vrijdag 30 augustus 2013

Jaarverslag 2012 Frans Gijzels Stichting

Jaarverslag 2012 Frans Gijzels Stichting


Het jaarverslag 2012 van de Frans Gijzels Stichting staat hier
Het verslag van de kascontrolecommissie (2012) staat hier.

dinsdag 27 augustus 2013

Vrijdag 30 augustus: Plauderen zonder ploeteren

Vrijdag 30 augustus: Plauderen zonder ploeteren



Rotaryclub Heerlen plaudert vrijdag 30 augustus. Plauderen komt van ploeteren, spartelen, zwoegen. Om goed te kunnen ploeteren, konden we op dat fantastische Orlando Festival-2103 weer wat tips opdoen. Miranda van Kralingen liet Erik tijdens een Masterclass een klassiek lied ten gehore brengen. Veerle trad op als "duwer".  De duwer duwde met haar rechterhand ritmisch zijn buikspieren in en drukte met haar linkerhand zijn lippen samen in tuitvorm. Eriks gezang klonk krachtig en ontspannen. Dus vrijdag a.s. ontspannen ploeteren na enige simpele duw- en knijpoefeningen, thuis uit te voeren (Foto: J. von Grumbkow)

Lid zijn van Rotary (11): Bowlen met Rotary in Amsterdam

 Lid zijn van Rotary (11): Wekelijks bowlen met Rotary in Amsterdam

Een Rotaryclub uit Amsterdam gaat wekelijks met een groep verstandelijk beperkten naar de bowlingbaan. Een competitie tot veel genoegen bij alle betrokkenen. In deze mini-reportage is voelbaar hoe dit initiatief wordt gewaardeerd.

zaterdag 24 augustus 2013

Social sofa (10): De eerste jonge Rotarian op de Social sofa


Social sofa (10): De eerste jonge Rotarian op de Social sofa!

Een flonkerende Sienna (10 maanden) op een schitterende Social sofa (Foto: Jan Stoot).


vrijdag 23 augustus 2013

Social sofa (9): Eerste consumentenervaringen met de Social sofa: positief

Social sofa (9): Eerste consumentenervaringen: positief

 In Heerlen staan twintig Social sofa's. Als elke 20 minuten drie Heerlenaren of bezoekers van Heerlen (dat zijn er niet zo veel) plaatsnemen op de sofa, dan zijn dat er negen per uur. Op een normale dag kan een Social sofa al gauw honderd mensen verwerken. 100 (mensen) x 20 (banken) x 300 (dagen per jaar) kan tot een gigantisch klachtenpatroon in Heerlen leiden, want 100 x 20 x 300 = 600.000. Althans, als men in een ongezonde houding op de bank plaatsneemt. Het is om die reden dat Rotaryclub Heerlen aan Gwenny Smeets (Rotary- en Soroptimistencoach in gezond zitgedrag) heeft gevraagd om de Social sofa "uit te proberen". Met enkele welgemikte adviezen moet het naderende probleem op te lossen zijn. Hoe kan men met eenvoudige oefeningen "bewust sociaal zitten"? Zij heeft enkele oefeningen op de Social sofa gedaan. Haar opgestoken duim toont dat met een goede houding en een speciale paramedische cursus een en ander is op te lossen. Dus: beter voorkomen dan genezen!  (Foto: Joost Smeets.)


Een enigszins vage foto van de allereerste, wat pijnlijke zitpoging. Naast Gwenny Smeets ligt op de Social sofa de conceptversie van de "disclaimer" behorend bij de sofa: (1) Het ondeskundig gebruik van de Social sofa kan in verband gebracht worden met ernstig ongemak. (2) Als u terugkerende symptomen, zoals een bonzend gevoel,  tintelingen, slapende ledematen en stijfheid ervaart, raadpleeg dan onmiddellijk de oefentherapeute. (3) Het inslikken van de Social sofa kan verstikkingsgevaar opleveren (Foto: Joost Smeets). 
Joost Smeets heeft wat later op de avond op het Raadhuisplein (opnieuw) een foto van de Social Sofa van Rotaryclub Heerlen gemaakt. Het viel meteen op dat hij geen slapende zwerver aantrof. Kennelijk is niet alleen het zitten maar ook het liggen "even wennen". De houdingsadviezen in de paramedische cursus van Gwenny Smeets zullen gebaseerd zijn op metingen van de mobiliteit van de gewrichten, van de spierspanning van de rug en van de omvang en veerkracht van het zitvlak. Het doel is voorkomen dat door een verkeerd zit- en ligpatroon de Social sofa tot een epidemie van chronische pijn in Heerlen en omgeving leidt. De cursus van Gwenny Smeets zal ook behandelrichtlijnen bevatten die de hele ketenzorg omvat. De Heerlenaar en de bezoekers van Heerlen (maar dat zijn er niet veel) dienen bewust te worden van het eigen zitgedrag en de relatie daarvan met de vorm en omvang van het zitvlak. Alles volgens de protocollen van de beroepsvereniging. Er vinden op dit moment gesprekken plaats met de zorgverzekeraars over de vergoeding. Kijk in uw aanvullende verzekering (Foto: Joost Smeets).
In het Limburgs Dagblad van 19 augustus stonden de eerste consumentenervaringen met de Social sofa's. De verslaggever kwam niet veel verder dan te melden dat een paar Franse toeristen niet zeker wisten of ze op deze kunstwerken "met hun ordinaire billen" plaats mochten nemen. Dat mocht. Vervolgens gingen ze een uitgebreide lunch verorberen. Ook anderen blijken breeduit te gaan lunchen en omringen zich met stapels boterhammen. Een onvoorzien aspect is dat met de komst van de Social sofa de plaatselijk horeca, die het toch al zo moeilijk heeft, een geduchte concurrent heeft gekregen. Je kan het als Rotaryclub nooit goed doen.
Lopen bovenop de Social sofa, zoals op de rechterfoto gebeurt? Kan dat? Mag dat? De verslaggever van het Limburgs Dagblad vond het best. Het pedagogisch klimaat in Heerlen wordt onderdeel van de cursus.
Eerdere blogs over de Social sofa:
Social sofa 8: klik hier
Social sofa 7: klik hier
Social sofa 6: klik hier
Social sofa 5: klik hier
Social sofa 4: klik hier
Social sofa 3: klik hier
Social sofa 2: klik hier
Social sofa 1: klik hier

donderdag 22 augustus 2013

Jan van der Dussen over de actualiteit in Egypte

Jan van der Dussen over de actualiteit in Egypte

Jan van der Dussen op de bijeenkomst van de Past Rotarians in De Rousch op dinsdag 20 augustus 2013 (Foto: J. von Grumbkow).
Op de lunchbijeenkomst van de Past Rotarians Parkstad van 20 augustus 2013 ging Jan van der Dussen in op de stormachtige ontwikkelingen in Egypte. Jan van der Dussen: "De ontwikkelingen in Egypte houden de gemoederen bezig, niet alleen in Egypte zelf, maar ook in de rest van de wereld. In beide gevallen wordt de zaak ernstig vertroebeld, omdat men niet voor ogen heeft waar het werkelijk om gaat en waar de angel zit. Er wordt voortdurend gesproken over democratie, maar dit wordt verward met de idee van een rechtsstaat. Waar het om gaat is het laatste. 'Democratische’ verkiezingen zonder een grondwet, waarin de regels van een rechtsstaat zijn vastgelegd, leiden alleen maar tot chaos en wanbeleid. Dat is in Egypte gebeurd onder het democratisch gekozen bewind van Morsi."


Jan van der Dussen op de bijeenkomst van de Past Rotarians in De Rousch op dinsdag 20 augustus 2013 (Foto: J. von Grumbkow).
Jan van der Dussen: "In de huidige commentaren wordt aan deze discrepantie geen enkele aandacht besteed. Een oproep tot nieuwe verkiezingen zonder een grondwet is dan ook niet alleen zinloos, maar onverantwoord en zelfs levensgevaarlijk. Wonderlijk genoeg wordt dit in geen enkel commentaar naar voren gebracht. " Jan van der Dussen is verschillende keren in Egypte geweest en ondersteunde zijn verhaal met persoonlijke ervaringen. Verder gaf hij kritiek op de stellingname van de voorzitters Van Rompuy en Barrosso om in Egypte tot vroegtijdige verkiezingen te komen, en de klakkeloze overname daarvan in de media.
Past Rotarians Parkstad (Foto: J. von Grumbkow).
Nederland heeft in 1848 een grondwet gekregen (Thorbecke). Daarmee werd de constitutie verankerd. Zonder deze verankering krijg je een land "waar het volk regeert". Jan van der Dussen: "Denk aan Pontius Pilatus die het volk toeriep: 'Zegt u het maar'. Het antwoord was: 'Kruisigt hem'. Of iets als de "Mob rule" waar Jefferson (auteur van de Onafhankelijkheidsverklaring en derde president van de Verenigde Staten) op doelde: 'Democracy is nothing more than mob rule, where 51% of the people may take away the rights of the other 49%.' Dus 51% neemt de rechten weg van de overige 49%, hetgeen in Egypte aan de gang was."
De grondwet van Thorbecke is volgens Jan van der Dussen zo goed, dat deze nog steeds bestaat. Er moet nu een proces op gang komen naar een rechtsstaat. Ex-vicepresident ElBaradei (Nobelprijswinnaar) streefde daarnaar. Jan van der Dussen: "Je kan geen verkiezingen ingaan zonder grondwet als basis. Dat is helaas gebeurd in Irak, waar de rechteloosheid tot normaliteit wordt: Zo gaat het nu eenmaal bij ons." 

Ghiel Pijpers: in het groen en tussen het groen. Op de binnenplaats van De Rousch tijdens bijeenkomst van de Past Rotarians Parkstad van 20 augustus 2013 (Foto: J. von Grumbkow).
Een democratie zonder onderliggende constitutie leidt volgens Jan van der Dussen tot chaos. Een constitutionele democratie is gebaseerd op een grondwet waarbij het grootste deel van de bevolking betrokken is bij parlementaire verkiezingen, met als basis dat de vrijheden worden beschermd: vrijheid van godsdienst, van meningsuiting, van de pers, van vereniging en vergadering. Met name dat de belangen van de minderheden worden beschermd. Van centraal belang is de scheiding der machten. Een van de dingen die Morsi deed was rechters ontslaan. Koptische kerken gingen in vlammen op. Daar  werd niets tegen gedaan. (Uw blogger: overigens is Nederland geen constitutionele democratie maar een constitutionele parlementaire monarchie.) 

Lid zijn van Rotary (10): Leuke middag voor bejaarden

Lid zijn van Rotary (10): Leuke middag voor bejaarden



Dit filmpje van Rotary Rijswijk - 3 Vliet voert ons mee naar een aandoenlijke middag met ouderen. De leden van deze club namen het initiatief om een groep bejaarden weer eens een leuke middag te bezorgen, met een diner, muziek en gezang. 

woensdag 21 augustus 2013

Ralph Peeters, reumatoloog

Ralph Peeters, reumatoloog

Dr. Ralph Peeters, reumatoloog Atrium Heerlen. Hij is opleider van de afdeling in het Heerlense ziekenhuis en vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie, een wetenschappelijke vereniging voor personen die beroepsmatig betrokken zijn bij de zorg, het onderwijs en het onderzoek ten behoeve van patiënten met reumatische ziekten (Foto: J. von Grumbkow).
Op de lunchbijeenkomst van Rotaryclub Heerlen vrijdag 16 augustus zette de opvolger van reumatoloog en oud-voorzitter Henk Goei Thè, Ralph Peeters, uiteen wat reuma is. Er zouden meer dan honderd soorten zijn, lopend van fibromyalgie (spieren en pezen), artritis (gewrichten) of artrose (kraakbeen), de ziekte van Bechterew (gewrichtsontsteking van de wervelkolom), en artritis psoriatica (huidproblemen), en ga maar door. Reuma is een verzamelnaam voor een aandoening die op alle leeftijden voor komt. Ook bij kinderen. Ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking leeft dagelijks met al of niet ernstige pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van reuma. 
Ralph Peeters tijdens zijn presentatie voor Rotaryclub Heerlen (Foto: J. von Grumbkow)
Het aantal reumapatiënten neemt toe. De behandeling wordt ingewikkelder. In 1955 was er in Limburg een enkele reumatoloog: dr. Bijlsma. Men maakte gebruik van twee medicijnen (goud en prednison). Nu zijn er in Heerlen zes reumatologen en vijf specialistische verpleegkundigen en is er een veelheid aan geneesmiddelen. 

Lid zijn van Rotary (9): Rotary Club Katwijk - Noordwijk: roeien zonder grenzen

 Lid zijn van Rotary (9): Roeien zonder grenzen

In dit lange filmpje (8 min) van Rotary Club Katwijk - Noordwijk zien we dat deze club een paar jaar geleden voor de vijfde keer roeiwedstrijden op de Oude Rijn organiseerde. Veertig teams van bedrijven, serviceclubs en het Katwijkse College van B&W streden om de Van Marlebokaal. De opbrengst was bestemd voor verscheidene goede doelen.

dinsdag 20 augustus 2013

Social sofa (8): feestelijke inhuldiging

Social sofa (8): feestelijke inhuldiging


Op zaterdag 17 augustus 2013 zijn de social sofa's in Heerlen gepresenteerd. Het project is met deze presentatie tot een einde gekomen. Op de foto prijkt een andere sofa dan die van Rotaryclub Heerlen. Van links naar rechts: Rob Thalen, de ontwerper van de social sofa van Rotaryclub Heerlen, Tony Bussen die vele uren al plakkend en knippend aan de sofa heeft gewerkt en Joost Smeets, een van de initiatiefnemers om dit project door Rotaryclub Heerlen te laten sponsoren. (Foto: Jan Stoot.)
Rob Thalen in grijs hemd en in het midden twee van de makers: Tony Bussen en Simone Boode (Foto: Jan Stoot; klik om te vergroten).
De social sofa's zijn geplaatst in centrum Heerlen. Het zijn kleurige betonnen banken die het centrum verfraaien. In totaal worden er twintig banken geplaatst. Ze zijn gemaakt door verschillende kunstenaars, waaronder Rob Thalen. De gemeente heeft ze aangekocht. Het geheel is een initiatief van de stichting Vrouwen Laten Heerlen Glimlachen. 


Op de bank zit tweede van links Margriet Kousen van "Vrouwen laten Heerlen glimlachen". Op de achtergrond (in het zwarte jasje) staat een glimlachende burgemeester Depla en zien we ook Rob Thalen (grijs hemd). (Foto: Jan Stoot; klik om te vergroten.)

Op de zonnige zaterdagmiddag van 17 augustus 2013 vond de onthulling van de sofa's plaats (Foto: Jan Stoot; klik om te vergroten). 
De bank van Rotaryclub Heerlen staat op het Raadhuisplein. Hij staat in de zon te schitteren, naast de gouden bank van Les Deux Garcons. Hij blijft daar staan en wordt niet meer verplaatst. Volgens Jan Stoot bieden de twee banken op het Raadhuisplein de raadsleden een plek voor overleg in de openbare ruimte met de burgers van Heerlen. 

Mieke Stoot probeerde als een van de eersten de Rotarybank uit. Waarschijnlijk was zij niet de eerste, want haar voorganger (of voorgangster) had voor de bank een leeg pakje sigaretten achtergelaten. Naast de sofa moet dus nog een asbak komen. (Foto: Jan Stoot; klik om te vergroten.)
Op de achterkant van de bank staat het Rotary-embleem. Op de zijkant is de naam van de maker vereeuwigd. (Foto: Jan Stoot; klik om te vergroten.)

zaterdag 17 augustus 2013

Social sofa (7): Social sofa's geplaatst in centrum Heerlen

Social sofa (7): Social sofa's geplaatst in centrum Heerlen

Op de foto is de social sofa te zien met het logo van Rotaryclub Heerlen op het moment dat deze sofa uitgeladen wordt op het Pancratiusplein te Heerlen. Om het programma en het interview met Margriet Kousen op L1 te volgen klik hier
Het Limburgs Dagblad van 16 augustus 2013 berichtte: "In de Heerlense binnenstad zijn vrijdagmorgen twintig social sofa's geplaatst. De betonnen zitbanken met elk een unieke mozaïekafbeelding zijn ontworpen door diverse kunstenaars. Het is een initiatief van de Stichting Vrouwen laten Heerlen Glimlachen. De eerste banken arriveerden per vrachtwagen op het Pancratiusplein en werden van daaruit met een heftruck naar verschillende plekjes in het stadscentrum gereden. De mozaïeken zijn de afgelopen maanden in een loods op bedrijventerrein C-Mill in Heerlen aangebracht door medewerkers van Baanbrekend Werk. De banken zijn eigendom van de gemeente Heerlen." 
Terwijl de social sofa's in het centrum werden geplaatst, meldde Jan Stoot (voorzitter van de Lustrumcommissie) tijdens de bijeenkomst van Rotaryclub Heerlen in het Grand Hotel de afsluiting van het project (Foto: J. von Grumbkow).
Tot 1 maart 2014 staan de banken in het stadscentrum van Heerlen. Die van Rotaryclub Heerlen staat op het plein voor het stadhuis. Er is een wandelroute langs de twintig banken, verkrijgbaar via de VVV of te downloaden via www.glimlachendheerlen.nl. Na de expositie gaan drie banken naar de buurten MSP, Hoensbroek en Passart en eentje naar de tuin bij Kasteel Terworm. De overige 16 banken, waaronder die van Rotaryclub Heerlen, blijven in het centrum van de stad. 
Joost Smeets ontving op de bijeenkomst in het Grand hotel op 16 augustus 2013 van Jan Stoot een mini-bank als dank voor zijn bijdrage aan de totstandkoming van het project (Foto: J. von Grumbkow).
Rotaryclub Heerlen heeft in het kader van haar 60-jarig bestaan een sofa gesponsord. Het mozaïek op de sofa is ontworpen door clublid Rob Thalen.

Lid zijn van Rotary (8): Rotaryclub Oisterwijk - de Kampina maakt videoclip

 Lid zijn van Rotary (8): Oisterwijk - de Kampina maakt videoclip

Rotaryclub Oisterwijk - de Kampina heeft het aangedurfd een videoclip te maken. Het gaat om een gloednieuwe Nederlandse club (juni 2013). 

Nieuwsbrief augustus 2013 van Jan Hol (gouverneur)

Nieuwsbrief augustus 2013 van Jan Hol

Klik hier om het bericht te vergroten.
In deze eerste nieuwsbrief  van Jan Hol (gouverneur Rotary district 1550) staan veel data. Hij roept leden op om hem nieuws toe te sturen. Klik voor de nieuwsbrief hier

Bölkes schieten: 21 augustus 2013

Bölkes schieten: 21 augustus 2013

Rotaryclub Hoensbroeck organiseert op dinsdag 20 augustus aan de Limietweg 30 te Amstenrade een internationaal kampioenschap. Start om 17:30 uur en einde ongeveer om 21:00 uur. De leden hebben eerder deze convocatie gehad. Informatie bij jvanderbijl@hetnet.nl 

zondag 11 augustus 2013

Vrijdag 16 augustus 2013: kennismaking nieuwe leden

Vrijdag 16 augustus: kennismaking nieuwe leden

(Ontleend aan www.graphics99.com)
Vrijdag 16 en 30 augustus komen enkele potentiële leden Rotaryclub Heerlen bezoeken. Iedereen is van harte uitgenodigd!

Lid zijn van Rotary (7): Rotary TV Clip Nederland

 Lid zijn van Rotary (7): Rotary TV Clip Nederland



TV commercial van 30 seconden voor Rotary Nederland. Rotary is actief in de bestrijding van polio, hulpvaardig bij watervoorziening, leesvaardigheid en andere goede doelen. In Nederland streven 20.000 leden naar een beter welzijn, gezondheid en cultuur in de wereld.