maandag 13 augustus 2012

Nog deze week:
Orlando Festival

Luc-Marie Aquera met het Nairi Quartet (Foto: J. von Grumbkow)
Klik op de foto om deze te vergroten.
Het Orlando festival loopt prima. Onze Lei Urlings (inmiddels voorzitter) is een constante factor in het Festivalbestuur. Vroeger bezochten veel Rotarians het Festival. De masterclasses zijn adembenemend. Docent Luc-Marie Aquera : "It is well played, but but but..." en hij laat vervolgens het Nairi Quartet alle hoeken, boekenplanken en gouden Rd4-folianten van de Rococo-bibliotheek zien. Luc-Marie Aquera sluipt en danst om het Quartet heen. Almaar knippend met de vingers van zijn rechterhand en zwaaiend met de partituur in zijn linker. Zuchtend, sissend en fluisterend met veel "pa-dam, pa-dam, pa-dam" en "pom-pom-pom-tida-dida-tida" gaat hij het Quartet te lijf. Bijna duwt hij die arme cellist van zijn kruk. Zweetdruppeltjes parelen van zijn kalende hoofd. Zijn buikje zit hem in de weg. Met een witte handdoek om zijn nek, waarmee hij voortdurend zijn kalende hoofd afdept, dribbelt hij door de gangen van Rolduc. Een bokser op zijn retour. Buiten slaat het weer om. De ramen van de Rococo-bibliotheek staan open. Het begint te donderen. Dreigend kijkt hij naar het Quartet, wijst naar boven en roept bezorgd: "He, above is not happy with the music."
Miranda van Kralingen en Kelly Voorbach op Orlando 2012 (Foto: J. von Grumbkow) Klik op de foto om deze te vergroten.
Miranda van Kralingen en Stefan Veselka geven de masterclass piano en zang. Miranda van Kralingen is een ongekend podiumdier. Zij bevrijdt de studenten van hun angsten ("ze moeten plezier krijgen in zingen"). Kelly Voorbach voert ze dansend door de zaal, zingend, elkaars handen vasthoudend en dan weer breed zwaaiend met de armen. Wendeline van Houten en Miranda van Kralingen bevoelen elkaars buik. Ze geeft een paar krachtige one-liners weg: "Gooi het door je neus", "Weg van die vleugel, geef jezelf vleugels", "Als een ouwe taart als ik het kan, dan kan jij het ook", "Zorg dat de veestapel (waarmee het publiek bedoeld wordt) jou hoort", "Geen lucht? Denk niet: ga dan maar happen", "Wachten moet je, wachten, mijn moeder zei altijd : de schoonheid zit in het wachten."
Miranda van Kralingen bevoelt Wendeline van Houten (aan de piano Dymphy Kiggen) (Foto: J. von Grumbkow) Klik op de foto om deze te vergroten.
Zaterdag 18 augustus is de laatste dag op Rolduc. Er zijn avondconcerten in Heerlen en Kerkrade en er zijn parallelactiviteiten. Kijk op de website.


(Foto: J. von Grumbkow) 
Klik op de foto om deze te vergroten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten