woensdag 21 augustus 2013

Ralph Peeters, reumatoloog

Ralph Peeters, reumatoloog

Dr. Ralph Peeters, reumatoloog Atrium Heerlen. Hij is opleider van de afdeling in het Heerlense ziekenhuis en vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie, een wetenschappelijke vereniging voor personen die beroepsmatig betrokken zijn bij de zorg, het onderwijs en het onderzoek ten behoeve van patiënten met reumatische ziekten (Foto: J. von Grumbkow).
Op de lunchbijeenkomst van Rotaryclub Heerlen vrijdag 16 augustus zette de opvolger van reumatoloog en oud-voorzitter Henk Goei Thè, Ralph Peeters, uiteen wat reuma is. Er zouden meer dan honderd soorten zijn, lopend van fibromyalgie (spieren en pezen), artritis (gewrichten) of artrose (kraakbeen), de ziekte van Bechterew (gewrichtsontsteking van de wervelkolom), en artritis psoriatica (huidproblemen), en ga maar door. Reuma is een verzamelnaam voor een aandoening die op alle leeftijden voor komt. Ook bij kinderen. Ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking leeft dagelijks met al of niet ernstige pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van reuma. 
Ralph Peeters tijdens zijn presentatie voor Rotaryclub Heerlen (Foto: J. von Grumbkow)
Het aantal reumapatiënten neemt toe. De behandeling wordt ingewikkelder. In 1955 was er in Limburg een enkele reumatoloog: dr. Bijlsma. Men maakte gebruik van twee medicijnen (goud en prednison). Nu zijn er in Heerlen zes reumatologen en vijf specialistische verpleegkundigen en is er een veelheid aan geneesmiddelen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten