zaterdag 15 september 2012

Rotary en Witwassen

Belastinginspecteur Steef Claessen (Foto: J. von Grumbkow). Klik om te vergroten.


Belastinginspecteur Steef Claessen hield voor Rotary Heerlen op 14 september 2012 een verhaal over witwassen. Simpel googlen met de trefwoorden “Rotary” en “Witwassen” leverde zoveel hits dat hij bezorgd de zaal in tuurde. Op zijn hoede zei hij dat hij op persoonlijke titel zou spreken, maar keek monter rond en zei dat hij zich meer richtte tot de ondernemers dan tot de particulieren in de zaal, waarmee hij de man die geen vragen mag stellen verder rustig hield.  
Hij ging de stelling aan dat bijna alle aanwezigen aan witwassen deden. "Heeft u nooit een keertje met een Macropasje een pak koffie privé gebruikt en de BTW ten onrechte teruggeclaimd?"  Daarna ging hij uit de startblokken en memoreerde de oplichting met een frauduleus kassasysteem van de firma De Haan uit Almere met een verborgen "afroommodule" of "afroomknop". Daarmee draai je de kassa terug zodat je minder belasting hoeft af te dragen. Door op die knop te drukken, wordt alles in een keer aangepast: inkoop, verkoop, koppelverkoop. Er volgden invallen bij enkele bedrijven. De woning van directeur Yvonne de Haan werd doorzocht. Zij reageerde aangedaan op de verdenkingen, want volgens de Telegraaf gaat ze naar de kerk en is zelfs lid van de Rotary. Ik begon mij in alle gemoede af te vragen: wat is erger? Bij de actie werden kluizen en sieraden in beslag genomen. Steef Claessen waarschuwt het steeds meer geconcentreerd luisterende publiek dat zo'n huiszoeking onprettig is. 's Ochtends vroeg staan 25 rechercheurs voor je deur. Je hoeft echt niet nog even te gaan douchen. "Het is kleren aan, in de auto zitten, afgevoerd worden en na twee dagen mag je naar huis." Bij een huiszoeking ligt er altijd wel een boekje waar de bedragen in staan "want de mensen willen graag weten hoe rijk ze zijn".
Meer dubieuze praktijken in de private dan de publieke sector? (Ontleend aan www.8tracks.commartiestuloneliness-cure)) 
In Rotaryclub Genk zitten veel geneesheer-specialisten. Die hebben geld verdiend. Dat willen ze "stallen". Claessen: "Belastingadviseur van specialisten is dus een goed baantje". Deze specialisten hadden geld belegd in Brazilië. Daar zat een smaragdmijn tussen. Investeerders rond Genkse Rotarians zouden opgelicht zijn bij een miljoeneninvestering in een hotel annex themapark in Brazilië. Volgens de link in Google (klik) wilden tien Limburgers 90 miljoen euro investeren. Het kapitaal werd gevormd door de inbreng van 60 miljoen euro, de opbrengst van smaragden gedolven uit een smaragdmijn. Deze constructie alarmeerde het parket dat aanvoert dat de vennootschap gebruikt is om smaragden, naar verluidt illegaal gemijnd, wit te wassen. De betrokken geneesheer-specialisten ontkenden dat, maar waren wel hun geld kwijt. Tussendoor vertelt Claessen dat hij teamleider op Curacao is geweest en betrokken bij de "war on drugs". Na een vangst word je intimideerd. Je loopt rond met een kogelvrijvest met een dienstwapen. 's Ochtends zijn de ramen van je auto doorzeefd. In 2000 waren er nog slechts 180 aanhoudingen van bolletjesslikkers. Dat liep op in 2003 tot 14.5000. Daar was geen houden aan en geen detentieruimte voor, dus die zwierven over het eiland. In een bolletje gaat ongeveer 18 gram, vergelijkbaar met een klein ei. Een Antilliaan kan een kilo slikken, maar een Nigeriaan 1,8 kilo. 
Bolletjes van bolletjesslikker (Ontleend aan: httpwww.mamjo.comforumindex.phptopic=237381.0)
Terugkomend op de witwaspraktijken. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland naar schatting voor 18,5 miljard wordt witgewassen. Nederland is aantrekkelijk voor witwassen, want het heeft een hoogwaardige financiële sector, er is een goede infrastructuur, er vinden belangrijke handelsstromen plaats met een stabiele politiek en economie ("je durft hier je geld wit te wassen"), en last but not least: men is tolerant. De Belastingdienst gaf ook les aan Chinezen. In Nederland werd bekend dat een lagere Chinese douaneambtenaar corrupt was. Dat raakte daar bekend. Hij werd geëxecuteerd. Dus de Chinezen leren het van ons. Ze roepen "Hé, we hebben er eentje te pakken" en hup een kogel door zijn kop. In Nederland ligt de tolerantiegrens dus wat hoger.   
Claessen geeft nog een definitie van witwassen en van de achtergrond van de term. Al Capone (naar verluid geen Rotarian) kocht wasserettes op. Het criminele geld bestond uit kleine bedragen, vaak munten. Het opslaan van veel kleine munten is een probleem. Al Capone liet de wasjes dag en nacht draaien. Dus je kon spreken van het witwassen van geld. Of er werden hotels opgekocht op een foute plek, maar je zegt dat het hotel elke dag vol is en iedereen dagelijks van een driegangendiner geniet.
Witwassen (Ontleend aan httpkakonarodkaze.comarchives5921)
De Belastingdienst telt het aantal bezoekers bij Kickboksgala's. Daar komen waarschijnlijk mensen met een witwasprobleem. Mogelijk ook met andere problemen. Dus de exploitant doet of er 5000 mensen zijn geweest en creëert een fictieve omzet. Bijv: iedereen heeft een vat bier leeggedronken. Dat betekent wel dat je geld afdraagt aan de fiscus. Maar als je van elke euro 50 cent afdraagt, "dan heb je het slim geregeld." 
Tot de jaren tachtig was er weinig interesse vanuit de overheid. Toen kwam de 'war on drugs'. Na 2001 veranderde alles, want de aanslagen waren mede via drugs gefinancieerd. Nu is er een meldingsplicht. Wie met een pak geld het land uitgaat moet het melden. Claessen toonde een foto van een jacht in de haven van Saint Tropez (niet de Quintus van Rotaryvoorzitter Henk Goei Thè). Als zo'n jacht in korte tijd wordt verkocht met vermogenswinst en het jacht is van een ondernemer, dan wekt dat interesse van de belastingdienst. Of je koopt een Renoir voor € 100,- op de rommelmarkt en verkoopt het door. Of uw partner maakt een schilderijtje. U koopt het voor 35.000, - in contanten. Je verkoopt in feite een waardeloos schilderij aan een jezelf. Claessen komt met voorbeelden van leenconstructies van een Chinees restaurant en van de ABC-constructie in de vastgoed. De waarde van onroerend goed is evenals antiek en kunst moeilijk te bepalen. Dit maakt onroerend geschikt voor de ABC-truc om gefingeerde winst te behalen. Het goed wordt voor een steeds hoger bedrag doorverkocht. De verkoop is schijn want de partijen A, B, C, D, behoren tot hetzelfde netwerk. 
Steef Claessen begint er zin in te krijgen en illustreert tot schrik van de aanwezigen hoe hij Rotarians gewoonlijk in de houtgreep neemt  (Foto: J. von Grumbkow) Klik om te vergroten.
Steef Claessen kreeg er zin in en wilde nog spreken over het 'patsersproject' en de 'ongebruikelijke inkeer', waarschijnlijk relevante thema's voor de aanwezigen. Terwijl de voorzitter bezorgd de voortikkende klok in de gaten hield, namen de Rotarians het besprokene in zich op als Gods woord in een ouderling. Voorzitter en geneesheer-specialist Henk Goei Thè sloot de bijeenkomst opgelucht en later dan gebruikelijk af. Om elke indruk van omkoping en latere huiszoeking te vermijden kon hij de spreker niet het traditionele flesje wijn aanbieden, ook niet onder de bestuurstafel door. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten