donderdag 22 augustus 2013

Jan van der Dussen over de actualiteit in Egypte

Jan van der Dussen over de actualiteit in Egypte

Jan van der Dussen op de bijeenkomst van de Past Rotarians in De Rousch op dinsdag 20 augustus 2013 (Foto: J. von Grumbkow).
Op de lunchbijeenkomst van de Past Rotarians Parkstad van 20 augustus 2013 ging Jan van der Dussen in op de stormachtige ontwikkelingen in Egypte. Jan van der Dussen: "De ontwikkelingen in Egypte houden de gemoederen bezig, niet alleen in Egypte zelf, maar ook in de rest van de wereld. In beide gevallen wordt de zaak ernstig vertroebeld, omdat men niet voor ogen heeft waar het werkelijk om gaat en waar de angel zit. Er wordt voortdurend gesproken over democratie, maar dit wordt verward met de idee van een rechtsstaat. Waar het om gaat is het laatste. 'Democratische’ verkiezingen zonder een grondwet, waarin de regels van een rechtsstaat zijn vastgelegd, leiden alleen maar tot chaos en wanbeleid. Dat is in Egypte gebeurd onder het democratisch gekozen bewind van Morsi."


Jan van der Dussen op de bijeenkomst van de Past Rotarians in De Rousch op dinsdag 20 augustus 2013 (Foto: J. von Grumbkow).
Jan van der Dussen: "In de huidige commentaren wordt aan deze discrepantie geen enkele aandacht besteed. Een oproep tot nieuwe verkiezingen zonder een grondwet is dan ook niet alleen zinloos, maar onverantwoord en zelfs levensgevaarlijk. Wonderlijk genoeg wordt dit in geen enkel commentaar naar voren gebracht. " Jan van der Dussen is verschillende keren in Egypte geweest en ondersteunde zijn verhaal met persoonlijke ervaringen. Verder gaf hij kritiek op de stellingname van de voorzitters Van Rompuy en Barrosso om in Egypte tot vroegtijdige verkiezingen te komen, en de klakkeloze overname daarvan in de media.
Past Rotarians Parkstad (Foto: J. von Grumbkow).
Nederland heeft in 1848 een grondwet gekregen (Thorbecke). Daarmee werd de constitutie verankerd. Zonder deze verankering krijg je een land "waar het volk regeert". Jan van der Dussen: "Denk aan Pontius Pilatus die het volk toeriep: 'Zegt u het maar'. Het antwoord was: 'Kruisigt hem'. Of iets als de "Mob rule" waar Jefferson (auteur van de Onafhankelijkheidsverklaring en derde president van de Verenigde Staten) op doelde: 'Democracy is nothing more than mob rule, where 51% of the people may take away the rights of the other 49%.' Dus 51% neemt de rechten weg van de overige 49%, hetgeen in Egypte aan de gang was."
De grondwet van Thorbecke is volgens Jan van der Dussen zo goed, dat deze nog steeds bestaat. Er moet nu een proces op gang komen naar een rechtsstaat. Ex-vicepresident ElBaradei (Nobelprijswinnaar) streefde daarnaar. Jan van der Dussen: "Je kan geen verkiezingen ingaan zonder grondwet als basis. Dat is helaas gebeurd in Irak, waar de rechteloosheid tot normaliteit wordt: Zo gaat het nu eenmaal bij ons." 

Ghiel Pijpers: in het groen en tussen het groen. Op de binnenplaats van De Rousch tijdens bijeenkomst van de Past Rotarians Parkstad van 20 augustus 2013 (Foto: J. von Grumbkow).
Een democratie zonder onderliggende constitutie leidt volgens Jan van der Dussen tot chaos. Een constitutionele democratie is gebaseerd op een grondwet waarbij het grootste deel van de bevolking betrokken is bij parlementaire verkiezingen, met als basis dat de vrijheden worden beschermd: vrijheid van godsdienst, van meningsuiting, van de pers, van vereniging en vergadering. Met name dat de belangen van de minderheden worden beschermd. Van centraal belang is de scheiding der machten. Een van de dingen die Morsi deed was rechters ontslaan. Koptische kerken gingen in vlammen op. Daar  werd niets tegen gedaan. (Uw blogger: overigens is Nederland geen constitutionele democratie maar een constitutionele parlementaire monarchie.) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten