dinsdag 30 april 2013

Lustrum (13): Hub de la Haije van onderwijzer naar ondernemer

Hub de la Haije te midden van het jaren vijftig meubilair (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Het bedrijf van Hub de La Haije met de naam Highlite vierde recent het 20-jarig bestaan. Voor hij als ondernemer startte, was hij onderwijzer op een basisschool in Kerkrade. Door een uit de hand gelopen hobby stak hij steeds meer tijd in het verzorgen van het licht en geluid bij evenementen: feesten met licht en geluid.
Highlite op Dentgenbach (zie www.highlite.nl)
Het werk breidde zich uit. "Ik hield van Dance classics, Earth, Wind & Fire, U2 en maakte nog het laatste staartje van de Rolling Stones mee.  Mijn vader hield van Hoempapa, maar mijn moeder zei: 'Laat die jongen toch.'" En zo ging het verder. Het bedrijf levert audio-visuele producten zoals beamers, schermen, maar ook de grote LED-schermen, verder mixers, versterkers, speakersystems, audio-hulpmiddelen voor de verwerking, audio-kabels, connectoren, flightcases en hardware. Voor informatie, klik op www.highlite.nl.
Hub de la Haije in de Vebego-foyer voorafgaand aan het simultaan-interview met Gerrie Coerts (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Gerrie Coerts maakt microfoon gereed (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
In Kerkrade werden steeds minder kinderen geboren zodat hij zijn ontslag als onderwijzer kreeg. Hij besloot definitief uit het onderwijs te gaan. Hub de La Haije: "Het besluit was niet uit zuiver economische overwegingen, want je moet ook passie hebben. Van mijn hobby heb ik toen mijn beroep gemaakt." 
Sjeng Kremers, Hub de la Haije en Monique Goedmakers (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Gerrie Coerts op weg naar het podium (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Het bedrijf is bij zijn ouders thuis begonnen. Zijn vader heeft hem nog wat geld geleend: "Maar die moet gedacht hebben: krijg ik dat geld ooit wel terug?" Zijn bedrijf heet Highlite en heeft zo'n 150 medewerkers in dienst. 
In de Vebego-foyer (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)

Gerrie Coerts: "Hoeveel van deze mensen komen uit Zuid-Limburg?" Van het personeel van Highlite zitten er twintig in het buitenland, maar de overigen zijn vrijwel allen medewerkers uit de regio." Hub de la Haije heeft een technisch servicecentrum op Dentgenbach met een enorme hal van 25 meter hoog.
In de Vebego-foyer (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Hij reist over de wereld en haalt veel van zijn producten uit China.  "Als ik vertrek uit China, dan roepen mijn Chinese relaties mij toe: Adieë Wa" (Kerkraads voor dààg).
Tweede van links Plattenteich, voorzitter Rotaryclub Düren (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Hub de la Haije: "Je moet blijven investeren. We leven in een nieuwe wereld en in die wereld ontstaan kansen." 
Gerrie Coerts: "Hoe stel je je op in de nieuwe cultuur?" "Dat kan alleen maar als je de dingen samen doet." Hij krijgt veel open sollicitaties. Hij zet zijn vacatures op www.limburgvac.nl.
Hub de la Haije en interviewer Gerrie Coerts (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Voorzitter Henk Goei Thè (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Volgens Hub de la Haije krijgt de maakindustrie het erg moeilijk: "We willen het allemaal zo goedkoop mogelijk en dat heeft consequenties." Hij ziet wel toekomst voor het toerisme en samenwerking met bijvoorbeeld de RWTH in Aken. Het grootste probleem is volgens hem: "Kansen benutten in plaats van wauwelen." Gerrie Coerts: "Moeten we terug?" Hub de la Haije: "Wat is een stapje terug? Je moet je afvragen of dan jouw levenskwaliteit achteruit gaat."
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).

maandag 29 april 2013

Lustrum (12): Banken transparant maken

Angelique Paulissen van het bedrijf Montesquieu, klik op http://www.montesquieu.nl/nl. Haar bedrijf draagt de naam van de Franse denker Montesquieu. Die is bekend van onder andere de Trias Politica ofwel de scheiding der machten. De filosofie van haar bedrijf is dat advies en verkoop van financiële diensten los van elkaar dienen te staan. Banken adviseren én tegelijk hun eigen diensten verkopen aan degenen die ze adviseren. Dat is geen gezonde situatie. Haar bedrijf beoogt aankopen te toetsen op marktconformiteit. Sommige banken zijn, volgens haar, niet blij met haar bedrijf (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten). 
Angelique Paulissen wilde straaljagerpiloot worden. Ze kwam de keuring door, maar hield niet van die hiërarchische militaire omgeving en heeft altijd last van heimwee naar Kerkrade. Zelfs nu Kerkrade terugloopt, want haar geboorteplaats Kerkrade (geb. 1972) is niet meer wat het vroeger was. De stad gaat achteruit. Gerrie Coerts vroeg haar hoe Kerkrade er nu uitziet. Zij: "Het marktplein lijkt op het Rode Plein, terwijl het vroeger knus was. Er is veel leegstand." 
Blik op de magnifieke Vebego-foyer voorafgaand aan de Lustrumbijeenkomst van  Rotaryclub Heerlen (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Op het gymnasium kon Angelique Paulissen goed rekenen. Na haar gymnasium-B ging zij naar Aken naar de Technische Hochschule om scheikunde te studeren. Studeren was daar goedkoop. Zij moest het lab van de Hochschule na een jaar vaarwel zeggen omdat ze huiduitslag kreeg. Uiteindelijk studeerde zij af als bedrijfseconome aan de Universiteit van Maastricht. "Met dat vak kon je alle kanten op. Ik begon na mijn studie bij het ABP op de treasury-afdeling en was daar met derivaten en financiële producten bezig."
Angelique Paulissen krijgt van Gerrie Coerts (rechts) een vrij ongelukkig plaatsje aangewezen te midden van het kringloopmeubilair. Het grote tuinkussen dat voor hem bestemd was, verborg hij snel achter de coulissen (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten). 
Gerrie Coerts: "Waarom juist het ABP?" Zij: "Mijn vader was elektriciën en mijn moeder was verkoopster. Mijn vader zei dat je bij het ABP zeventig jaar kon worden." Als 21-jarige zat ze op bergen geld: "Het was een mooie tijd en ik heb daar veel geleerd." Angelique Paulissen ging weg bij het ABP omdat ze niet naar de randstad wilde verhuizen. Toen ging ze naar ABN Amro. 
Angelique Paulissen probeert voorzichtig de stoel uit. Naast haar kijkt Hub de la Haije enigszins bezorgd toe. Op de stoel naast haar is nog net het kussen te zien dat bestemd was voor Sjeng Kremers. Op dat kussen prijkt pontificaal het logo van de vrede: een cirkel met een verticale streep in het midden van waaruit twee schuine strepen naar beide zijden lopen. Het is het internationale symbool voor de vrede (☮). Het logo werd het eerst gebruikt in protestdemonstraties tegen atoomwapens en kernenergie. Het was ook het logo van de voormalige Nederlandse politieke partij PSP. Sjeng Kremers plantte zijn achterste er bovenop, maar even later had hij dat kussen toch liever in zijn rug  (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Het beviel de directie van ABN Amro niet dat Angelique Paulissen bastrombone speelde bij het carnaval. De afdeling van ABN-Amro waar ze werkte werd gecentraliseerd en vertrok. Angelique Paulissen belandde in de dealingroom in Amsterdam. Ze wilde terug naar Zuid-Limburg en ging naar AZL in Heerlen. Vermogensbeheer van AZL, waar ze werkte, werd vervolgens overgenomen en ging naar het westen van het land. Dus zij belandde van de regen in de drup.
Sjeng Kremers (goed gesteund door het PSP-kussen) en Angelique Paulissen (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Voorzitter Robert Muhlig (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Vervolgens zette Angelique Paulissen in 2003 samen met twee compagnons het bedrijf Montesquieu Finance op. Zij bracht toen heel wat ervaring mee. Zij: "Een factor is dat ik een echte Limburgse ben. Ik wil nergens anders wonen. Heimwee bracht mij hier terug. Mijn ouders wonen vlakbij. Mijn vader zei altijd: je moet weten waar je vandaan komt."
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Wat haar steeds verbaasde, is hoe goed de banken voor
klanten verborgen houden welke marge de klanten voor hen opleveren. "Alles wat banken verkopen maken wij transparant voor de klant." Ze kan zien wat banken verdienen. Zo is zij begonnen. "In de markt is behoefte is aan transparante en onafhankelijke financiële dienstverlening." Ze zag hoe banken veel marge op derivaten verstopten voor hun klanten. Het ging daarbij volgens haar soms om enorme bedragenHaar bedrijf is nu gespecialiseerd in strategische advisering en risicomanagement voor pensioenfondsen en verzekeraars.
De sprekers samen met Gerrit van Vegchel (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Jan Hol, gouverneur Rotary (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
In de loop der jaren breidde Montesquieu haar dienstverlening uit. Een tweede pijler is de financieringsbegeleiding van publieke instellingen en wel projecten die moeilijk te financieren zijn. Zoals voor grote zorginstellingen. "Er zijn nu 25 mensen in dienst waarvan er 24 uit Zuid-Limburg komen. Het is gelukt omdat we veel vertrouwen hebben gekregen van Limburgse ondernemers."
Zie ook:
Lustrum (3): klik hier

zondag 28 april 2013

Lustrum (12): Rotary Heerlen opgericht in de jaren vijftig

De schitterende Rabozaal van Parkstad Limburg Theaters (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Het meubilair uit de jaren vijftig op het podium van de Rabozaal van Parkstad Limburg Theaters weerspiegelt de tijd van burgerlijkheid, de beklemmende moraal maar ook van saamhorigheid en gezellige kneuterigheid. In 1953 wordt Rotaryclub Heerlen opgericht. Het gezin is nog steeds hoeksteen van de samenleving met rust, reinheid en regelmaat. Een vrije zaterdag moet nog komen. Terugkijkend lijken de jaren vijftig een saaie tijd van hard werken in een verzuilde samenleving met een onaantastbaar gezag van kerk en staat. 
Het aangeklede podium (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Zondags gingen velen naar de kerk of op familiebezoek. Maar voorbodes van veranderingen werden zichtbaar in de cultuur, in groeiende verwachtingen en toenemende welvaart. In die tijd ging slechts een klein percentage van de jongeren naar de universiteit. Dat je een universitaire opleiding ging volgen, was uitzonderlijk. Sjeng Kremers, de oud-gouverneur van de provincie Limburg en tachtig jaar geleden geboren, was een van de uitzonderingen.

Sjeng Kremers op het podium van de Rabozaal van Parkstad Limburg Theaters op  de Lustrumviering van Rotaryclub Heerlen (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Wat deed Sjeng Kremers in 1953, in het jaar dat in Heerlen de Rotaryclub werd opgericht? Dus 60 jaar geleden en toen hij 20 jaar was. Kremers: "Ik ben opgevoed met het idee dat God de standen heeft gewild. Die standen zaten ver weg in Heerlen. Ver genoeg van mijn geboorteplaats Nieuwenhagen... In 1953 ging ik zandzakken vullen in Zeeland waar toen de grote overstromingsramp was."
Verschillende generaties bestuurders: Sjeng Kremers (geboren in 1933) en Paul Depla (geboren in 1965). Beiden op het Lustrum van Rotary Heerlen (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
"In 1953 studeerde ik in Nijmegen. Ondanks het Bernardinus-college van Heerlen ben ik gaan studeren". Ondanks het Bernardinus-college? "Ja, ondanks. Vader zat 37 jaar ondergronds op de Laura. Ik zei dat ik psychologie wilde studeren. Hij had waarschijnlijk nooit van dat woord psychologie gehoord. Hij stapte naar de rector van Bernardinus voor advies. Die zei: 'Wat een flauwekul. Nee, niet doen, stuur Sjeng naar de kweekschool'." 

 Op het Lustrum van Rotaryclub Heerlen klonk bij de borrel de muziek van het Trio Laroche. Laroche brengt een repertoire bestaande uit walsen, tango's, swing, chansons, musette, Italiaanse aria's, Balkan- en Klezmermuziek en romantische klassieke muziek. Om hun muziek (mp3) te beluisteren, klik hier. (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)

Later zou Sjeng Kremers hoogleraar psychologie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen (nu Radboud Universiteit) worden.
"In 1968 brak op de universiteiten de pleuris uit. Wim Wolters (klik hier), die hier in de zaal zit, en nog bij mij in de collegebanken heeft gezeten, kan hierover meepraten."
 
Jo Peters plakt op de revers van Wim Wolters (Rotary De Bilt-Bilthoven) een naamplaatje. Tussen hen in Milène Wolters-Schweitzer (Rotary Bilthoven-Zandzegge), klik hier. Daarachter de gouverneur Jan Hol van Rotarydistrict-1550, die ontvangen wordt door voorzitter Henk Goei Thè (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten). 
"Er waren studentenopstanden. Het universiteitsbestuur veranderde. Alles wat links was, wilde mij als gedelegeerd curator. Van Melsen die rechts was, werd voorzitter.
Wat was uw band met Heerlen? "Met Heerlen had ik geen band, wel met de mijnen." 

Het kussentje waarop Sjeng Kremers te midden van het kringloopmeubilair ging zitten, zat ongelukkig. Hij trok het onder zich vandaan, keek ernaar en constateerde verbaasd dat op het kussentje het bekende vredeslogo stond. "Dat lijkt wel van de PSP", zei Kremers en tuurde in de zaal naar SP-wethouder en loco-burgemeester Riet de Wit. "Nee, die heb ik liever in mijn rug." Vervolgens duwde hij het kussen met een groot gebaar tegen de rugleuning.
Links Bas Schoonderwoerd in gesprek met Hans Lurvink, die waarnemend burgemeester van Heerlen is geweest (2003-2004) en in die periode asiel kreeg in de Rotaryclub Heerlen. In het midden Riet de Wit in gesprek met Jan en Ria de Lang (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
In 1976 was Sjeng Kremers in Den Haag toen op dat moment een demonstratie plaatsvond van mijnwerkers. Hij realiseerde zich dat zijn vader tussen de demonstranten had kunnen staan. De Gaay Fortman vroeg hem in die periode om als gouverneur zich bezig te gaan houden met de herstructurering van Zuid-Limburg. Hij was toen veertig jaar en twijfelde of hij gouverneur zou kunnen worden. De Gaay Fortman vroeg hem: "Bent u daar dan te oud voor?"
Op de stoel is nog net het kussen te zien dat bestemd was voor Sjeng Kremers. Op dat kussen prijkt pontificaal het logo van de vrede: een cirkel met een verticale streep in het midden van waaruit twee schuine strepen naar beide zijden lopen. Het is het internationale symbool voor de vrede (☮). Het logo werd het eerst gebruikt in protestdemonstraties tegen atoomwapens en kernenergie. Het was ook het logo van de voormalige Nederlandse politieke partij PSP. Sjeng Kremers plantte zijn achterste er bovenop, maar even later had hij dat kussen toch liever in zijn rug  (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Sjeng Kremers ontspannen gezeten op een fauteuil uit de jaren vijftig, zoals je die in de kringloopwinkels aantreft, met in zijn rug de steun van een versleten kussen met het logo van de Pacifistisch Socialisten (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten). 
Waarom was u lid van de KVP? "Toentertijd schoof Drees van DS'70 mij naar voren. Dus je kon met Kremers alle kanten uit. Ik heb mijn hele leven dingen moeten doen waarvan ik geen verstand heb. " 
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Toen hij inmiddels gouverneur van Limburg was, had hij gehoopt dat de herstructurering sneller zou zijn gegaan. Er was grote werkloosheid. 75.000 banen gingen verloren. Toen hij een paar maanden gouverneur was, vroeg Van Agt (via Van der Grinten) hem om naar Den Haag te komen, maar Kremers had een publieke belofte gedaan. Hij trok het zich aan dat de werkloosheidscijfers heel traag verbeterden. Wat hem nog altijd dwars zit is dat, volgens hem, Disneyland hier, in plaats van bij Parijs, had kunnen staan. 
Steph Vaessen en Sjeng Kremers (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
"Uit Den Haag komt niets vanzelf. Je moet de mouwen opstropen. Limburgers moeten een schop onder hun kont krijgen. Ik ben er trots op dat ik er, althans ten dele, in geslaagd ben om de streek zelfvertrouwen te geven."
Sjeng Kremers, Angelique Paulissen, Hub de la Haije en Gerrie Coerts (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).

zaterdag 27 april 2013

Lustrum (11): Paul Depla over de veerkracht van Heerlen

Paul Depla staande als een visionair voor het panorama van oud en modern Heerlen. Dit panorama symboliseert voor hem de durf en veerkracht van Heerlen: de durf om naast de Pancratiuskerk het moderne Glaspaleis te bouwen (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Paul Depla gaat op het Lustrumcongres van Rotaryclub Heerlen door de geschiedenis van Heerlen heen om de opgaven te laten zien waarvoor Heerlen stond en met welke veerkracht de stad uit diepe dalen wist te komen. Paul Depla: "Welk lef had men toen om naast de oude Pancratius het moderne Glaspaleis te bouwen?" Het panorama waar voor Depla zijn betoog hield is voor hem: "De stad Heerlen in één foto gevangen." Dynamiek en veerkracht.
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
De versnipperde regio kende in de periode 1859-1930 een grote bevolkingsgroei met een diversiteit aan bevolkingsgroepen. Lang domineerden "Mijn, kerk en staat". Veel identiteiten in de lokale gemeenschappen zijn nog steeds herkenbaar. Na de mijnsluitingen vertrok het midden- en het hoger kader. De technische know-how verdween uit de regio. 
Paul Depla voor het beeld uit vroegere tijden van Heerlen: drugs en tippelzone (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Gevolg: armoede, drugs en tippelzones. Paul Depla: "Gedacht werd: het dal, daar komen ze nooit meer uit. Het zal niet lukken om de geest terug in de fles te krijgen." Volgens Paul Depla moest de straat worden heroverd, niet alleen met harde hand maar evengoed met zorgvoorzieningen. Met dagvoorzieningen, tippelzones waarmee het straatbeeld werd veranderd. De criminaliteit daalde. 
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Het tweede punt voor Depla is het versterken van de economie. Een nauwe samenwerking met Sittard en Maastricht is belangrijk. Het gaat om heel Zuid-Limburg. De pendel Heerlen-Maastricht is in beide richtingen even groot. Nedcar in Born is voor Heerlen van groot belang want met een kleine 200 Heerlense medewerkers is het voor Heerlen een relatief grote werkgever. Pas als je dit gebied als een geheel ziet, dan is het mogelijk om dit gebied economisch te versterken. 
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
"Zorg dat er hier wat te beleven valt. Dus zorg voor een 'culturele lente'. Mede door de inspanningen van Bas Schoonderwoerd zien we dat de culturele instellingen hier samenwerken. Maastricht heeft historie. We hebben hier de culturele lente."  
Vooraan: Sjeng Kremers, Hub de la Haije, Gerrie Koers. Daarachter de culturele lente: vader en zoon Schoonderwoerd. Linksboven: Joost Smeets (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).

Depla: "Denk aan Cultura Nova en naar het ieder jaar groeiend aantal toeschouwers in onze schouwburg. Het Koninklijk Concertgebouworkest dat inmiddels voor de zoveelste keer hier optreedt. Geen enkele Nederlandse stad kan  dat navertellen. Dit alles dankzij de durf van de stad om structureel te kiezen voor cultuur."
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
"Veerkracht veronderstelt een strategie. Durf om te kiezen met de moed om los te laten omdat je niet alles kunt kiezen." Na afloop kreeg Paul Depla voor zijn bijdrage aan de Lustrumviering een doosje wijn uit het Weingut Goedmakers waarvan de filosofie is "Slow wine making en duurzaamheid."
Voorzitter van de Lustrumcommissie Jan Stoot bedankt Paul Depla met een bijzonder "Goedmakertje" uit het Weingut Goedmakers  van Rotarylid Ton Goedmakers http://www.goedwinemakers.at/ (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)

Lustrum (10): Jan Stoot benoemd tot Paul Harris Fellow

Jan Stoot in de Rabozaal van de Schouwburg te Heerlen met de oorkonde behorend bij het Paul Harris Fellowship (Foto: J. von Grumbkow: klik om te vergroten).
Op het lustrum-2013 (60-jarig bestaan) van Rotaryclub Heerlen is Jan Stoot benoemd tot Paul Harris Fellow.
(Foto: J. von Grumbkow: klik om te vergroten).

Zie verder:
Lustrum (9): Klik hier
Lustrum (8): Klik hier
Lustrum (7): Klik hier
Lustrum (6): Klik hier
Lustrum (5): Klik hier 
Lustrum (4): Klik hier 
Lustrum (3): Klik hier 
Lustrum (2): Klik hier 
Lustrum (1): Klik hier


Fred Frumau erelid

Fred Frumau spreekt in de Rabozaal van de Schouwburg te Heerlen  een kort dankwoordje nadat hij (onverwacht voor hem) tot erelid van Rotary Heerlen was benoemd (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Op het lustrum van 2013 (60-jarig bestaan) is Fred Frumau benoemd tot erelid van de Rotary Heerlen. Ereleden hebben volgens de statuten het recht alle clubbijeenkomsten bij te wonen. Zij genieten alle voorrechten die de club haar leden verschaft. 
(klik om te vergroten)
Ereleden zijn vrijgesteld van het betalen van entreegeld en contributie; zij hebben geen stemrecht en zijn niet verkiesbaar in een functie binnen de club. Een lid kan niet tevens erelid van de club zijn. Fred Frumau was lid van 1990 tot 2013. Hij is Paul Harris Fellow. Hij heeft talloze functies op bijzondere wijze vervuld en heeft op verdienstelijke en eerbare wijze de Rotaryidealen bevorderd.
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).