woensdag 24 juli 2013

Vrijdag 26 juli: Nermin Dizdarevic

Vrijdag 26 juli: Nermin Dizdarevic

Nermin Dizdarevic (Foto: J. von Grumbkow)
Vrijdag 26 juli 2013 vervolgt Nermin Dizdarevic zijn voordracht over Charlemagne Grensregio. Hij is Geschäftsführer van dit samenwerkingsverband rond het drielandenpunt van Nederland, Duitsland en België. Met die grensoverschrijdende samenwerking wil het niet al te best lukken. Daarover heeft hij de vorige keer verteld. Klik hier. Hij had de vorige keer ook iets willen zeggen over het huisvesten van Akense studenten in Parkstad. Zo kan de leegstand tegengegaan worden en de leefbaarheid verbeterd. Er moet wel wat gebeuren aan het openbaar vervoer. Het is de vraag of de woonwensen van de Akense studenten aansluiten bij het Heerlense aanbod. Door tijdgebrek moest dit onderwerp toen verschoven worden.

zaterdag 20 juli 2013

Lid zijn van Rotary (6): Compilatie van Rotary commercials op Schiphol

 Lid zijn van Rotary (6): Compilatie van Rotary commercials op Schiphol

Dit filmpje (zonder geluid) is gemaakt in opdracht van Rotary Nederland. Wordt vertoond op Schiphol en heeft tot doel de zichtbaarheid van Rotary in Nederland te vergroten.

16 juli was het Bloomsday

Ghiel Pijpers las een willekeurige pagina voor uit Finnegans Wake van James Joyce



Dat voorlezen deed Ghiel Pijpers op 16 juli in De Rousch voor de leden van de Past Rotarians. Hij begon als volgt:
"Een ochtendbad en dan een bordje ingewanden, interne organen. Black and white pudding, kippenmagen en lamsniertjes met een pint donker Guinness om de “fijn pikante bijsmaak van urine” van het gehemelte weg te spoelen. Dit is een paar uur geleden het ontbijt geweest, bij inschrijving, aan lange tafels in O’Connelstreet in Dublin."
"Het is vandaag Bloomsday. Op 16 juni 1904 had James Joyce zijn eerste amoureuze afspraak met Nora Barnacle. En op deze dag liet hij zijn roman “Ulysses” spelen. De roman waarin de hongaars-joodse advertentieverkoper Leopold Bloom en Stephan Dedalus, een student met torenhoge literaire ambities en evenveel dorst, als vader Odyseus en zoon Telemachus de straten van Dublin doorstruinen maar dan in een dag, soms samen, soms alleen. Ze dromen, lachen, ruziën, gaan naar het bordeel, worden dronken, liggen in de goot, filosoferen, oreren, twijfelen, eten, piesen, krabben in hun kruis en pulken in hun neus, begraven een dode en bezoeken een kraamvrouw. Bij de Martello-toren, Sandycove iets buiten Dublin begint de tocht/reis, dat kan hier bij het pootje baden in de “snotgroene scrotumverstrakkende zee”.
Ghiel Pijpers vervolgde:
"Ulysses is het boek dat Joyce in 1914 begon te schrijven en in 1922 klaar was voor publicatie, hetgeen gebeurde in Parijs. Het werd direct in de ban gedaan door Britse en Amerikaanse censors vanwege obsceniteit. Vanwege de eerste masturbatie scène tot de erotische slotmonoloog van Molly Bloom. Het is een boek dat erom bekend staat dat je het bij de eerste keer lezen niet zult/kunt begrijpen. Ik ben met de tweede keer bezig en het duizelt me weer. Bloomsday wordt nu wereldwijd gevierd maar Dublin is de plaats bij uitstek. Joyce-fans lezen voor op alle relevante plaatsen welke in het boek voorkomen, spelen scenes na en dossen zich uit als zijn persoon. Gestreepte vesten, gele handschoenen, bolhoeden, monocles, eten een broodje gorgonzola (met relish of digust, scherpe mosterd, de voetige smaak van groene kaas) met een glas bourgogne in Davy Byrne’s pub in Dukestreet. Je kunt Joyce pas echt waarderen als je hem niet leest voor de filosofie en diepe gedachten, maar voor de klank van de taal, volgens Gudmundsson."
(Uit: Tumblr.com)
Na deze woorden nam hij Finnegans Wake in de hand en vroeg aan Vera van Loo om willekeurig een paginanummer te noemen. Vera van Loo riep: "165!" Ghiel Pijpers sloeg het dikke boek open en las aan de aanwezigen pagina 165 voor uit Finnegans Wake, een boek dat volgens de NRC "een duister monument is van verbale acrobatiek, verwoestende humor en taalmuziek." 

maandag 15 juli 2013

Volgende bijeenkomst: 26 juli 2013

Volgende bijeenkomst: 26 juli 2013

Deze zomer zijn er alleen bijeenkomsten op 26 juli, 16 augustus en 30 augustus. Dus geen bijeenkomsten op de andere vrijdagen in juli en augustus (Foto ontleend aan myopera.com).

donderdag 11 juli 2013

Nieuwe voorzitter 2013-2014: Bas Schoonderwoerd

Nieuwe voorzitter 2013-2014:
Bas Schoonderwoerd

Beide voorzitters (2012-2013) hangen de nieuwe voorzitter (2013-2014) het voorzitterslint om (Foto: J. von Grumbkow).
In zijn eerste speech zegt Bas Schoonderwoerd dat hij de hoge ambitie van de club wil voortzetten. Cultuurverandering is het belangrijkste. De verandering die heeft plaatsgevonden zonder dat deze is aangekondigd vond hij de plezierigste van de afgelopen periode. De club laat een rumoerige tijd achter zich en is in rustig vaarwater gekomen. Er is een verjongingsslag en een uitbreidingsslag gebeurd. Met de middagclub en de borrel is de club weer terug naar de basis. Er heeft een geruisloze feminisering plaatsgevonden.
Bas Schoonderwoerd tijdens zijn eerste speech (Foto: J. von Grumbkow).
Bas Schoonderwoerd: “De club bestaat uit leden: U, de leden, draagt de club. Wij zullen de club slechts een jaartje besturen. Binnenkort komen we terug. Niet met grote plannen, maar met het vervolg van hetgeen het vorige bestuur heeft aangereikt. Ik dank u voor het vertrouwen.”

woensdag 10 juli 2013

Na 60 jaar: de eerste vrouw in de club

Na 60 jaar:
de eerste vrouw in de club

Op 28 juni 2013 tijdens de laatste ledenvergadering van het Rotaryjaar 2013 en tevens het 12e Lustrumjaar van Rotaryclub Heerlen zijn twee nieuwe leden geïnstalleerd. Als eerste Hendrike van Drie (orthodontiste). Zij is de eerste vrouw die na zestig clubjaren van Rotaryclub Heerlen het Rotaryspeldje ontvangt. Voorzitter Henk Goei Thè zet zijn bril af en brengt voorzichtig en onwennig het speldje aan (foto: J. von Grumbkow).
Vervolgens installeert voorzitter Robert Muhlig de advocaat Frans Aarts die nu een van de jongste leden van de club is (foto: J. von Grumbkow).



dinsdag 9 juli 2013

Oude bestuur 2012-2013

Oude bestuur 2012-2013

Beide voorzitters en de 1e secretaris verlaten het bestuur 2012-2013 en krijgen een toost van de 2e secretaris (links) die promoveert tot 1e secretaris (Foto: Jo Peeters; klik om te vergroten).


Scheidend voorzitter Henk Goei Thè: “Dit is het moment om alle leden een compliment te maken. Het zijn grote veranderingen die hebben plaatsgevonden. De cultuur van onze club is wezenlijk anders geworden, aan het worden. Die verandering zal doorzetten: niets is heilig, alles kan verder veranderen en het is nog niet te voorzien hoe. Wij zijn onderdeel van die verandering en wat blijkt: met onze 60 jaar als club zijn we veerkrachtig, wij hebben souplesse. De club is toegankelijker geworden, ons leven wordt minder bepaald door regels en in plaats daarvan bepalen wij hoe de Rotaryregels vorm krijgen binnen ons gezelschap." (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Scheidend voorzitter Robert Muhlig kijkt ook terug en constateert dat hij geen moment spijt heeft gekregen van zijn reactie op de vraag van Henk Goei Thè om mede-voorzitter te worden: "In de loop van het afgelopen jaar voelde ik mij steeds behaaglijker in de functie van "Hulp-Henk". Het was een mooie ervaring om te zien hoe Henk onze club op zijn typisch innemende wijze naar een nieuw wenkend perspectief loodste. En dat allemaal zonder enige wanklank. Een prestatie van formaat.” (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).

Lid zijn van Rotary (5): Young Professonals getraind door Rotary (RYLA)

Lid zijn van Rotary (5): Young Professonals getraind

RYLA staat voor Rotary Young Leadership Award. Anderhalve dag krijgen jonge professionals een besluitvormingscase. Rotarians  treden op als mentor. Leerzaam. 

maandag 8 juli 2013

Fellowship activiteiten clubjaar 2012-2013

Fellowship activiteiten clubjaar 2012-2013

Fellowship: keep smiling!
(ontleend aan funndank.com)
Wat organiseerde de Fellowshipcommissie in het 12e lustrumjaar? Heel veel!
24 juni 2012: Midzomerfeest op kasteel Cortenbach in het teken van Indonesië met Balinese danseressen, muziek van “Friendly” en de catering van Surabaya.
Balinese dansgroep (Foto : J. von Grumbkow)
29 oktober 2012: Avondbezoek aan Museum aan het Vrijthof in samenwerking met de RC Heerlen-Land van Rode.
28 november 2012: Parkstad Heerlen Theater een opvoering van het ballet “Romeo en Julia” door het Scapino Ballet Rotterdam. Leden van de regioclubs waren geïnviteerd.
Museum aan het Vrijthof (Foto: J. von Grumbkow)
16 december 2012: Kerstbijeenkomst met Walking Diner in restaurant Pirandello te Landgraaf. Kerstoverdenking met Marcus Vankan en optreden van “Woman in White “ onder leiding van Jacqueline Goedmakers.
Woman in White (Foto: J. von Grumbkow)
6 januari 2013: Nieuwjaarswandelen en bridgen (voor de niet-wandelaars) in Café Bulscher in Weustenrade. Wandeling uitgezet door Alphons Spijkers.
Nieuwjaarswandeling (Foto: J. von Grumbkow)
17 maart 2013: Excursie met Marcus Vankan naar de kruiswegstaties van Aad de Haas in het kerkje van Wahlwiller, koffiepauze in Café “I gen durp”. Vervolgens bezoek aan kerkje van Banholt met uitleg van kunstenaar Sjef Hutschemakers over zijn kruiswegstaties. Nazit in Brasserie ’t Voshoes.
Kerkje Banholt (Foto: J. von Grumbkow)
26 april 2013:  Symposium in Parkstad Limburg Theaters ter gelegenheid van het 12e lustrum. Keynote speaker Dr. Feike Sijbesma (CEO DSM).
7 juni 2013: 7e  JCB Interservice Golftournooi in Voerendaal.
Sijbesma op Lustrum (Foto: J. von Grumbkow)
19 t/m 23 juni 2013: Pelgrimsreis naar Bari naar de basiliek van St. Nicolaas met Marcus Vankan. Organisatie: Ghiel Pijpers.
27 juni 2013: Haring happen met RC Düren bij Ed Schroeders.
Marcus Vankan als leidsman (Foto: J. von Grumbkow)
30 juni 2013: Midzomerfeest op Kasteel Cortenbach in het teken van “Back to The Sixties”.
Midzomerfeest (Foto: Jan Stoot)
Bijzondere voordrachten in het kader van het lustrum door Marcel Put, historicus, over de bestuursperiode van burgemeester van Grunsven en Hans Kasper, wetenschappelijk directeur E-til over “Consumenten gedrag van ouderen”.

zondag 7 juli 2013

Interservice golftoernooi-2013

Interservice golftoernooi-2013

Jo Peeters op het Interservice Golftoernooi-2013 (foto: Huib Vintges)
Op vrijdag 7 juni 2013 hielden de serviceclubs van Zuid-Limburg voor de zesde keer het Interservice Golftoernooi op de Limburgse Golfbaan Hoenshuis te Voerendaal.  Inzet is een prijzengeld van € 10.000, bijeengebracht door de deelnemers en de sponsoren. Lions club Parkstad wint het toernooi: € 5.000,- gaat naar het Toon Hermanshuis Parkstad. De tweede prijs gaat naar de Junior Kamer Maastricht: € 3.000 voor de Stichting Alzheimer Fond. Op de derde plaats eindigt Rotary Club Elsloo: de prijs van € 1.500 wordt besteed aan een Vakantieproject voor kinderen. Lions Maastricht en Lions Hoensbroek Brunssum winnen elk een bedrag van € 500,- voor een neary (wat is dat?). Rotaryclub Heerlen valt dit keer buiten de prijzen.

zaterdag 6 juli 2013

Basisschool St Paulus in de Passart

Basisschool St Paulus in de Passart

(deze blog is op 1 december 2014 aangevuld- zie onderaan)

De cheque van 1250 euro wordt door voorzitter Henk Goei Thè en penningmeester Wim Vencken overhandigd aan de schoolleiding van Basisschool Sint Paulus in de Passart (Foto: Jan Stoot).
Eén van de goede doelen van de lustrumviering van Rotaryclub Heerlen is een bijdrage aan het educatieve tuinproject van de basisschool St Paulus in de Passart. Dit project (de ontwikkeling van "Educatieve tuintjes")  is voorgesteld door Jos Eussen van het Regionaal Centrum Excellence Rhine Meuse. Op woensdag 23 juli is de cheque van 1250 euro door voorzitter Henk Goei Thè en penningmeester Wim Vencken overhandigd aan de schoolleiding.
Als dank ontvangt de voorzittter van de Lustrumcommissie Jan Stoot een gezamenlijke voucher die de leden van Rotaryclub Heerlen kunnen inwisselen tegen een kopje tomatensoep, zelfgemaakt met de tomaten uit de educatieve tuintjes (foto: Basisschool de Passart).
(Foto: Basisschool de Passart).
Op 1 december 2014 is door uw blogger het volgende aan deze blog toegevoegd. Dat was naar aanleiding van de afronding van dit project. In november 2014 bezocht een delegatie van Rotaryclub Heerlen de Basisschool Sint Paulus (Passart). 
De delegatie bestond uit een aantal leden van het vorige (en 
huidige) bestuur: Henk Goei Thé, Wim Vencken, Wil Pécasse en Jan Stoot. De school had de club uitgenodigd want zij wilde graag de resultaten van een donatie die de school van de club had ontvangen presenteren. 
Deze donatie had de club in 2013 gedaan naar aanleiding van het 60-jarige bestaan van de club. De school ligt in de wijk Passart en maakt deel uit van een van de speerpunten van de gemeente om de wijk te verbeteren. 


Het grote, braakliggende terrein tegenover de school werd heringericht als ontmoetingspark De Laurier. De ideeën hiervoor zijn bedacht door de leerlingen van de groepen 7-8, samen met wethouder Riet de Wit en met professionele hulp. Op initiatief van de kinderen was het terrein in 2011 ingezaaid met wintertarwe. 


Klik om te vergroten
Bij de basisschool Sint Paulus gingen een peuterleidster en een leerkracht vanaf 2012 samen een jaar een peutergroep leiden. In plaats van vier, gingen de peuters vijf dagdelen naar school. De peuters kregen een sociale vaardigheidstraining, zoals het beter kunnen leggen van contacten, het beter leren luisteren en het beter kunnen omgaan met kritiek. In het oudste deel van Passart is een aantal oude woningen opgeknapt. 


De donatie van de club was mede bedoeld om voor de kinderen de mogelijkheid te creëren om zelf groenten en fruit te kweken. Daardoor zouden zij mogelijk bewuster worden van gezonde voeding, het plezier van het tuinieren en samenwerken ervaren, en het wonder van de natuur kunnen aanschouwen. 

Het resultaat mocht er zijn, zoals blijkt uit de fotorapportage die de school in de vorm van een boek aan de delegatie aanbood. 









Ook werden een aantal potjes met zelf gemaakte chutney aan de delegatie meegegeven. De inhoud ervan werd een aantal dagen 
later smakelijk door de clubleden verorberd op de clubbijeenkomst van 21 november 2014, zoals ook uw blogger mocht ervaren. 

Daarmee werd op een bijzondere wijze het Lustrumproject van vorig jaar afgesloten!

Lid zijn van Rotary (4): Rotaryclub Delden-Borne maakt vakantiewoning voor minder validen

Lid zijn van Rotary (4): Vakantiewoning minder-validen

Rotaryclub Delden Borne ontwikkelt een vakantiewoning voor minder validen, die door beperkingen niet overal met vakantie kunnen. De club is betrokken bij onderhoud en aanpassing van de woning. 

donderdag 4 juli 2013

Vrijdag 5 juli 2013: we zijn gesloten

Vrijdag 5 juli 2013: geen bijeenkomst

Deze week houdt de club zich slapende (Foto ontleend aan http://www.cutestpaw.com/)


Lid zijn van Rotary (3): Jeugd Rotaryclub Boskoop interviewt

Lid zijn van Rotary (3): Jeugd Rotaryclub Boskoop interviewt serviceclub

De kinderen van Rotarians in Boskoop wilden wel eens precies weten wat Rotary doet en wat Rotarians zijn. Daarom maakten ze er een heuse TV-show van.

Midzomerfeest (8): Generaties

Midzomerfeest (8): Generaties

Benno Cats en Steph Vaessen op het Midzomerfeest. Steph Vaessen gekleed conform de mode uit de sixties en Benno Cats volgens de Rotary-mode uit dezelfde jaren (Foto: Jan Stoot). 
Steph Vaessen heeft Benno Cats die lid van Rotaryclub Heerlen is sinds 1971, uitgenodigd, opgehaald en thuis gebracht. Hij houdt vervolgens een laudatio voor het oudste lid van de club, die op vrijdag 28 juni 2013 (na 42 jaar) zijn lidmaatschap van de Rotary Club Heerlen beëindigt. Zijn classificatie is "Grond- en pachtzaken". Hij is Paul Harris Fellow en is voorzitter en secretaris van de club geweest.
Frans en Suzanne Aarts. Frans Aarts is officieel lid geworden op 28 juni 2013, op de dag dat het oudste lid van de club vertrok. Een nieuwe generatie treedt aan (Foto: Jan Stoot).

Midzomerfeest (7): rock 'n roll

Midzomerfeest (7): rock 'n roll

(Foto: Jan Stoot)
Rob Houben en Ria de Ley, ooit de ongeslagen kampioenen Rock 'n Roll van Meezenbroek en speciaal uitgenodigd door de Fellowshipcommissie, gaven de Rotarians op zondag 30 juni 2013 op het Midzomerfeest een meeslepende demonstratie Rock 'n Roll. Op de achtergrond links kijkt kapelaan Pijpers vermoeid en bezorgd toe, na de enerverende begrafenis op zaterdag 29 juni 2013 in de Sint-Christoffelkapel in Roermond. Hij draait wat op zijn stoel en staat op het punt op te staan om nu eens voor altijd "de bijl te zetten in de wortels van bomen die geen goede vruchten dragen". Deze woorden van Simonis op die zaterdag op de begrafenis in Roermond dreunden nog lang na in de oren van onze arme kapelaan. 
(Foto: Jan Stoot)
Op de voorgrond van deze foto is nog net een glas Goedmakers "slow wine" te zien 
die er volgens Jan Stoot die middag fast en quick inging. Deze wijn is een zogenaamd "Goedmakertje". Met een paar flessen van deze wijn konden alle kosten van de sprekers van het Lustrum-2013 worden gedekt. 
Ingrijpen bleek gelukkig niet nodig, want de kasteelheer, die de bui zag hangen, schonk de kapelaan nog eens een Goedmakertje in en nodigde snel de aanwezigen uit (die zich inmiddels op de dansvloer hadden verzameld) om naar de barbecue te gaan:
(Foto: Jan Stoot)

woensdag 3 juli 2013

Midzomerfeest (6): de Black Stars

Midzomerfeest (6): de Black Stars

(Foto: Jan Stoot)
The Black Stars is een Rockband uit 1961. Paul van Loo zingt daar al dertig jaar. Maar na 60 jaar rock 'n rollen werd deze coverband vol krasse knarren door Ans Vencken zo opgezweept dat de aanwezigen hun botten hoorden kraken. Pas toen Ans Vencken de evergreen "Put your sweet lips a litte closer" inzette, kwam de band even op adem.

Het duurde slechts even en toen moest iedereen er weer aan geloven, zo heeft uw blogger uit betrouwbare kring vernomen.
(Foto: Jan Stoot)

dinsdag 2 juli 2013

Midzomerfeest (5): de herdershond

Midzomerfeest (5): de herdershond

(Foto: Jan Stoot)
Kapelaan Pijpers zorgde voor de geestelijke bijstand op het Midzomerfeest. Rechts op deze foto van Jan Stoot zien we nog net de huishoudster van de kapelaan. Zijn brogues heeft hij verwisseld voor pauselijke muiltjes. Kapelaan Pijpers heeft veel geleerd van de tv-serie Dagboek van een herdershond, waarin een pastoor als herder optrad en zijn kapelaan de "herdershond" van de pastoor was. Ook een kapelaan moet zich kunnen afreageren. Al is het maar op een echte hond. Daarom bezorgde kapelaan Pijpers uw blogger een foto met zijn hond.



  Herdershond met herdershond


Midzomerfeest (4): de hippies van de club

Midzomerfeest (4): de hippies van de club

(Foto: Jan Stoot)
Daar zijn de hippies, de flower power, de tegencultuur. De nieuwe wereld van de muzikale, sociale en seksuele revolutie uit het eind van de jaren zestig. Vol bloemen en kralen, maar hier op de foto van
Jan Stoot hebben ze  hun schoenen nog aan, want iedereen ging op blote voeten. Tegen het kapitalisme, tegen de milieuvervuiling en natuurlijk levend in communes, zelfvoorzienend, spontaan, vrije liefde, geestverruimende middelen, veel spiritualiteit en ... het peace-teken. Liefde en vrede en dat allemaal op zondag 30 juni 2013 op met Midzomerfeest op Cortenbach.