maandag 25 juni 2012

Midzomerfeest (2): Balinese dansgroep DwiBhumi

DwiBhumi in Kasteel Cortenbach (Foto: J. von Grumbkow)

De Balinese dansgroep van Aafke de Jong draagt de naam DwiBhumi. Die naam verwijst naar de zichtbare en onzichtbare wereld die zij met hun dans in balans brengen. Beide danseressen voerden op het Midzomerfeest authentieke dansen uit. Ze waren strak ingepakt in indrukwekkende kostuums die slechts kleine pasjes mogelijk maken. Verrassend om zo vlak voor je neus de danseressen te zien. Ze begonnen met een majestueuze welkomsdans. In hun handen droegen beiden een mooi versierde offerschaal. Die was gevuld met bloemblaadjes die zij als confetti uitstrooiden over het netjes gepoetste parket van Kasteel Cortenbach. Deze eerste flonkerende ceremonie diende onder meer om de goede goden te behagen en de slechte goden uit te drijven. Dat laatste lukte wonderwel, want al tijdens de dans trokken buiten de donkere wolken langzaam weg en verdwenen zelfs de regenbuien. 

Welkomsceremonie (Foto: J. von Grumbkow) Klik op de foto om deze te vergroten
In de handen en in de ogen van de danseressen zat uitzonderlijk veel expressie.  Met oogbewegingen beeldden zij op suggestieve wijze karakters en gemoedsaandoeningen uit. Ze leken te dansen met een holle rug. Vloeiende bewegingen werden afgewisseld met felle bewegingen van het hoofd, de vingers en zelfs de tenen deden mee, want af en toe staken van onder hun gouden kostuums enkele blote voeten naar buiten met tenen die verschillende berichten leken door te geven aan de aanwezigen. Grandioos en sprankelend, en in harmonie met de bijzondere geluiden van het gamelanorkest dat bestond uit allerlei slaginstrumenten, bamboefluiten, tweesnarige luiten, trommels, xylofonen, die in hoog tempo bewerkt leken te worden met grote en kleine hamers. Boven dat geluid uit klonken ook nog schrille vrouwenstemmen. Dat alles in een flink ritme maar in een volmaakte samenhang met de ingetogen welkomsdans. Een schitterend en verrassend begin.


Paringsdans van de paradijsvogel (Foto: J. von Grumbkow) Klik op de foto om deze te vergroten.

De tweede keer voerden beide danseressen een paringsdans uit van de paradijsvogel. Paradijsvogels kunnen door de stand van hun borstveren te veranderen de kleur van hun borst plotseling transformeren. Daarmee halen ze een prachtige versiertruc uit. Een truc die ze veel gebruiken. De mannetjes schudden daarbij hevig met hun borst. Het is duidelijk dat de meeste paradijsvogels niet monogaam zijn. De paradijsvogel heeft vele kunstenaars geïnspireerd. Ook DwiBhumi blijkt te zijn geïnspireerd. Beide danseressen draaiden voorzichtig maar steeds woester om elkaar heen en waaierden  met hun prachtige kledingstukkenEen indrukwekkende dans die uiteraard precies voor de paring zelf een afsluiting vond. 


Voor alle zekerheid gingen verschillende aanwezigen nog even in biddende houding met de Balinese danseressen nadat de weergoden waren tevreden gesteld (Foto: J. von Grumbkow) Klik op de foto om deze te vergroten.


Aan het eind van de de bijeenkomst lieten verschillende aanwezigen zich vereeuwigen samen met de danseressen in een biddende houding met de handen tegen elkaar. Terwijl Ton Goedmakers  enigszins sceptisch toekeek, deed Alphons Spijkers zijn uiterste best om, nu het nieuwe Rotaryjaar een aanvang neemt, de goden voor de club gunstig te stemmen.


Wie meer wil weten: www.balinesedans.nl


DwiBhumi op de trap van Cortenbach (Foto: J. von Grumbkow) Klik op de foto om deze te vergroten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten