zaterdag 18 mei 2013

Slow wine making: goedwinemakers

Ton Goedmakers met zijn sekt (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Rotarylid Ton Goedmakers vertelt op de Rotarybijeenkomst van 17 mei 2013 hoe hij als buitenstaander een paar jaar geleden in de wereld van de wijn, wijnboeren en wijnmakers is terecht gekomen. Sinds een paar maanden kan je via internet bij de familie Goedmakers wijn bestellen: www.goedwinemakers.at. 

Op vakantie in Voralberg kwamen Ton en Monique Goedmakers een sommelier, Uli Kaltenböck, tegen om uiteindelijk met deze wijnexpert te belanden in Südsteiermark dat bij de Sloveense grens ligt, ongeveer op de hoogte van Bourgondië, een landschap van Märklin treintjes, en zoals Ton Goedmakers zelf zegt "kitscherig mooi, veel wijnboeren en wijnboertjes, 3000 en een paar grote, die hun wijn zelf verkopen want er is weinig export, een simpele keuken maar wel met heerlijk buikspek." 

Klik om te vergroten
Na enkele jaren voorzichtig zoeken, moesten ze op stel en sprong beslissen toen ze ergens in Pakistan gestrand waren. In 2009 begon het in Gamlitz in Südsteiermark (Zuid-Stiermarken). In 2010 verkochten ze wijn onder de naam TOMO. Een naam die verwijst naar de eerste letters van beider namen en met een logo, als hommage, in het handschrift van de vader van Ton Goedmakers ("ons pap"). 
Fles met het oude etiket, duidelijk logo en glazen afsluitdop. Het etiket is inmiddels vervangen en de fles leeg (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Er schijnen op het Weingut nogal wat verschillende wijnen geproduceerd te worden, zoals: Muscateller, Weissburgunder (Pinot blanc), Morillon-Chardonnay, Grauburgunder, Sauvignon blanc. 
Foto ontleend aan www.goedwinemakers.at
In 2011 zou de eerste oogstdag zijn, maar net ervoor beschadigde een vernietigende hagelbui vele druiven. Toen moest hard gewerkt worden omdat zuurstof van invloed is op het sap. In een paar dagen werd alles geoogst wat te oogsten viel. Voor een deel werd er “fatsoenlijke Muscateller” van gemaakt en de rest is, zoals Ton Goedmakers zei “niet onder mijn naam” verkocht. In 2012 was de eerste normale oogst. 
Foto ontleend aan www.goedwinemakers.at
Het gaat niet om de kwantiteit maar de kwaliteit. De bedoeling is om “strak in het geloof te blijven” met de slogan ”Slow wine making”, met respect voor bodem, materiaal en werk (kistje van 15 kilo en werken tegen uurloon), geen gif in de grond en alles gericht op duurzaamheid. “In de druiven van ons zit geen troep” en “Het moet hartstikke schoon zijn”, een relict van hun vroegere werk en waarin de Goedmakers de mensen op het Weingut hopen op te voeden. Ton en Monique Goedmakers willen “hun gebied” op de kaart krijgen, verkopen direct en digitaal, zonder tussenhandel. Ze beslissen zelf wat gemengd moet worden en wat apart gehouden wordt. Een nieuwe levensfase, een nieuwe wereld. 

Eerder bericht over dit verhaal: klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten