vrijdag 23 augustus 2013

Social sofa (9): Eerste consumentenervaringen met de Social sofa: positief

Social sofa (9): Eerste consumentenervaringen: positief

 In Heerlen staan twintig Social sofa's. Als elke 20 minuten drie Heerlenaren of bezoekers van Heerlen (dat zijn er niet zo veel) plaatsnemen op de sofa, dan zijn dat er negen per uur. Op een normale dag kan een Social sofa al gauw honderd mensen verwerken. 100 (mensen) x 20 (banken) x 300 (dagen per jaar) kan tot een gigantisch klachtenpatroon in Heerlen leiden, want 100 x 20 x 300 = 600.000. Althans, als men in een ongezonde houding op de bank plaatsneemt. Het is om die reden dat Rotaryclub Heerlen aan Gwenny Smeets (Rotary- en Soroptimistencoach in gezond zitgedrag) heeft gevraagd om de Social sofa "uit te proberen". Met enkele welgemikte adviezen moet het naderende probleem op te lossen zijn. Hoe kan men met eenvoudige oefeningen "bewust sociaal zitten"? Zij heeft enkele oefeningen op de Social sofa gedaan. Haar opgestoken duim toont dat met een goede houding en een speciale paramedische cursus een en ander is op te lossen. Dus: beter voorkomen dan genezen!  (Foto: Joost Smeets.)


Een enigszins vage foto van de allereerste, wat pijnlijke zitpoging. Naast Gwenny Smeets ligt op de Social sofa de conceptversie van de "disclaimer" behorend bij de sofa: (1) Het ondeskundig gebruik van de Social sofa kan in verband gebracht worden met ernstig ongemak. (2) Als u terugkerende symptomen, zoals een bonzend gevoel,  tintelingen, slapende ledematen en stijfheid ervaart, raadpleeg dan onmiddellijk de oefentherapeute. (3) Het inslikken van de Social sofa kan verstikkingsgevaar opleveren (Foto: Joost Smeets). 
Joost Smeets heeft wat later op de avond op het Raadhuisplein (opnieuw) een foto van de Social Sofa van Rotaryclub Heerlen gemaakt. Het viel meteen op dat hij geen slapende zwerver aantrof. Kennelijk is niet alleen het zitten maar ook het liggen "even wennen". De houdingsadviezen in de paramedische cursus van Gwenny Smeets zullen gebaseerd zijn op metingen van de mobiliteit van de gewrichten, van de spierspanning van de rug en van de omvang en veerkracht van het zitvlak. Het doel is voorkomen dat door een verkeerd zit- en ligpatroon de Social sofa tot een epidemie van chronische pijn in Heerlen en omgeving leidt. De cursus van Gwenny Smeets zal ook behandelrichtlijnen bevatten die de hele ketenzorg omvat. De Heerlenaar en de bezoekers van Heerlen (maar dat zijn er niet veel) dienen bewust te worden van het eigen zitgedrag en de relatie daarvan met de vorm en omvang van het zitvlak. Alles volgens de protocollen van de beroepsvereniging. Er vinden op dit moment gesprekken plaats met de zorgverzekeraars over de vergoeding. Kijk in uw aanvullende verzekering (Foto: Joost Smeets).
In het Limburgs Dagblad van 19 augustus stonden de eerste consumentenervaringen met de Social sofa's. De verslaggever kwam niet veel verder dan te melden dat een paar Franse toeristen niet zeker wisten of ze op deze kunstwerken "met hun ordinaire billen" plaats mochten nemen. Dat mocht. Vervolgens gingen ze een uitgebreide lunch verorberen. Ook anderen blijken breeduit te gaan lunchen en omringen zich met stapels boterhammen. Een onvoorzien aspect is dat met de komst van de Social sofa de plaatselijk horeca, die het toch al zo moeilijk heeft, een geduchte concurrent heeft gekregen. Je kan het als Rotaryclub nooit goed doen.
Lopen bovenop de Social sofa, zoals op de rechterfoto gebeurt? Kan dat? Mag dat? De verslaggever van het Limburgs Dagblad vond het best. Het pedagogisch klimaat in Heerlen wordt onderdeel van de cursus.
Eerdere blogs over de Social sofa:
Social sofa 8: klik hier
Social sofa 7: klik hier
Social sofa 6: klik hier
Social sofa 5: klik hier
Social sofa 4: klik hier
Social sofa 3: klik hier
Social sofa 2: klik hier
Social sofa 1: klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten