zondag 12 mei 2013

Marie-José Jamin:
Atrium & Sociale media

Marie-José Jamin, woordvoerder van Atrium Medisch Centrum Heerlen (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Atrium Medisch Centrum Parkstad kent (volgens hun website) zo'n 3600 medewerkers, 30.000 opnames en een half miljoen polikliniekbezoeken. Marie-José Jamin vertelt hoe Atrium de sociale media gebruikt om "real time" in contact te blijven met de patiënten. Sociale media maken Atrium laagdrempelig. Een continue dialoog leidt tot continue aanpassing waar je ziet dat mensen verschillende perspectieven hebben.
Marie-José Jamin op de Rotarybijeenkomst van 10 mei 2013 (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Er komt veel informatie bij Atrium binnen, maar daartussen zit vaak een pareltje. Atrium leert van de reacties en kan snel misverstanden uit de wereld helpen en problemen oplossen. Met patiënten met bepaalde ziekten kan Atrium groepsgewijs een dialoog aangaan. De jeugd zet weliswaar de trend maar de ouderen volgen snel.
Titel van de presentatie van Marie-José Jamin met de uitspraak van Heraclitus "Nothing endures but change" ofwel Panta Rhei (alles stroomt) (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten). 
Op de vraag van Marie-José Jamin of iemand de uitspraak "Nothing endures but change" van de Griekse filosoof Heraclitus in het Grieks kende, volgde meteen het antwoord van de man die geen vragen mag stellen: "Panta chōrei kai ouden menei ..." Het Grieks rolde er meteen uit. Hij maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om nog snel een anekdote te vertellen over rector Hillesum (de vader van Etty Hillesum) die de uitspraak "Panta Rhei" (alles stroomt) aantrof op de muur van een toilet en woedend alle handschriften van circa zeventig leerlingen nauwgezet ging vergelijken om te weten te komen wie dit  "alles stroomt" op de wc-muur had geschreven. Na deze onderbreking vervolgde de spreekster, in het geheel niet uit het lood geslagen en zonder dat de voorzitter had moeten ingrijpen, haar verhaal (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).


Atrium zit ook op YouTube. Atrium plaatst filmpjes over behandelingen en over de organisatie. Veel gedownload wordt de trechterborstoperatie, een aandoening waarbij het borstbeen van jongens in relatie tot de rest van de borstwand te diep ligt (lijkt een soort kuiltje in de borst). Cosmetisch kennelijk niet fraai maar de aandoening kan klachten veroorzaken aan hart en longen. 

De patiënt kent via YouTube de operatie en wat ervoor en erna gebeurt. Deze kennis verhoogt het vertrouwen.
Marie-José Jamin op de Rotarybijeenkomst van 10 mei 2013 (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Twitter is vooral belangrijk voor het snel verspreiden van nieuws. Daarom maken journalisten daar veel gebruik van en volgen nauwlettend wat er op Twitter gebeurt. Zo werd snel bekend dat een vrouw met een Sinti-achtergrond zwaargewond in het ziekenhuis werd binnengebracht. Binnen een paar uur kwamen meer dan vijftig familieleden en kennissen naar het ziekenhuis en dat liep op tot boven de honderd. Atrium heeft op Twitter (klik) ongeveer 1500 volgers en 700 tweets geplaatst (stand 10 mei 2013) en communiceert met patiënten via dit medium.
Marie-José Jamin op de Rotarybijeenkomst van 10 mei 2013 (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Atrium maakt sinds oktober 2010 gebruik van Facebook (klik) voor het verspreiden van persberichten en voor het verspreiden van nieuwtjes. Atrium heeft ongeveer 900 Facebook-vrienden. LinkeIn (klik) wordt gebruikt als professioneel medium met ongeveer 460 medewerkers die op dit medium zitten (stand 10 mei 2013).
Voorzitter Henk Goei Thè en Marie-José Jamin op de Rotarybijeenkomst van 10 mei 2013 (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Jo Peeters vroeg in hoeverre de sociale media voor Atrium een marketinginstrument is en hoeveel mensen de berichten monitoren. Op dat laatste werd niet ingegaan. Wat betreft het eerste ligt volgens Marie-José Jamin de prioriteit op communicatie en niet de marketing: de sociale media moeten een bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van de behandeling en bejegening van de patiënt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten