dinsdag 26 november 2013

Nog een Past-Rotarian op weg naar Compostella: Ben Linnartz

Past Rotarian Ben Linnartz bereikt na 2500 km fietsen Santiago de Compostella (foto ontleend aan verslag Ben Linnartz).
Nadat Jan Lautenslager bij de Past Rotarians Parkstad op 5 november 2013 over zijn wandelingen en fietstochten als pelgrim naar Santiago verhaalde (klik hier), kon Ben Linnartz, ook Past-Rotarian, niet achterblijven (19 november). Ben Linnartz: "Pelgrimage is modern. Het aantal pelgrims wat deze tocht maakt, is van 1991 met 7000 stuks, gegroeid tot nu meer dan 260.000. Kennelijk bestaat er behoefte om materiële zaken opzij te schuiven en is er behoefte naar meer inzicht in het leven: de zin van het bestaan. Je kunt je afvragen wat de Camino nog betekent. Wat is er zo speciaal aan? We stelden elke dag de vraag: 'deseo un habitacion para dos persones, con camas individual con mesilade de noche'. Zo eenvoudig is het." 


Ben Linnartz op de bijeenkomst van de Past Rotarians Parkstad (Foto: J. von Grumbkow).

Ben Linnartz hield aan zijn reis naar Santiago een verslag van tachtig pagina's over. Met de fiets is het een rit van 2500 km. De dagafstand die ze gemiddeld haalden was zo'n 75 km met een snelheid van gemiddeld 15 km. Ze hebben 171 uur gefietst en dat was ongeveer 5 uur per dag en dat ging 26.244 meter omhoog . Ben Linnartz: "Het caloriegebruik was precies 77.610 calorieën, maar we zijn nauwelijks afgevallen..." Vervolgens liet hij een paar mooie dia's van een rijkelijk gevulde dis zien.
Het ijzeren paard van Ben Linnartz: een Koga Miyata Globe Traveller Hybride met GPS, hartslagmeter, snelheidscomputer, twee voor- en twee achtertassen, bagagedragertas en een stuurtas. Zo'n fiets weegt ca. 16 kg. Dan komen er bij fietskleding en andere kleding, spulletjes voor de verzorging, technische documenten. Ben Linnartz: "Die fiets kost een klein autootje" (foto ontleend aan verslag Ben Linnartz).
Wat deze pelgrimage zo bijzonder maakt, is dat beiden fietsten voor een goed doel: een beademingsapparaat voor het St. John’s hospital in Mzuzu in Malawi. Ben Linnartz vertelt hoe hij en Jan Lautenslager dit project hebben aangepakt. Hoe je per km €1,- kunt binnenhalen. Dat ging met hulp van leden van Rotary Land van Rode, familie, bekenden, relaties. 
Het resultaat van het fietsen voor een goed doel: een beademingsapparaat voor het St. John’s hospital in Mzuzu in Malawi. In totaal € 16.425,- (Foto ontleend aan verslag Ben Linnartz).
En dan ineens is dat bedrag er. Aan het eind van de pelgrimage kon een cheque worden overhandigd aan de Stichting Kaakchirurgen: € 16.425,-! Maar ook de persoonlijke kant blijft bijzonder: "Want je doorbreekt je rolpatroon: het krantje lezen, journaal kijken en politiek, ze worden gebagatelliseerd tot de niet-relevante, niet-noodzakelijke levensbehoeften. Je gaat ingesleten patronen doorbreken, leeft van dag tot dag. Je weet niet waar en wanneer je eten en drinken kunt krijgen. Je weet niet waar en hoe je kunt slapen, welke wegen je tegenkomt. Spierpijn hebben en materiaalpech. Je staat open voor ontmoetingen met andere mensen. Al die beperkte ontberingen rukken je ineens uit het luxe tijdsbeeld."  
Ben Linnartz kijkt terug naar zijn avontuur. Hij denkt aan een verhaal van een Aboriginal dat hij ooit eens heeft gehoord: "Te vaak neem je beslissingen in dit leven, waar je maar gedeeltelijk achter staat. En ook in de beslissingen, die hieruit volgen, kun je je maar gedeeltelijk vinden. Daaruit volgen dan weer andere beslissingen waarin je jezelf niet meer kunt vinden. Op een dag word je wakker en kun je jezelf niet meer vinden. Dan pak je wat spullen, die belangrijk zijn, en je gaat weg. Totdat je jezelf weer tegen komt. En dan spreek je jezelf eens streng. toe. " (Foto: J. von Grumbkow).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten