maandag 24 september 2012

Dilemma van de Pinguïn

Pinguïns op een ijsschots (Ontleend aan: funnypicturesfree.com/NovemberFunny-Penguins1.htm)
Minder animo voor het Rotarylidmaatschap? Niet volgens de gegevens van de landelijke ledenadministratie-2011. Rotary Heerlen valt onder het district 1550. In 2011  bedankten in het district 172 leden. Er kwamen 200 leden bij. Het animo blijft dus vrij constant (gegevens Alfred Schrijvers, 1 juli 2011). Redenen om weg te gaan? Kennelijk tijdgebrek of het tijdstip van bijeenkomst past niet, maar daaronder zit nog iets anders.
Zondag (23-9-2012) kwam ik een
oudlid tegen. Hij (een jongere) zei dat hij een informele druk voelde om aanwezig te zijn. Die informele druk komt sterker aan, naarmate de relaties hartelijker zijn. In zijn situatie was
 misschien een acceptabele aanwezigheidsscore te halen, maar voor andere dingen dan aanwezigheid ontbrak de tijd. Dus een klimmend schuldgevoel. Hij zag dat er klussen gedaan moeten worden, want anders loopt het niet. Daar kwam bij dat van jongeren veel verwacht wordt. Het dilemma van de vrijwilliger: een groep pinguïns met honger staat aan de rand van de ijsschots, terwijl een hongerige haai rondjes zwemt. Bij alle pinguïns knort de maag. Ieder voelt een informele druk om als eerste te springen. De eerste die dat doet, wordt opgegeten, maar nu kunnen de anderen het water ingaan. Lastig om bestuurders en vrijwilligers te krijgen, want hun tijd gaat naar de haaien, maar de club kan zwemmen. Hoewel de cijfers uitwijzen dat het aantal leden contant blijft, raken we jonge pinguïns kwijt nog voor ze een sprongetje maken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten