donderdag 14 juni 2012


27 harpistes in een mergelgrot...

...brachten voor Polio € 5000 op

Een wonderlijk verhaal:  27 jeugdige harpistes (om precies te zijn: 26 meiden en 1 jongen) voerden op 10 juni  300 meter diep in de Valkenburgse  Gemeentegrot de wereldpremière uit van het door hun dirigente gecomponeerde muziekstuk ‘Whispering Caves’, allen gekleed in witte fleece, want het was er maar 12 graden. Ze werden in twee opeenvolgende uitvoeringen toegeluisterd door 300 eveneens warm geklede toeschouwers;  tweemaal volle grot, want er konden maar 150 stoelen in. 

De gebeurtenis had een hoog Rotary-gehalte. Het idee ontstond bij RC Nuenen in het speleo- en harp-fiele hart van Inge. Maar goed dat die erover sprak met haar clubgenote Lenny Berkers, want anders had de première ergens ver weg in een Franse of Belgische grot plaatsgevonden. Lenny’s vader was vroeger  namelijk kweker van grotchampignons in Zuid-Limburg. En omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, masseerde zij de eerste uitvoering vaardig naar Valkenburg.  Dat ze daarin glansrijk slaagde, kwam behalve door haar daadkrachtig enthousiasme mede door de inzet van haar Club Nuenen en de medewerking van clubs in Zuid-Limburg, waaronder RC Heerlen en de Heerlense Frans Gijzelsstichting.  Valkenburgs burgemeester Martin Eurlings, toch wel verwend met aparte gebeurtenissen in zijn gemeente,  regelde de beschikbaarheid van de Gemeentegrot en hij woonde de uitvoering bij. De jonge musici waren afkomstig van muziekscholen in Brabant en Limburg en voor deze gelegenheid samengebracht in het Blue Planet Harp Ensemble. Ze verbleven tijdens het ‘harpweekend' in gastgezinnen In Zuid-Limburg.
De 18 deeltjes van de muzieksuite Whispering Caves zijn alle geïnspireerd op geluiden die componist-dirigent Inge Frimout-Hei hoorde in vele buitenlandse grotten. Lenny Berkers noemde de uitvoering in haar openingswoord dan ook  een reis van grot naar grot door West-Europa. Het orkest slaagde er, tussen de Valkenburgse mergelwanden  met een stroom van rollend tokkelende harpgeluiden, ondersteund door subtiel slagwerk, uitstekend  in een onderaardse  mysterieuze sfeer op te roepen. Royaal applaus, bloemen en cadeautjes van mergel waren de beloning.
Na afloop kregen de enthousiaste  gasten in een belendende grotzaal een glas wijn met een hapje. Brabantse en Limburgse  radio- en tv-omroepen hebben opnamen van het concert gemaakt; het jeugdjournaal van de NOS zond zondagavond een uitgebreid bericht met levendige beelden uit.  Alle kosten eraf getrokken bedroeg de netto opbrengst € 5000; ze komt geheel ten goede aan het Rotary-project END POLIO NOW. (Tekst: Wil Pécasse; Foto's: Jaap Lombaers whispering-caves).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten