zaterdag 30 juni 2012
Kleurrijke Ethische Dilemma's
Fellowshipcommissie 2011-2012
woensdag 27 juni 2012
Midzomerfeest (4): Het bedienend personeel
Young Rotarians met de voorzitter (Foto: J. von Grumbkow) Klik op de foto om deze te vergroten. |
Serveren van panada en pangsit (Foto: J. von Grumbkow) Klik op de foto om deze te vergroten. |
Labels:
emping,
kroepoek,
panada,
pangsit,
pangsit udang,
Pijpers,
restaurant surabaya (bokstraat)
Midzomerfeest (3): Indonesische specialiteiten
maandag 25 juni 2012
Midzomerfeest (2): Balinese dansgroep DwiBhumi
DwiBhumi in Kasteel Cortenbach (Foto: J. von Grumbkow) |
De Balinese dansgroep van Aafke de Jong draagt de naam DwiBhumi. Die naam verwijst naar de zichtbare en onzichtbare wereld die zij met hun dans in balans brengen. Beide danseressen voerden op het Midzomerfeest authentieke dansen uit. Ze waren strak ingepakt in indrukwekkende kostuums die slechts kleine pasjes mogelijk maken. Verrassend om zo vlak voor je neus de danseressen te zien. Ze begonnen met een majestueuze welkomsdans. In hun handen droegen beiden een mooi versierde offerschaal. Die was gevuld met bloemblaadjes die zij als confetti uitstrooiden over het netjes gepoetste parket van Kasteel Cortenbach. Deze eerste flonkerende ceremonie diende onder meer om de goede goden te behagen en de slechte goden uit te drijven. Dat laatste lukte wonderwel, want al tijdens de dans trokken buiten de donkere wolken langzaam weg en verdwenen zelfs de regenbuien.
Welkomsceremonie (Foto: J. von Grumbkow) Klik op de foto om deze te vergroten |
In de handen en in de ogen van de danseressen zat uitzonderlijk veel expressie. Met oogbewegingen beeldden zij op suggestieve wijze karakters en gemoedsaandoeningen uit. Ze leken te dansen met een holle rug. Vloeiende bewegingen werden afgewisseld met felle bewegingen van het hoofd, de vingers en zelfs de tenen deden mee, want af en toe staken van onder hun gouden kostuums enkele blote voeten naar buiten met tenen die verschillende berichten leken door te geven aan de aanwezigen. Grandioos en sprankelend, en in harmonie met de bijzondere geluiden van het gamelanorkest dat bestond uit allerlei slaginstrumenten, bamboefluiten, tweesnarige luiten, trommels, xylofonen, die in hoog tempo bewerkt leken te worden met grote en kleine hamers. Boven dat geluid uit klonken ook nog schrille vrouwenstemmen. Dat alles in een flink ritme maar in een volmaakte samenhang met de ingetogen welkomsdans. Een schitterend en verrassend begin.
Paringsdans van de paradijsvogel (Foto: J. von Grumbkow) Klik op de foto om deze te vergroten. |
De tweede keer voerden beide danseressen een paringsdans uit van de paradijsvogel. Paradijsvogels kunnen door de stand van hun borstveren te veranderen de kleur van hun borst plotseling transformeren. Daarmee halen ze een prachtige versiertruc uit. Een truc die ze veel gebruiken. De mannetjes schudden daarbij hevig met hun borst. Het is duidelijk dat de meeste paradijsvogels niet monogaam zijn. De paradijsvogel heeft vele kunstenaars geïnspireerd. Ook DwiBhumi blijkt te zijn geïnspireerd. Beide danseressen draaiden voorzichtig maar steeds woester om elkaar heen en waaierden met hun prachtige kledingstukken. Een indrukwekkende dans die uiteraard precies voor de paring zelf een afsluiting vond.
Aan het eind van de de bijeenkomst lieten verschillende aanwezigen zich vereeuwigen samen met de danseressen in een biddende houding met de handen tegen elkaar. Terwijl Ton Goedmakers enigszins sceptisch toekeek, deed Alphons Spijkers zijn uiterste best om, nu het nieuwe Rotaryjaar een aanvang neemt, de goden voor de club gunstig te stemmen.
Wie meer wil weten: www.balinesedans.nl
DwiBhumi op de trap van Cortenbach (Foto: J. von Grumbkow) Klik op de foto om deze te vergroten |
Labels:
Aafke de Jong,
Cortenbach,
DwiBhumi,
Goedmakers,
Spijkers
zondag 24 juni 2012
Midzomerfeest (1): Twee oude Indo-Rockers
Edwin Musch (links) en Tonny Harimartono (rechts) van de muziekgroep Friendly zijn twee oude Indo-Rockers met inmiddels verdwenen vetkuiven, geboren in Surabaya, die het liefst voor sixtiesgroepen uit hun eigen jeugd spelen. Dat waren, zoals beiden meteen riepen, precies de zestigers die ze deze middag tot hun verrassing op Istana Sungai Kecil zagen rondlopen. Dus dat werd veel muziek uit de jaren zestig met Cliff Richard en Elvis Presley, en de jive, een Amerikaanse swing met acrobatische toeren die we indertijd dansten toen de ledematen dat nog aankonden.
Voorzitter Ghiel Pijpers in tropenpak op brogues en met stok (Foto: J. von Grumbkow) |
Het eerste verzoeknummer was Ramona van de Blue Diamonds. Dat stond lang geleden op de hitlijsten. Voorzitter Ghiel Pijpers, in koloniaal tropenuniform gestoken en met prachtige brogues in contrasterende kleuren en decoratieve perforaties uit de jaren 1920, riep hun toe zijn verzoeknummer ten gehore te brengen: "Ramona I hear the mission bells above." Mieke Stoot en Ans Vencken pakten in de loop van de middag de microfoon om een hit uit vroeger jaren te zingen. Een middag vol melancholieke muziek met een weemoedige inslag die bijdroeg aan een rustige spijsvertering van de schotels Daging Semur, Sayur Lodeh, Tahu Telor, Dadar Isi, en nog meer uit de formidabele keuken van Siongkey en Hertha Njoo van restaurant Surabaya.
Friendly met Jan Stoot als dirigent (Foto: J. von Grumbkow) |
Friendly is een allround muziekgroep die Indische liedjes uit de Tempo Doeloe speelt. Ook spelen ze, naar eigen zeggen, op bruiloften de polonaise zodat men in een sliert achter elkaar host, alsmede de foxtrot, een oude ballroomdans die vroeger op de dansscholen samen met de danshouding bij de meeste clubleden is ingeprent. Friendly voert een imposante hoeveelheid apparatuur met zich mee en laat uit een wirwar aan draden een compleet orkest opzwellen waarvan tot in de belendende kamers kon worden genoten.
Voor contacten en contracten: 0165-550027.
Voor contacten en contracten: 0165-550027.
Tek Kotek kotek kotek (The Twist) (Foto: J. von Grumbkow) |
donderdag 21 juni 2012
Tim Scheffer (20 juni 2012)
Tim Scheffer (zie foto), student Industrial Design, was op 20 juni 2012 meegekomen met Rob Vermeulen (creatief directeur van Vermeulen/Total Identity) en die onder meer sprak over de rol van kleuren bij de organisatiestijl, merkherkenning en productdiversiteit. Kleur creëert verschil en stimuleert het brein. Tim Scheffer had de Prezi-presentatie van Rob Vermeulen gemaakt.
Tim Scheffer noemde in vogelvlucht enkele van zijn projecten, zoals een project om scholieren te stimuleren om lichamelijk actiever te worden (denk aan de toename van obesitas) en wel door toevoeging van speelse elementen in hun schoolomgeving.
Tim Scheffer ontwikkelde samen met anderen interactieve stoelen die zo met elkaar verbonden zijn zodat bewegingen die de persoon op de ene stoel maakt of veroorzaakt, worden nagebootst door de andere stoel. Daardoor wordt degene die op de andere stoel zit, gestimuleerd tot reageren. Verder een project om de afstand tussen mensen fysiek te verkleinen omdat volgens Tim Scheffer mensen steeds minder reëel sociaal contact hebben door het toenemend gebruik van sociale media. Ook worden enkele meubels op het terrein van de campus van de TU Eindhoven zo gemaakt dat deze de drempel voor sociale interactie verlagen. Zitcomfort en sociale interactie worden verbonden.
Tim Scheffer en Rob Vermeulen op de Rotarybijeenkomst van woensdagavond 20 juni 2012 (Foto: J. von Grumbkow)
Labels:
Prezi,
Rob Vermeulen,
Tim Scheffer,
Total Identity,
TU Eindhoven
zaterdag 16 juni 2012
Midzomerfeest zondag (24 juni) om 14:00 uur
Op zondag 24 juni 2012 houden we weer ons traditionele Midzomer Zondagmiddag Familiefeest, dit jaar gewijd aan Indonesië. De leden worden vanaf 14:00 uur verwacht in de Tropical gardens van Aliran Pendek Benteng aan de rand van Voerendaal. De moessontijd is daar dan net voorbij en de zon schijnt er voluit. De officiële eindtijd is plm. 18:00 uur. Maar voordat het zover is, heb je de atmosfeer van Insulinde kunnen proeven langs culinaire en andere culturele wegen. En misschien heb je hieraan ook zelf bijgedragen door een Indonesische touch aan je zondagmiddagse outfit toe te voegen; meer dressadvies krijg je deze keer niet. Het gaat immers om het ultieme waranda-gevoel (tekst: Fellowship Commissie, die dit jaar bestaat uit: Jan & Mieke, Ton & Monique, Wim & Ans, Bas & Maaike, Hans en Marcus. Fons en Toos).De Indonesische keuken wordt verzorgd door Restaurant 'Surabaya' in de Bokstraat 75 en is gebaseerd op de eeuwenoude culinaire tradities van de Indonesische keuken. Kok: Siongkey Njoo. Gastvrouw: Hertha
Njoo-Njo. Restaurant Surabaya
Rob Vermeulen over Verschuiving van tijdsbeelden van 1960 tot 2020
Op woensdagavond 20 juni as. vieren we onze laatste clubbijeenkomst. Daar maken we dus iets bijzonders van: een soort oudjaar/nieuwjaar. Helemaal aansluitend bij de liturgie van zo’n jaarwisseling zochten we naar een spreker die professioneel terugkijkend de tijdgeest kan treffen en die bovendien zijn nek durft uit te steken over de komende 10 jaren… We troffen: Rob Vermeulen, directeur/eigenaar van het communicatiebureau Total Identity uit Landgraaf. Clubgenoten die professioneel met hem te maken hadden, weten dat Robs specialisatie bij ‘merken’ ligt. We zullen het merken. Zijn voordracht gaat over de 'Verschuiving van tijdsbeelden van 1960 tot 2020, een multimediale wandeling langs sociale, economische en etnografische iconen'. Rob Vermeulen laat zich bij zijn voordracht assisteren door Tim Scheffer, Student Industrial Design aan de TH Eindhoven, die met hem een multimedia show over dit onderwerp ontwikkelde waarvan Rotaryclub Heerlen de eerste vertoning gaat genieten! (Tekst: Wil Pécasse). Website: Vermeulen Brand Design
donderdag 14 juni 2012
27 harpistes in een mergelgrot...
...brachten voor Polio € 5000 op
Een wonderlijk verhaal: 27 jeugdige harpistes (om precies te zijn: 26 meiden en 1 jongen) voerden op 10 juni 300 meter diep in de Valkenburgse Gemeentegrot de wereldpremière uit van het door hun dirigente gecomponeerde muziekstuk ‘Whispering Caves’, allen gekleed in witte fleece, want het was er maar 12 graden. Ze werden in twee opeenvolgende uitvoeringen toegeluisterd door 300 eveneens warm geklede toeschouwers; tweemaal volle grot, want er konden maar 150 stoelen in.De gebeurtenis had een hoog Rotary-gehalte. Het idee ontstond bij RC Nuenen in het speleo- en harp-fiele hart van Inge. Maar goed dat die erover sprak met haar clubgenote Lenny Berkers, want anders had de première ergens ver weg in een Franse of Belgische grot plaatsgevonden. Lenny’s vader was vroeger namelijk kweker van grotchampignons in Zuid-Limburg. En omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, masseerde zij de eerste uitvoering vaardig naar Valkenburg. Dat ze daarin glansrijk slaagde, kwam behalve door haar daadkrachtig enthousiasme mede door de inzet van haar Club Nuenen en de medewerking van clubs in Zuid-Limburg, waaronder RC Heerlen en de Heerlense Frans Gijzelsstichting. Valkenburgs burgemeester Martin Eurlings, toch wel verwend met aparte gebeurtenissen in zijn gemeente, regelde de beschikbaarheid van de Gemeentegrot en hij woonde de uitvoering bij. De jonge musici waren afkomstig van muziekscholen in Brabant en Limburg en voor deze gelegenheid samengebracht in het Blue Planet Harp Ensemble. Ze verbleven tijdens het ‘harpweekend' in gastgezinnen In Zuid-Limburg.
De 18 deeltjes van de muzieksuite Whispering Caves zijn alle geïnspireerd op geluiden die componist-dirigent Inge Frimout-Hei hoorde in vele buitenlandse grotten. Lenny Berkers noemde de uitvoering in haar openingswoord dan ook een reis van grot naar grot door West-Europa. Het orkest slaagde er, tussen de Valkenburgse mergelwanden met een stroom van rollend tokkelende harpgeluiden, ondersteund door subtiel slagwerk, uitstekend in een onderaardse mysterieuze sfeer op te roepen. Royaal applaus, bloemen en cadeautjes van mergel waren de beloning.
Na afloop kregen de enthousiaste gasten in een belendende grotzaal een glas wijn met een hapje. Brabantse en Limburgse radio- en tv-omroepen hebben opnamen van het concert gemaakt; het jeugdjournaal van de NOS zond zondagavond een uitgebreid bericht met levendige beelden uit. Alle kosten eraf getrokken bedroeg de netto opbrengst € 5000; ze komt geheel ten goede aan het Rotary-project END POLIO NOW. (Tekst: Wil Pécasse; Foto's: Jaap Lombaers whispering-caves).
maandag 11 juni 2012
Haringhappen 15 juni (1)
(Limburgs: Hiëringe biete)
Vrijdag 15 juni 17:00 uur rauwe haring nuttigen bij Steph Vaessen. Lekker vet visje. Rijk aan omega 3-vetzuren. Die vetzuren gaan depressies en dementie tegen. Ze verminderen agressie (bij muizen). Ze worden circa 45 centimeter lang. Maximaal wegen ze een kilo. Ze kunnen flink bejaard worden: 22 jaar. Maatjesharing komt van 'maagdenharing'. Maagd omdat de jonge vis nog geen hom of kuit heeft. Naar verwachting serveert Steph maatjesharing. Haringen laten winden door gas uit hun zwemblaas te laten ontsnappen. Die scheten zijn haringtaal om 's nachts te laten weten waar ze zwemmen. Nadere informatie in Lekker Vies! Men moet de haring dopen in uienstukjes en vasthouden aan de staart. Vervolgens eet men de haring op, te beginnen aan de kant waar de haringkop gezeten heeft.
donderdag 7 juni 2012
Kernpunten uit lezing Jo Peeters
Woensdagavond 6 juni 2012 hield Jo Peeters voor Rotary Heerlen het tweede deel van zijn lezing "Farmacie in kritische fase". De kernpunten? "Ouder worden heeft zijn charmes, niet overlijden het goedkoopst, de euro bepaalt uiteindelijk de grens van leven en dood, ethiek is ingehaald door politiek, zorg is eindeloos maar blijkt niet meer grenzeloos" (Tekst: Jo Peeters).
maandag 4 juni 2012
Open dag Exodushuis
Abonneren op:
Posts (Atom)