren. Ook elders verworven competenties (EVC) worden gebruikt om na te gaan waar deelnemers in opleidingstrajecten kunnen instappen. Verder worden de deelnemers ingevoerd in de ontwikkelingen in de zorginnovatie.
Mark Liedekerken (Foto: J. von Grumbkow)
Jan Stoot wijst op het debacle van de megalomane fusie waaruit thuiszorggigant Meavita ontstond waarbij vooral gedacht is aan allerlei moderne apparatuur van de cliënten om zorg op afstand te realiseren, die echter met deze apparatuur niets konden. De oorspronkelijke fusiepartners waren financieel gezond. Het bedrijf had een eigen vermogen van 80 miljoen en 20.000 medewerkers. Twee jaar na de fusie was ze failliet en duizend mensen waren zonder werk. Daarom is het goed om meer stapsgewijs, vanuit de vraag te werken en in samenwerkingsverbanden, hetgeen beaamd wordt door Hans de Veen en Mark Liedekerken. Met name de samenwerking en niet meteen grootschalig aan de slag gaan, is kenmerkend voor de aanpak van de zorgacademie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten