vrijdag 3 mei 2013

Zestig jaar gastvrijheid

Van links naar rechts: Jos Gerards, Willem Gielkens en Willie Linssen die lange jaren als perfecte gastheren voor Rotaryclub Heerlen zijn opgetreden (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Van de 60 jaar van haar bestaan heeft Rotaryclub Heerlen 31 jaar lang gastvrijheid genoten in het Grand Hotel aan de Groene Boord. Die andere 29 jaar heeft de club gezeten in het Grand Hotel aan het Wilhelminaplein. Toen het hotel in 1982 verhuisde van het Wilhelminaplein naar de Groene Boord is de club met het hotel mee verhuisd. 
Willem Gielkens is maître d' hotel en 35 jaar in dienst, altijd vrolijk en opgewekt. Kan snel van alles regelen, is mild en straalt warmte en goedhartigheid uit, kan snel complexe situaties doorzien en treedt dan met initiatief en met doortastendheid op. Willem Gielkens blijft effectief onder tijdsdruk en blijft altijd kalm. Willem Gielkens kan met verschillende mensen in diverse situaties gemakkelijk en tactvol omgaan, zoals de clubleden weten (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Zowel op het Wilhelminaplein als op de Groene Boord zijn de clubleden altijd hartelijk ontvangen en, tot de dag van vandaag, perfect bediend door:

1. Willem Gielkens die maître d' hotel is en 35 jaar in dienst.
2. Jos Gerards die 34 jaar in dienst is.
3. Marcel Brassé die 32 jaar in dienst is en sinds een jaar in het Amrath hotel in Born werkt.
4. Willie Linssen die 25 jaar in dienst is. De clubleden zien hem nog wel, maar hij werkt sinds enige tijd in de technische dienst van dit hotel.
Dan zijn er pas onlangs twee nieuwe gezichten bijgekomen: 
5. Ruud Kramer (1 ½ jaar in dienst).
6. Elleke Nieuwweg (1 jaar in dienst).
Jos Gerards is 34 jaar in dienst van het Grand Hotel. Op een van de onderstaande foto's (die met het echtpaar Posman) is hij te zien in zijn jonge jaren. Jos Gerards is zorgvuldig, kalm en beheerst en treedt altijd rustig en snel op. Probeert iedereen vlot van zijn drankje te voorzien, kent velen bij naam en kent ook van de meesten hun drankje. Jos Gerards is doortastend en stelt hoge eisen aan zijn werk (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Deze gastheren hebben vele clubleden zien komen en gaan. Zij kennen veel leden bij hun naam en weten vaak ook wat hun drankje is. Het is heel bijzonder dat zij al zo lang verbonden zijn aan dit hotel en daarmee aan de club.
Willie Linssen is 25 jaar in dienst, maar sinds een jaar is hij uit de bediening gegaan en zit hij in de technische dienst. Het voordeel is dat hij nu regelmatige werktijden heeft. Ook hij heeft vele leden van de club zien komen en zien gaan. Hij laat zich niet zenuwachtig maken, vaart zijn eigen koers en heeft een grote loyaliteit aan het hotel en haar gasten (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Volgens de geschiedenis is het Grand Hotel lang geleden gestart door de familie Pot, maar die vonden die naam Pot niet leuk. Misschien werden ze ermee geplaagd. Ze lieten hun naam veranderen in Posman. 
De heer en mevrouw Posman. Op de achtergrond is in het midden Jos Gerards te zien (Foto ontleend aan Rijckheyt).
Alles begon met hotel Cloot dat in 1909 werd gerund door de familie Pot, later Posman. Het hotel dat de familie Pot als eerste openden was gevestigd op de hoek van de Bongerd en de Emmastraat c.q. Wilhelminaplein en droeg de naam Hotel Cloot. Het is natuurlijk niet leuk om de namen Pot en Cloot te combineren. Je weet immers nooit wat je dan voor soort gasten krijgt. Misschien daarom Posman.
Links warenhuis Hochstenbach. Aan de overkant van rechts naar links: "de Botermijn" (rabbiwoning), boekhandel K. Beckers, Huis De Hesselle, Hotel Cloot. Op de achtergrond Hotel De Kroon. Foto in of voor 1906 (Foto en tekst ontleend aan Rijckheyt).


Rechts Hotel Cloot (ongeveer 1933) (Foto ontleend aan Rijckheyt).
Vanaf de jaren dertig werd het hotel voortgezet in het schitterende art deco gebouw aan het Wilhelminaplein. In 1943 ging het hotel over naar de zoon van Posman. Hij wilde een ander soort hotel. De oorlogsjaren waren een verschrikkelijke tijd voor het hotel. Eerst de inkwartiering van de Duitsers en in 1944 besloten de Amerikanen om er voorlopig  te blijven. Posman begon in 1945 het hotel te verbouwen in dat mooie en unieke hotel aan het Wilhelminaplein. Het was allemaal grandeur met een portier voor de deur en kruiers om met de koffers te sjouwen.
Het hotel aan het Wilhelminaplein in 1953, precies het jaar dat Rotaryclub Heerlen werd opgericht  (Foto en tijdstip ontleend aan Rijckheyt).
In 1978 ging het hotel weer over van vader op zoon. Die had ook bouwplannen. Zoals een ieder op het bordje bij de ingang van het Grand Hotel kan zien, opende staatssecretaris Van Zeil het nieuwe hotel in maart 1982. Dus nu 31 jaar geleden. Op de 7e verdieping woonde het echtpaar Posman. Net zoals de familie Schunck, alleen een beetje hoger, zodat ze op die andere familie konden neerkijken.





De portier bij het Grand Hotel aan de Groene Boord. Er waren ook kruiers in dienst (Foto ontleend aan Rijckheyt). 
Het Rotarylid en politiecommissaris, Ad Broekaart, was ook commissaris van het Hotel en volgens het personeel zorgde hij goed voor de belangen van het personeel. In al die jaren is er niet zo veel veranderd. Lang heeft er een groot bord met Rotaryvaantjes aan de muur gehangen. Steeds vielen er vaantjes op de grond. Toen is er een vaantjeskast gekomen. Die is inmiddels weer afgeschaft en schijnt nu in de schelmentoren te hangen. De schelmentoren... wat moet daar van gedacht worden? Er is in het hotel nog wel een Rotarykast met onbestemde spullen.
Links de vroegere oberkelner Coen Dings en rechts zijn opvolger de oberkelner Wino Thevissen van het Grand Hotel te Heerlen. Let op het kostuum van de laatste (Foto ontleend aan Rijckheyt).
In die jaren is ook de opstelling van de zaal veranderd waarin de Rotaryclub bijeenkwam. Op het Wilhelminaplein vergaderde de Rotaryclub met de tafel in een U-vorm. Op de Groene Boord werden het later lange tafels. De laatste jaren is het allemaal wat informeler geworden met losse tafeltjes. Ook is er een warme maaltijd gekomen met een glaasje wijn erbij. Al die jaren en elke week wordt alles door de gastheren perfect klaar gezet. Komen er onverwacht veel leden, dan wordt dat snel en ongemerkt opgelost. Een kleine aanwijzing dat de club veroudert: er wordt nu vaker om een geluidsinstallatie gevraagd.  
Het Grand Hotel in de tijd toen er volop ruimte was om te parkeren (Foto ontleend aan Rijckheyt).  
De sfeer is gemoedelijk gebleven, daaraan hebben de gastheren een belangrijke bijdrage geleverd. Voor hen zijn de leden van de club vaste gasten. In 1999, dus nu al weer 14 jaar geleden werd het hotel overgenomen door de Amrath groep. Het is geen familiebedrijf meer. Maar onze gastheren zijn inmiddels een beetje familie van de Rotaryclub Heerlen geworden.
Van links naar rechts: Jos Gerards, Willem Gielkens en Willie Linssen (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten